Руската Дума се опълчва на Сената на САЩ

Властите в Русия ще получат възможност да налагат санкции на чуждестранни длъжностни лица, пише руският в. „Независимая газета“.

Изданието коментира внесен вчера в руския парламент законопроект за мерки срещу длъжностни лица от други държави, „замесени в нарушения на правата на руски граждани в чужбина“. Предвижда се по-специално да им бъде отказвано влизане в Русия.

Обяснителната записка към проекта съдържала „обширно формулирано обвинение срещу чужди страни, пренебрегващи факта, че руските граждани имат своя държава“. Случва се да бъдат „фактически блокирани правата и свободите“ на хора от Русия в чужбина, твърдят авторите. Те споменават например проблемите с русначета, осиновени от чужденци, делото на руския бизнесмен Виктор Бут, заподозрян в незаконен трафик на оръжие и „предаден от Тайланд на САЩ въпреки исканията“ на Москва, а също така „други обиди“.

Руски депутати обаче не криели, че инициативата е „главно отговор на американците“. Ставало дума за т. нар. „списък на Кардин“ – по името на американския сенатор Бен Кардин, който предложи визови и финансови санкции срещу 60 руски служители, замесени според него в случая с руския адвокат Сергей Магнитски, осъден за данъчни измами и починал в затвора през 2009 г.

Проектът на Кардин вече бил приподписан от много сенатори – демократи и републиканци, всички те „известни като критици на путинския режим“ в Русия. Един от тях, а и руски правозащитници, предлагали списъкът да се допълни с имената на висши чиновници от правоохранителната система в Русия. Всъщност проектът упълномощава държавния секретар на САЩ да изготви „черен списък“ с руски служители. Носят се слухове, че в него може да бъдат включени и „дейци от самата върхушка на властта“ във федерацията, посочва вестникът.

Излиза, че руските депутати нанасят ответен удар. Всички в Думата обаче знаят, че инициатор на техния законопроект всъщност е външното министерство в Москва, твърди изданието.

Един от авторите – депутатът от „Справедлива Русия“ Николай Левичев, заявил обаче пред „Независимая газета“, че предлаганите санкции ще се приемат най-вероятно срещу чужденци, извършили престъпление в Русия, които обаче „са се укрили зад своето правосъдие“. Руското законодателство „просто търси баланс със законите на други страни“, добавил Левичев.

Руският законопроект е асиметричен отговор на САЩ и „абсолютно ненужна стъпка“, коментира пред „Комерсант“ Дмитрий Тренин от Московския център „Карнеги“. Случаите с нарушени права на гражданите трябва да се решават в съда. Депутатите просто демонстрираха патриотизъм, но това изглежда евтино и неубедително, казва политологът.

Колегата му Фьодор Лукянов определя действията на Думата като политически жест. „Трудно ми е да си представя как ще се прилага това на практика, също както и санкциите на САЩ във връзка с делото срещу Магнитски“, казва той.

„Има важни разлики между нашата и западната инициатива. Западните списъци съдържат конкретни имена на хора, заподозрени в закононарушения, които в Русия не се разследват както трябва“, пише в редакционен коментар „Ведомости“, цитиран от Би Би Си.

„Руският законопроект е с общ характер, имената може да се впишат после. Западът се опитва да брани правата на руски граждани в Русия, а ние – правата на руски граждани на Запад“, обяснява всекидневникът.

„Според тази логика нашият списък е стопроцентов отговор, защото в него може да бъдат включени американските сенатори, подкрепили „списъка Магнитски“ и съответно поставили 60 души от Русия в „трудна житейска ситуация“, заключава „Ведомости“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.