Ал Каида в ислямски Магреб се въоръжава с експлозиви и ракети от Либия

Франс прес

Преди те имаха автомати „Калашников“ и гранатомети. Днес, благодарение на плячкосването на либийските казарми, бойците на Ал Каида в ислямския Магреб АКИМ имат и военни експлозиви и дори всяващи ужас преносими зенитно-ракетни комплекси.

Прехващането на 12 април в нигерийската пустиня на трафиканти на оръжия, превозващи 640 килограма експлозиви, сред които Семтекс пластичен експлозив, произвеждан в Чехия и 435 детонатора, потвърди най-лошите опасения на регионалните и западните разузнавания. Към АКИМ се прехвърлят значителни количества бойни оръжия, разграбени в резултат на либийската криза. Според нигерийските служби за сигурност няколко бойци на АКИМ са придружавали въпросния конвой.

„Това потвърждава, че ролята на радикалните либийски ислямисти не се ограничава само да се сражават срещу Кадафи, но и да насочват потока от ракети и експлозиви. Целта е да се захранят каналите за въоръжаване на АКИМ“, казва в Алжир експертът Мохамед Мокедем, автор на книгата „Франция и въоръжения ислямизъм“.

„С плячкосаните от либийските казарми оръжия радикалните либийски ислямисти вече преминаха към по-висш стадий – терористите на Ал Каида разполагат вече със съвременни оръжия и това е много обезпокояващо“, допълва Мокедем в телефонно интервю от Париж.

Откакто либийската опозиция превзе всички казарми в източната част на страната и в ръцете на неизвестни лица изчезнаха хиляди тонове оръжия, в региона бе обявена тревога.

Миналата седмица представител на силите за борба с тероризма в региона призна пред Франс прес: „Има голяма опасност АКИМ да стане една от най-силните армии в Сахел. Много оръжия са се озовали в ръцете на терористите, най-вече ракети земя-въздух“.

Трафикът на леки оръжия винаги е съществувал в огромните територии на Сахара и Сахел. Тези оръжия са попадали в ръцете на племената, местните бунтовници, мафиите, а от 20 години и ислямистите. Но перспективата там да се окажат и преносими зенитно-ракетни комплекси руско производство САМ-7, стотици от които бяха откраднати от Либия, променя нещата и поражда кошмари у регионалните сили за сигурност, а дори и сред силите извън региона.

„Международните тайни служби са много притеснени. Става дума за масивно „наливане“ на оръжия в мрежите за международен трафик“, уверява Ерик Денесе, директор на Френския център за изследвания на разузнаването и съавтор на наскоро публикуван доклад за бунта в Либия.

„Трафикантите първо се опитват да пласират стоката си възможно най-близо до зоната си на действие, за да ограничат рисковете да бъдат заловени от полицията и службите за сигурност. Но нищо не ни гарантира, че след няколко месеца няма да намерим част от тези оръжия и в Узбекистан, на остров Корсика или другаде“, предупреждава експертът.

Докладът на Денесе, озаглавен: „Несигурното бъдеще на Либия“ и публикуван на 13 май твърди, че: „членовете на АКИМ са се сдобили от либийските трафиканти с няколко единици преносими зенитно-ракетни комплекси от типа САМ-7“. „По отношение на САМ-7 няма почти никакви съмнения“, казва специалистът.

„Това го казват малийските служби за сигурност, алжирците също. Но къде са отишли тези ракети, ето това вече е друг въпрос. Освен това много оръжия са били изнесени директно от Бенгази по море. Мафиите в Бенгази традиционно са много активни“, казва Денесе.

Според Мохамед Мокедем, американска делегация е посетила неотдавна в Алжир, за да „проследи къде са отишли този тип ракети. Американците са много притеснени“. Защото САМ-7 може и да не са от голяма полза за катиба бригадите на АКИМ в Сахел, които рядко са застрашени от въздушни нападения, но биха могли да позволят на стрелец, разположен в края на пистата на някое африканско летище да унищожи почти със сигурност някой пътнически самолет.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.