Жертва ли е Васа Ганчева? Спор във форумите по повод смъртта й

Васа Ганчева. Снимка: от тв екрана

“Защо всеки, който се появи в предаването на Карбовски, умира?” – и такава реплика имаше сред коментарите в интернет по повод новината за смъртта на Васа Ганчева. Отново някои припомнят, че има такава  закономерност с няколко от героите на Карбовски. Може някой да е пропуснал, но неотдавна Карбовски се занимава отново със случая със заснетата със скрита камера Васа Ганчева, като беше критичен към нея. И за нещастие тя почина, с което предизвика много коментари, че е станала жертва на медийните атаки към нея.
Тя самата в своите статии остро атакуваше медии и журналисти. След като нейно предаване беше спряно по БНТ се набиваше на очи, че постоянно громи предаванията на националната телевизия в коментарите си.

Дали смъртта й е била предизвикана от това, че изведнъж стана мишена на обществен скандал и спорове? Диагнозата й (усложнения след операция за преплитане на червата) не може да се свърже пряко с резила, който предизвика за нея репортажът със скрита камера как тя си иска 1000 лв., за да пише хвалебствия като телевизионен наблюдател за едно от предаванията на продуцентите Иван и Андрей – същите, които тя години наред наричаше хлебарки, гномове и др.

Затова сега коментарите след смъртта й са противоречиви. Наред с обичайните в такива случаи реплики “Бог да прости” и “За мъртвите или добро, или нищо”, се очертават различни мнения – от една страна обвинения към продуцентите Иван и Андрей, че са нейни убийци, заради организираната скрита камера, от друга много коментатори не й прощават дори след смъртта това, че взе пари, за да пише хвалебствена рецензия.

Така една дългогодишна режисьорка в националната телевизия, преводачка, телевизионна критичка и журналистка ще се запомни главно с последното, което се е случило с нея – че беше уловена със скрита камера да взима хонорар срещу хвалба (или рушвет – в зависимост от гледната точка).

Ето някои извадки от форумите на в. “Дневник” и “Сега”:

Бог да я прости, но и при нея както и при патрона й Батето съдбата реши да си отидат опозорени. И колкото и хвалебствия да напишете горчивият вкус от катрана в меда остава. Защото всички знаем че и при двамата имаше катран. Но за съжаление в България вместо към катрана да добавим перушина ние пак се опитваме да захаросаме нещата. (dedoliben)

***

Каквото човек сам си направи, никой не може да му направи. За какво й беше да си иска пари, за да пише хвалебствия? За да стане за резил. Срамно беше, отвратително – ще ми дадете 1000 лв. и ще ме пишете консултант, аз ще ви хваля в една колона 3 седмици. Като си на тая възраст, ядеш, пиеш пушиш прекомерно, ами пази се да не се изложиш, щото и това се отразява на здравето. А писанията й бяха обида до обида. Всяка седмица. Андрей и Иван били хлебарки, гномове и т. н. Искра Ангелова била куха лейка с претенции и т. н. И на мен много неща от телевизиите не ми харесват, ама тия обиди от вестника няма да ми липсват хич. И тя, и Славков умряха като комедийни герои, доказано, че са корумпирани със скрита камера. (gicho)

***

Стига, бре хора! За мъртвите или добро или нищо! И аз се опитах да си спомня всичко добро след като чух новината, но по-добре НИЩО вместо да преиначаваме лошото, че даже да сочим за едва ли не убийци опусумите, които аз също не харесвам. Всички ще умрем, но не всички продаваме лъжи приживе. Васа Ганчева със сигурност е по-симпатична на читателите на „Дневник“ от опусумите, но според мен е много злобно и несправедливо, да кълнеш така! (stitch)

***

Бог да я прости, горката. Не е издържала на последната атака срещу нея. Но донякъде сама си е виновна, че е допуснала да попадне в такъв капан. Иван и Андрей са медийни аксесоари на определени финансово-политически кръгове у нас и ги обслужват в ефира. Системните атаки на Ганчева със сигурност не са били по вкуса на тези хора и те са взели необходимите мерки, че да я компрометират. За съжаление тази атака се оказа фатална не само за имиджа на известната журналистка, но и за нея самата. Поне се е отървала сега от тази помия, доколкото това може да е успокоение. (phantom_ass)

