Полша ще възстановява вярата в Европа

Асошиейтед прес

Полша прави амбициозни планове, докато се готви да поеме президентството на Европейския съюз от утре – и тези планове включват активната „промоция“ на обединена Европа.

Бившата комунистическа държава, която за пръв път след присъединяването си през 2004 г поема шестмесечното ротационно председателство на ЕС, обяви сред приоритетите си плановете намерението да остави вратите отворени за нови членове на блока и да натиска за бюджетни промени, които ще стимулират икономическия растеж.

Полша се надява да върне ентусиазма за изграждане на обединена Европа в съюз, който се опитва да взема спешни решения по въпроси като спасяването на страни, затънали в дългове, и преодоляване на напрежението между страни членки заради прилива на бежанци от Северна Африка.

„Основите на Европа са застрашени“, необходими са нови лидери, заяви неотдавна полският премиер Доналд Туск. „Полското председателство ще възроди вярата в необходимостта от съществуването на европейските институции“.

Макар някои европейци да се отнасят все по-цинично към ЕС, в Полша подкрепата за членство в Съюза е над 80 на сто, сочат данни от проучвания на общественото мнение. Членството в ЕС донесе икономически растеж на страната – благодарение на чуждестранните инвестиции и по-тясната икономическа интеграция с останалите страни членки. Членството донесе и по-голяма свобода за поляците да работят и пътуват в чужбина.

„Европа очаква нов мощен импулс от полското президентство“, заяви бившият полски премиер, а сега председател на Европейския парламент Йежи Бузек. Смелите планове на Полша обаче могат да се окажат прекалено амбициозни за реалните правомощия на председателството. Основните задачи на страната включват определянето на приоритетите при дебати по политиката в различни области и гладкото протичане на стотици срещи и заседания. Все пак председателството означава „да се поеме отговорност за посоката и темповете на промените в Европа“, изтъкна Бузек.

Полските лидери може да бъдат отклонени от задълженията си във връзка с председателството на ЕС от парламентарните избори през есента. Центристката про-пазарна партия на Туск, Гражданска платформа, има всички шансове да остане на власт, но кампанията със сигурност ще отклони голяма част от вниманието й. Дата за изборите не е определена, но е най-вероятно те да се състоят през октомври.

По време на шестмесечното председателство, което Полша поема от Унгария, се очаква Хърватска да подпише споразумение за присъединяване към ЕС. Освен това Полша се надява ЕС да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, което ще позволи да се разшири икономическото сътрудничество като компонент от по-широката програма за развитие на демокрацията по източните граници на ЕС.

Еколозите се притесняват, че Полша, която силно зависи от богатите си находища на каменни въглища, няма да действа достатъчно активно по „зеления дневен ред“ и вече активизираха лобистките си действия във Варшава. Активисти на „Грийнпийс“ се събраха във вторник пред зданието, където се намира кабинетът на Туск, и го подканиха да подкрепи различните каузи, свързани с околната среда, тъй като Полша е единствената страна в ЕС, която е против поемането на дългосрочни ангажименти от страна на ЕС за намаляване на въглеродните емисии.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.