Как да има полза за всички от Палестинска държава

Йоси Алфер, Колет Авитал
Шломо Газит, Марк Хелър*

Вместо да губят време и енергия в опити да възстановят буксуващия мирен процес между израелци и палестинци, САЩ и ЕС трябва още веднъж да хвърлят поглед на палестинската инициатива за признаване на Палестинска държава от ООН през септември. Това, което се смята от някои за нов бъдещ източник на конфликти и конфронтация, всъщност може да бъде превърнато в ситуация, от която и израелците, и палестинците, и останалият свят да извлекат дивиденти.

Палестинците, ръководени от Махмуд Абас искат от ООН да приеме създаването на суверенна държава в границите от 1967г., със столица Източен Ерусалим. Това е всичко. Те нито искат от ООН да решава въпросът с правото на завръщане на бежанците, нито да се определя чий е Храмовият хълм в Ерусалим. Това е възможност този трудно решим конфликт между държава и освободително движение да се превърне в междудържавен конфликт с контролируеми измерения.

Защо тогава да не се даде на палестинците онова, което те искат, но към това да се добавят и елементи, които да направят резолюцията приемлива за болшинството израелци?

Израел иска признание като Еврейска държава със своя официално призната столица Ерусалим. Той има нужда от гаранции, отнасящи се до естеството и приоритетите на бъдещи преговори, като трудно решимите въпроси да бъдат оставени за решаване на един по-късен етап. Нужни са солидни споразумения в сферата на сигурността, както и решение за статута на Хамас в Газа; нужна е и подкрепа за палестинската кауза от страна арабския свят, който отдавна е предложил да я даде.

Ето и компонентите на възможната „носеща дивиденти“ резолюция на ООН, отнасяща се до палестинците:

– потвърждение на подкрепата за резолюция относно израелско-палестинския конфликт, основаващо се на създаването на две държави за два народа, както и на правото на самоопределение на евреи и палестинци, без да се накърняват правата на граждани и малцинствени групи. В този смисъл да се обнови Резолюция 181 от 1947 г. на Общото събрание на ООН, която призовава да бъдат създадени две държави – еврейска и арабска;

– признаване на институционална реформа и реформата в сферата на сигурността, на икономическото развитие, както и на усилията за изграждане на държава – особено на Западния бряг, под ръководството на президента Абас и министър-председателя Салам Фаяд, които са съдействали да се поставят основите на Палестинска държава – и да се потвърди становището, изразено от Световната банка и ООН, че Палестинската власт е “ в добра позиция за създаване на държава по всяко време в близко бъдеще.“

– в съответствие с това да бъде изразена подкрепа за създаването на независима и суверенна Палестинска държава в границите от 1967 г., със столица Източен Ерусалим, успоредно с признатата столица на Израел Западен Ерусалим, както и с двустранно договорена размяна на земи и корекции на границите, които да са предмет на преговори – държава, която ще живее мирно и сигурно, в съседство с Израел;

– включването на ивицата Газа в Палестинската държава ще зависи от ефикасния контрол, упражняван на място от легитимното палестинско правителство, под чиято власт се намира Западният бряг, което спазва принципите на Близкоизточната четворка и тези на Арабската мирна инициатива, и признава ангажиментите, поети от Организацията за освобождение на Палестина.

– призив и към двете държави да започнат добросъвестни преговори, основаващи се на базата на тази и на предишни резолюции и споразумения, за да се решат всички неуредени въпроси между тях, като се започне от границите, селищата, водата и споразуменията в сферата на сигурността. Специално внимание да се отдели на споразуменията в сферата на сигурността – включително солидни международни, регионални и двустранни гаранции; двете страни трябва да преодолеят страховете и да направят възможно поетапното изтегляне на израелските сили от демилитаризираната Палестинска държава, която да разполага със собствени сили за сигурност, които да не представляват заплаха за сигурността на Израел.

– вземане под внимание на Арабската мирна инициатива, одобрена от Арабската лига през 2002 г., както и призив към държавите от региона да съдействат за създаването на условия за преговори и сключване на споразумения, включително и активизиране на усилията за постигане на напредък по отношение на съжителството и нормализирането на отношенията между държавите-членки на Арабската лига и Израел.

Креативният и смел подход към извличане на дивиденти от Палестинската инициатива няма да сложи край на конфликта. Но ще го направи доста по-лесно контролируем.

БТА

* Йоси Алфер е редактор на bitterlemons.net и бивш директор на Центъра Джафи към университета в Тел Авив. Колет Авитал, бивша посланичка и заместник-председателка на Кнесета, е международен секретар на Партията на труда на Израел. Ген.-майор Шломо Газит е бил военен координатор в окупираните територии и ръководител на военното разузнаване. Марк Хелър е отговорен научен сътрудник в Института за изследвания на националната сигурност към университета в Тел Авив.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.