Гърция се опитва да затяга колана

Гърция приема нови мерки за затягане на коланите, които предвиждат икономии от 28,4 милиарда евро, увеличаване на данъци и привличане на други 50 милиарда евро от приватизация, информира агенция ЕФЕ. Чрез тази програма за реформи правителството в Атина се стреми да деблокира петия транш на стойност 12 милиарда евро, отпуснат от Международния валутен фонд и Европейския съюз, без които Гърция няма да може да плаща задълженията си през следващите месеци, нито да получи втори спасителен план.

ФИСКАЛНА КОНСОЛИДАЦИЯ

– Намаляване на разходите на държавата с 14,3 милиарда евро и привличане на други 14,1 милиарда евро до 2015 г. с цел тази година бюджетният дефицит да падне под три на сто.

ДАНЪЦИ

– Държавата ще наложи „данък солидарност“ от един до четири процента на най-високите заплати. За министри, депутати и други категории държавни служители с високи доходи, този данък ще бъде пет на сто.

– Увеличаване с 300 евро годишно на данъците на свободно наетите, като адвокати и шофьори на таксита.

– Намаляване на прага на необлагаемия минимум от 12 000 на 8000 евро, с изключение на служителите на възраст под 30 години и пенсионерите, и създаване на специален имотен данък за собствениците на имоти на стойност над 200 000 евро.

– Увеличаване на данъците за луксозни стоки, като яхти, басейни и мощни автомобили. Отваря се възможност за легализиране на незаконно построени обекти след изплащането на съответни глоби и се премахва голям брой случаи за избягване на данъци.

– ДДС за барове и ресторанти се увеличава от 13 на 23 на сто и се засилва борбата срещу данъчните измами и работата на черно.

ПУБЛИЧНИ РАЗХОДИ

– Държавата иска да премахне постовете на 150 000 държавни служители, 25 процента от общия брой, на които няма да бъдат подновени временните договори, а нови наемания на работа ще се правят в съотношение 1 на 10 души, излезли в пенсия. Заплатите, намалени средно с 12 процента миналата година, отново ще бъдат орязани, макар че все още не се знае новия процент за намаляване.

– Ще бъдат премахнати различни социални бонуси, за да бъдат спестени четири милиарда евро до 2015 г. Също така тази година субсидиите ще бъдат намалени с 500 милиона евро, а до 2015 г. с други 855 милиона евро чрез сливане на училища, болници и полицейски участъци.

– Разходите за здравеопазване ще бъдат намалени до 2015 г. на 2,1 милиарда евро чрез рационализиране на медицинските предписания и използване на по-евтини лекарства.

– За първи път през последните 30 години ще бъдат намалени военните разходи, които в момента са на най-високо процентно равнище между европейските страни членки на НАТО, около четири процента от брутния вътрешен продукт, макар че много анализатори смятат, че реалната стойност е по-висока. Общо ще се спестят 1,2 милиарда евро до 2015 г. и ще се анулират поръчки за въоръжение на стойност други 830 милиона.

– Публичните инвестиции ще бъдат намалени с 850 милиона евро тази година.

ПРИВАТИЗАЦИИ

– През 2011 г. правителството в Атина иска да инкасира пет милиарда евро от продажбата на монопола в организацията за спортни залагания ОПАП, Постбанк, компанията за управление на водите със седалище в Солун, и в дружествата за управление на пристанищата в Пирея и Солун.

– Между 2012 г. и 2015 г. ще бъдат получени други 45 милиарда евро чрез приватизация на компанията за управление на водите в Атина, на рафинериите, на предприятията в електрическата сфера, АТЕбанк (специализирана в областта на земеделието), както и на администрацията на пристанищата, летищата, магистралите, правата за експлоатация на мините и на движимо и недвижимо имущество на държавата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.