„36 маймуни“ представя: „Ева Бехщайн – нощта на прилепите”

Научен театър във Водната кула

Актрисата Ирина Голева на репетиция на „Нощта на прилепа“ във Водната кула в Лозенец. Снимка: Виктория Атанасова

С участието си във фестивала „Арт Фест Водна Кула – фриндж“ Организация „36 маймуни“ ще отбележи годината на прилепа (2011) с театралната инсталация „Ева Бехщайн”. Целта на проекта е да популяризира знанието за спецификите на живота на застрашения вид прилепи Miotis bechsteinii, населяващ и територията на България, като по този начин допринесе за опазването на редкия бозайник. Инсталацията е подходяща както за деца, така и за възрастни. Представленията са на 5 и 6 юли от 18, 19 и 20.30 ч., а от 17 до 20.30 в двора на кулата ще има работилница, в която ще може да се включи всеки и да научи нещо повече за прилепите.

“Ева Бехщайн” е театрална инсталация с научно-популярен фокус, която разказва за живота и обществото на една забележителна прилепка от вида Myotis bechsteinii. Авторският текст е написан изцяло на базата на научни изследвания* (автор и режисьор Гергана Димитрова), като под формата на увлекателен разказ ни запознава с основните специфики на този уникален вид бозайници и социалната система, която той е развил. Публиката бива буквално „преведена през“ историята на Ева от учен-прилеполог, който разяснява научната перспектива, а множеството стъпала на Водната кула се преодоляват много по-лесно, когато музикантите засвирят и актьорите заразказват.

36 маймуни е независима организация, която активно действа по посока на повече и по-качествено съвременно българско изкуство и култура. Фокусът на дейността им досега е  предимно в новата драматургия и всички театрални, сценични и гранични форми. Целта им е да подкрепят, популяризират и експериментират с алтернативните практики и необичайните места. Зад гърба си имат над 10 реализирани проекта, участия в множество международни фестивали и форуми и начало на книжна поредица за съвременна драматургия – Колекция ProText. С театралната инсталация „Ева Бехщайн“ „36 маймуни“ са едни от основоположниците за развитие на формата „научен театър“ (science theatre) у нас. Партньори на събитието са Водна Кула Арт Фест, Гьоте-Институт България, Национален природонаучен музей, община Лозенец.

* Основно използвано изследване в сценария е „Прилепите в Странджа планина – какво знаем за тях” на Боян Петров  (Национален природонаучен музей, БАН).

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.