И Медведев благослови партията на олигарха Прохоров

Медведев приема Прохоров. Снимка: официален сайт

Бизнесменът Прохоров оглави официално „Правото дело“ на съботния партиен конгрес и тутакси бе поканен при Медведев в рамките на политическите му консултации с лидери на политически сили в навечерието на парламентарните избори през декември, отбелязва „Московский комсомолец“. Медведев разказа на новия партиен бос, че през известен период от развитието на Русия трябвало „да се затегнат гайките“, за да възприема команди управленската система. Сега Прохоров и другите партии очевидно ще трябва да ги развият, но „без да прекаляват“, цитира вестникът думи на президента.

Вестник „Московский комсомолец“ констатира „сходство във възгледите“ между руския президент Дмитрий Медведев и олигарха Михаил Прохоров. На среща в подмосковната резиденция на държавния глава Медведев обсъди вчера с новоизбрания лидер на партия „Правото дело“ идеите за децентрализация на властта в Русия и либерализация на избирателната система, посочва изданието. „Ведомости“ обяснява какво се крие зад предложенията на Медведев за децентрализация на властта – местните власти ще получат повече свобода за разпределяне на средствата, но ще носят и политическата отговорност.

Медведев и Прохоров явно са били „на едно и също мнение накъде да се въртят прословутите гайки“. Според президента, предложенията на бизнесмена политик имали „донякъде революционен характер“ и трябвало „внимателно да бъдат осмислени“. Лидерът на „Правото дело“ предложил на президента да разшири пълномощията на губернаторите и да върне изборността на кметовете на Москва и Санкт Петербург. Тук мненията им „отново учудващо съвпаднали“. Прохоров демонстрирал сходство в идеите дори с управляващата партия „Единна Русия“, чийто лидер е премиерът Владимир Путин.

Печатът информира, че „с цел оздравяване на цялата властова система“ Прохоров предложил да бъдат избирани прокурорите, полицейските началници, „може би дори събирачите на местни данъци“.  Неотдавна Медведев заяви в интервю, че няма съмнения в способностите на Прохоров. Запитан, дали би могъл сам той да оглави „Правото дело“, държавният глава уклончиво забеляза, че „Президентът може да оглави всяка партия просто заради опита, който придобива“, припомня „Московский комсомолец“.

Десницата в Русия получи благословия от президента. Сега партията на Прохоров трябва да представи програма и да си намери електорат, пише „Независимая газета“. Партийният живот във федерацията съществено се съживи, включително благодарение на „Правото дело“. Неслучайно предизборните прогнози отново стават реално оръжие. Десните уверено заявяват, че ще спечелят второто място, „Единна Русия“ им дава най-много 7 на сто (бариерата за влизане в Държавната дума – б. р.), а комунистите предричат провал и на едните, и на другите, обобщава изданието.

Рейтингът на „Правото дело“ в момента е „под нивото на статистическата грешка“ и в близко време ще остане същият, тъй като избирателите в Русия още не познават тази дясна партия. Хората с либерални нагласи в Русия са 10-12 на сто, но всички симпатизират на различни сили, твърди пред всекидневника Лев Гудков, шеф на социологическия център „Левада“.

Либералите освен това са „настроени радикално опозиционно“ и „може да не харесат днешната позиция на десните“, тъй че „Правото дело“ явно ще се ориентира към т. нар. блато – хората, които напоследък не ходят на избори. „Защото, ако се опита да отнеме гласове от „Единна Русия“, това ще е голям политически риск“, коментира руският политолог Ростислав Туровски.

Междувременно президентът Медведев „започна да осъществява идеята за децентрализация на властта“ в Русия, представена на последния икономически форум в Санкт Петербург, пише „Комерсант“. Руският лидер е създал две работни групи, които трябва до 1 декември 2011 г. да формулират всички принципи за преразпределяне на правните и финансовите пълномощия между равнищата на властта в страната, съобщава вестникът. Вчерашните предложения на руския бизнесмен към държавния глава били предназначени според „Комерсант“ тъкмо за тези групи. „Дмитрий Медведев си подсигури подкрепата на Михаил Прохоров, а той – подкрепата на президента“, резюмира изданието.

Докато бе президент, Владимир Путин, напротив, централизираше властта в Русия. По негова инициатива бе създадена институцията президентски пълномощници и бяха отменени изборите на губернатори. Както заяви Путин през 2004 г., твърдата властова вертикала е необходима по-специално за борба с тероризма, напомня „Утро“. Прессекретарят на президента Наталия Тимакова подчертала пред „РБК дейли“, че Прохоров бил приет от Медведев в рамките на редовните срещи с партийни лидери. При все това „още никой лидер не е постигал с такава скорост успех за своите предложения и със сигурност не е бил приеман от Кремъл едва денонощие, след като е бил избран“, изтъква всекидневникът.

Руското ръководство едва ли разглежда „Правото дело“ като бъдещ приемник на „Единна Русия“, подчертава „Лента“. Партията на Прохоров е призована по-скоро да стане „вторият крак“ на двупартийната система, какъвто не успя да стане „Справедлива Русия“. Дали този „крак“ ще е ляв или десен, няма значение за кремълските идеолози, докато „Единна Русия“ остава опора на властта, пише електронният вестник.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.