Тайна ложа управлява Италия зад Берлускони

Правда.ру

Мрежата на Луиджи Бизиняни. Схема от италианската преса

Само допреди седмица малцина в Италия знаеха кой е Луиджи Бизиняни. Сега обаче името му не слиза от първите страници на централния печат в страната. Разбра се, че този човек години наред е внедрявал свои хора във висшите ешелони на властта, събирал е компрометираща информация с цел шантаж и така е успял да сформира кабинет в сянка, който да управлява страната.

Италианската прокуратура разследва дейността на „масонска ложа“, поставила си за цел според следствието и някои вестници да лобира за премиера Силвио Берлускони. Италианският „октопод“ обаче далеч не е уникален случай. Такива често се появяват в държави с нестабилна политическа система (Русия също не избегна пипалата им). Преди 20 години правоохранителната система в Италия организира „чистка“ в структурите на властта. Последната й проява бе в началото на 90-те, по време на операцията „Чисти ръце“, когато се разследваха връзките на тогавашни политици с мафията. Наследниците на „Коза Ностра“ и комисар Катани обаче не си дават покой и до ден-днешен. Ако се потвърдят прокурорските подозрения, ще стане ясно защо днешният премиер Берускони остава толкова дълго на власт, независимо от скандалната му репутация.

Прокуратурата в Неапол образува наказателно дело срещу централната фигура в скандала – новоизпечения масон Луиджи Бизиняни, поставен на 15 юни под домашен арест. Обвинението от близо 1500 страници в момента се проучва от адвокатите на подсъдимия. Прокурорите по делото разполагат с показанията на над 100 свидетели, 19 души са подследствени, а срещу трима са внесени дела в съда. Сред последните е и самият Бизиняни, обвинен в създаване на „криминална система“ с цел да влияе върху властови и бизнесструктури, използвайки методи за действие „типични за терористични и мафиотски групи“, черпещи информация от „успоредна разузнавателна мрежа“.

Кой е всъщност Луиджи Бизиняни?

Според италианския печат – едър бизнесмен. Единственият му официален бизнес обаче представлява печатница, издаваща справочник „жълти страници“. Изживял е момент на слава, дарявайки чрез Ватиканската банка (IOR) голяма сума за бедни деца от името на благотворителна организация. Някои го помнят и като автор на добре продавани шпионски романи. Ето какъв е човекът, когото италианците, подбудени от в. „Република“, наричат вече посредник или „съучастник“ на Берлускони.

Роден през 1953 г., Бизиняни бил член на тайната масонска организация П-2 („Пропаганда-2“), действала в Италия в края на 70-те и вербувала чиновници от най-важните държавни учреждения. В сравнение с изобличената мафиотска структура на бившия многократен премиер Джулио Андреоти, тя бе далеч по-мощна организация.В списъка на членовете на П-2 бяха открити прочути и нашумели имена; мнозина впоследствие отрекоха да членуват в нея. Ще отбележим, че Силвио Берлускони също е бил член на масонската ложа с регистрационен номер 1816. Не е изключено бъдещият премиер още тогава да е развивал обща дейност със „сивия кардинал“.

Съдбата на мнозина предполагаеми членове остава доста мистериозна: да посочим например банкера Роберто Калви, управител на фалиралата банка „Банко Амброзиано“. Трупът му бе намерен през 1982 г. да виси от един лондонски мост. Обстоятелствата на смъртта му остават неизяснени и до днес. Скандалът около П-2 бе толкова сериозен, че италианският парламент гласува специални закони, допълващи член 18 от конституцията, който забранява да се създават тайни организации. Но какво от това?

Отношенията на Бизиняни с Берлускони и обкръжението му не будят съмнения. Не само поради общото им минало – същото сочат и личните им контакти. Бизиняни например поканил премиера на рождения ден на майка си. А има и стотици записи от прослушване на телефонни разговори, в които Бизиняни казва, че трябвало да се купят няколко гласа с цел лобиране в полза на „Кавалера“.

В разговорите участват министърът на икономиката и финансите Джулио Тремонти, президентът на компания „Ферари“, лидерите на други големи италиански компании, а също така висши чиновници от тайните служби, съдебната система и обществената телевизия РАИ. Съдиите смятат Бизиняни за приемник на Луиджи (Личо) Джели, Велик майстор на ложата П-2, който дори бил жив и се криел някъде.

Бизиняни е арестуван като обвиняем в създаването на тайно сдружение, но е имал и помагачи. Става дума най-напред за фигура номер две в правителството, Джани Лета (главен секретар на Министерския съвет – б. р.) – резервиран човек, смятан за дясната ръка на дон Силвио и уважаван от опозицията заради прословутата му умереност. Тъкмо той – „човек на Ватикана“, е бил прекият шеф на Бизиняни.Ще споменем и друго действащо лице – Алфонсо Папа, сенатор от управляващата партия „Народ на свободата“. Според показанията на „съучастника“ Бизиняни, тъкмо Папа като бивш прокурор е бил „негови очи“ в следствените органи. Скоро ще бъде задържан и той.

Неясно остава обаче кой всъщност е бил на върха на тази скрита пирамида. Възможно ли е истинският „стопанин“ на Италия изобщо да не е бил Берлускони? Бизиняни – Лета – Берлускони… „Берлускони е бил Бизиняни, Бизиняни е бил Лета, Лета е бил Бизиняни“, резюмира ситуацията в. „Република“. В материалите от прослушването се чува как „съучастникът“ разпорежда на директора на държавната петролна компания ЕНИ да сключи определено споразумение, на шефа на контраразузнаването – да назначи конкретен човек, а на редакторите на влиятелни вестници – морално да „ликвидират“ неудобни лица; при това в случая с в. „Унита“ Бизиняни се обажда направо от вътрешното министерство.

„Той е по-могъщ от мен“, казал Берлускони за своя „съучастник“. Същевременно премиерът нарекъл делото „измислено“. Все повече италианци обаче стигат до извода, че крахът на неговия „съучастник“ вещае скорошен политически край и за самия дон Силвио.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.