Тандемът Папандреу-Венизелос срещу фалита

Снимка: Булфото

Не допускайте представата за Лаурел и Харди да ви подведе. Премиерът Георгиос Папандреу и неговият нов финансов министър Евангелос Венизелос може и да изглеждат като странна двойка, но те са изключително сериозни в намерението си да предотвратят дефолта по гръцкия дълг.Премиерът и неговият нов втори човек са коренно различни по отношение на стил, опит и умения, но те поставиха настрана своите различия, за да спасят Гърция от най-дълбоката криза от десетилетия насам и да задържат социалистическата си партия на власт.

Папандреу е любезен и атлетичен 59-годишен мъж, който се чувства комфортно в коридорите на Брюксел. 54-годишният Венизелос е здрав и набит предан партиен член, който лесно манипулира депутатите в парламента.

„Ние имаме двама премиери“, заяви в парламента лидерът на крайнодясната партия Народен православен сбор (ЛАОС) Георгиос Карадзаферис след реконструкцията на правителството на 17 юни, която постави Венизелос на горещата позиция на финансов министър. „Единият е добър в това да броди из кулоарите на Европа, а другият – да остане у дома и да върши черната работа“.

Имиджът му на твърд човек може би е причината Венизелос да загуби битката за лидерската позиция в ПАСОК от Папандреу през 2007 г., но премиерът сега разчита на тази репутация, за да контролира депутатите, които се противопоставят на средносрочния план за мерки за икономии, който трябва да бъде одобрен от парламента през тази седмица, за да се избегне финансовия крах, който най-вероятно ще има страшни последствия и за световната икономика.

Венизелос вече се среща и се опитва да разубеди депутатите, които заплашиха, че ще гласуват срещу новия план за мерки за икономии. Ако планът бъде отхърлен, Гърция няма да получи следващия жизненоважен транш от 12 милиарда евро (17,2 милиарда долара) от получения миналата година спасителен заем от 110 милиарда евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

„Те са странна двойка. Те имат само една обща черта и това е амбицията“, заяви авторът на книгата „Нещастието да си грък“ Никос Диму.  Диму посочи, че дори и ако театърът на „доброто ченге-лошото ченге“ сработи и всички депутати от редовете на социалистите в парламента решат да спазят правилата и да подкрепят с гласовете си в сряда и четвъртък средносрочния план за икономии, дълбоките проблеми остават.

„Отстъпниците ще са малко, а в четвъртък Венизелос ще триумфира, но това ще бъде пирова победа. Колкото и добре да се представя дуетът обаче, под него остава хаосът на гръцката държава“, заяви той.

Папандреу е син и внук на известни премиери. Роденият в Съединените щати социолог обича да се занимава с международна дипломация и продължава да говори гръцкия на елинската диаспора. Той е заемал министерските постове на образованието и външните работи.

Любезен и общителен, той обича да говори за своята визия за „зелен растеж“ или за превръщането на Гърция в природо-приветлив икономически рай дори насред най-лошата за последните близо четири десетилетия криза.

Венизелос – син на провинциален адвокат от северния гръцки град Солун, има вид на професионален боксьор, който противоречи на това, че той е един от най-острите интелекти в гръцката политика.

Бидейки преподавател по право и един от водещите конституционни експерти в Гърция, той е известен със своята реторика. Като говорител на правителството през 90-те години той кръстосваше вербални шпаги с журналистите.

Придобивайки опит в лявото студентско движение, той за първи път е избран в парламента през 1993 г. преди да заеме последователно ръководството на министерствата на транспорта, на правосъдието и на отбраната. Като министър на културата той отговаряше за подготовката и успешното осъществяване на световната олимпиада в Атина през 2004 г.

„Те са пълна противоположност, като не става въпрос само за външността им. Папандреу има много по-светски поглед над нещата, той разбира по-добре света, отколкото Гърция. Венизелос разбира Гърция, но не и света“, заяви преподавателят по икономика в Атинския университет Янис Варуфакис.

Анализаторите смятат, че е възможно двамата да са се споразумели за временно примирие, за да устоят на кризата и да поведат партията след няколко месеца към избори, като Венизелос най-вероятно ще поеме председателския пост в ПАСОК.

„Папандреу създаде това правителство, за да избегне краха, но е малко вероятно неговото съществуване да продължи след есента, като тогава ще изчезне и дуетът. Ако това беше направено преди две години, можеше и да проработи. Сега е прекалено малко, прекалено късно,“ каза Варуфакис.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.