Цените на парното и тока като лъжа за народа

Т. нар. държавен регулатор – ДКЕВР обяви, че от 1 юли поскъпват ток и парно. Парното до 8%, а 3% токът. Ножицата между двете цени се раздалечава все повече.

Добре ли е това за евреите? – гласи една стара еврейска поговорка.
Добре ли е това за българите?

Българите от 20 години истерясват на тема цени и постоянно ги лъжат, че има по-евтино, че няма да поскъпва едно или друго. Защото са живели при комунизма, когато всичко струваше стотинки. И всяко поскъпване за тях идваше от демокрацията и година след година им създаваше носталгия по комунизма.

Но след като Русия вече не е СССР и продава газа по-скъпо, и парното ще е по-скъпо. За година и половина газът е поскъпнал с 35%. Впрочем, парното тихомълком преди година поскъпна около 20%, дори не се разбра колко точно. Това мина някак незабелязано. Много по-шумни бях медиите, когато Борисов обещаваше, че се е разбрал с руснаците и цената на газа ще падне с 5%. Но софиянецът си знае какви сметки плаща  – за парно те са с около ¼ по-високи от предишната година. Сега още 6% отгоре в София, 9% – във Варна, които в сметката може да се окажат и още повече.

От една страна толкова струва парното. От друга – хората нямат доходи да го плащат. Особено пенсионери – истинска мизерия. И резултатът е, че сметките си ги плащат около половината столичани, а останалите – от време на време, а една част не плащат въобще, трупат им се дългове и чакат съд. Досега не е имало правителство, което да реши този проблем. Поне да създаде екип, който да намери решение. Или да приватизира “Топлофикация”-София, да я раздели на части (тя е от 4 големи станции), за да няма пълен монопол. А частникът вече ще търси ефективни начини за отопление, така че потребителите сами да го търсят, а не той да ги преследва, за да си платят сметките. Но не. Държавата стиска парното.

На този фон цените на тока са по-близо до комунизма. Газът е руски, ама токът – не съвсем. Затова е и по-евтин. Но неадекватно евтин. Защото хората вярват, че топленето на ток е алтернатива на парното – по-евтино (климатиците са друго, не става дума за тях, а за печки и духалки). Няма такава страна в света, където топленето на ток да е по-евтино от парно (освен руският феномен, където всичко е възможно).

Топленето с електрически печки е крайно неефективно и по света е изключение. У нас от 20 години лъжат народа за евтин ток, който щял да от АЕЦ и от добрината на властимащите. Лъжа. Няма безплатен обяд. И АЕЦ-а е скъп. И международните цени на енергоносителите не ги интересува пенсията или минималната работна заплата в България. А сега правителството плаши, че токът поскъпва заради екологичните централи (ти са с нищожна мощност в България), а АЕЦ-ът е евтин. Пак лъжа. АЕЦ-ът през носа ще ни излезе, ама по-късно.

Вместо лъжи за по-евтин ток, трябва да се вдигнат доходите. А точно в това отношение сегашното правителство нищо не прави. Това означава повече свобода, подкрепа на държавата на фермери, фирми (или поне да не им пречи), образование, чужди инвестиции и т. н.

Но популистът Борисов поддържа комунистическото съзнание на хората – народната власт прави пътища, благоустроява, прави им евтин ток, грижи се за народа…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.