***

Беше добра във всичко, с което се беше захванала, но най-силно я ценя като преводач. Благодарение на нея на българския книжен пазар през годините се появиха уникални книги от шведски автори.  Жалко, че малко преди кончината й стана този грозен скандал с „хлебарките“, но се надявам хората да не я запомнят с това. Мир на праха й. (Мустафанка)

***

Светла и памет! Истински журналист и човек на духа. (petrakieva)

***

Обзема ме тъга, когато стойностните хора в България си отиват и отстъпват място на “хлебарките”. Винаги съм считал предаванията на двамата за “тържество на пошлостта”. (Европеец)

***

Трябва да си изключително жалък и окаян, за да си продадеш мнението и да предадеш доверието на почитателите си за жълти стотинки… истински срам за тази жена…. това, че е починала не означава, че трябва да си спестяваме истината… а сега гледайте колко минуси ще ми лепнат… (Щурмовак 1945)

***

Мир на праха й, каквато и да е била. Никога не ми е било ясно защо я превъзнасят като хипер-интелектуалка и мега-журналист, но то в държава от слепци едноокият е цар. А на хората, които ръсят мръсотия срещу нея след смъртта й мога да им кажа само, че не им прави чест да говорят така за един нещастен и самотен човек, починал наскоро. Както и да се е издънила в края на кариерата си, все е дала на обществото една идея повечко от вас, господа форумни писачи. (капитализЪма)

***

Васа е човек и не е хубаво да приказваме лоши неща след смъртта и. В случая обаче Иван и Андрей изобщо не са виновни. Изключително антипатични са ми и двамата, но в случая са абсолютно прави. Как може да толерирате постъпката на Васа и да я оправдавате? Всъщност за това сме на това дередже. Понеже оправдаваме престъпниците, а виним жертвите. Жертвите обаче са не Иван и Андрей, а всички ние. Защото с поръчковата си журналистика разните Васи вредят на всички нас!!! (hunt)

***

Отишъл си е човек , и никой няма вина за това. Най-малко опосумите, като ги наричате. Не е убита, както говорите. Просто неуспешна операция.
Никой ли не знае, че преплитане на червата няма как да се предизвика? (bira_caca)

***

Стига глупости сте дрънкали. В Пирогов (и извън него) всеки ден умират хора от усложнения, без някой да им е правил скрита камера. Може някой да е умрял от язвителните коментари на Васа Ганчева (Р.И.П.) преди това. Не защитавам двамата помияри, но да ги обвинявате в убийство е прекалено. На 65 години възраст се случва хората да умират, хеле пък в България. (Comandante Marques)

***

Бог да я прости. Сигурно ще има противоречиви оценки за това, което е направила. На мен ми бе интересно да я слушам и чета. (Bacho Кольо)

***

Че не е редно да искаш хонорар за да напишеш положителен репортаж – това на всички ни е повече от ясно. Оттам нататък също толкова ясно е, че нашите медии са пълни с дебелокожи журналисти, които никак не биха се притеснили от това, че някой ги е хванал натясно. Камо ли пък да се поболеят. Васа Ганчева явно не беше от тях.
Може да се критикуват журналистиката и стилът й, но има две неща, които едва ли някой ще оспори: Васа Ганчева имаше присъствие и беше добър човек.

Абе, тука работата се изроди на някакъв фенски спор за и против Васа Ганчева. За феновете цялата история с платения репортаж е някакво пъклено дело на хлебарки. Не можете ли просто да приемете следното: жената е сгрешила, не е постъпила почтено, и беше сурово наказана, защото стана за смях пред цяла България. Уви, хора, които далеч по-тежко прегрешават, не биват по никакъв начин наказани. А от друга страна – който е без грях, нека пръв хвърли камък.
И съвсем отделно от тази история е въпрос на уважение пред паметта на починалата да не се разисква излишно вече. А съвсем отделно – не харесвам подобието на журналистика, което упражняват онези двамцата.
(Руританец)

***

В България си умират да защитават корупцията. Е, няма как да ми е мъчно за въпросната. За едните кинти на маймуна се направи. (EGATI)

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.