Планина от проблеми пред новия шеф на Пентагона

Асошиейтед прес

Лион Панета. Снимка: фреш консерватив

Разстоянието от централата на ЦРУ – разузнавателно управление, оглавявано от Лион Панета две години – до Пентагона, който от днес ръководи като министър на отбраната, не е голямо. Зад двата поста обаче стоят два различни свята.

Като размер, обхват и разполагаеми държавни средства министерството на отбрана изглежда нищожно в сравнение с ЦРУ. И макар да познава добре материята в сферата на националната сигурност, мащабът на предизвикателствата, които очакват Панета в Пентагона – от войните в Ирак и Афганистан до вътрешните бюрократични боричкания в министерството и конфликтите с Конгреса – едва ли може да бъде по-голям.

След като е работил зад стена от секретност в ЦРУ, в Пентагона Панета ще попадне под доста ярките прожектори на обществения контрол. Друго обстоятелство, усложняващо картинката за Панета, е фактът, че Вашингтон бързо напредва към кампанията за президентските избори през 2012 г., както и очакването, че той може да служи единствено през настоящия мандат на президента Барак Обама. На 73 години Панета е по-възрастен от всичките си предшественици към момента, когато са оглавявали министерството.

Той наследява задачата да намали участието на САЩ в Афганистан и Ирак и наред с това да преведе правителството на Обама през буксуващия конфликт в Либия, съживил домашните политически притеснения за Обама. Панета попада в центъра и на още по-неотложен проблем: новите атаки срещу бюджета на Пентагона.

„Точно сега президентът е изправен пред огромна бюджетна криза и днес, когато Панета встъпва в длъжност, той ще се окаже в средата на преговорите по бюджетите, което включва и отбраната“, казва Гордън Адамс, който работел за Панета, докато той отговарял за бюджета на Белия дом през 1993-94 г.

Робърт Гейтс, който ръководеше Пентагона 4 години, прехвърля на Панета и предизвикателството с отпадането на политиката, забраняваща на служещите в армията хомосексуалисти да афишират и обсъждат открито сексуалната си принадлежност, докато са под пагон. Казват, че подготовката за отмяна на гей-забраната върви добре, но историческата промяна съдържа потенциал за брожения и разкол. На Панета се пада задачата да осигури плавен преход.

Адамс, който понастоящем преподава международни отношения в Американския университет, казва, че Панета има предимството да е близък с Обама и да има трайни приятелства с членове на Конгреса. Той е работил 16 години в Камарата на представителите, включително като председател на комисията по бюджета в последните четири от тях.

„И републиканци, и демократи винаги са смятали Панета за много предразполагащ и приятелски настроен. Той се разбира с хората“, казва Адамс. Сенаторът демократ Линдзи Греъм нарече Панета избор, с който Обама е ударил в десятката при определянето на заместник на Гейтс. Миналата седмица Сенатът одобри назначението му със 100 на нула гласа и тази сутрин той положи клетва в Пентагона.

Панета е в добри позиции да продължи онова, което Гейтс определи като едно от най-важните си административни постижения: продуктивните отношения с държавния секретар Хилари Клинтън.

Държавният департамент и министерството на отбраната имат дълга история на търкания, но Гейтс си стисна ръцете с Клинтън в усилие да сведе до минимум конфликта. Панета вече има дългогодишно приятелство – работеше за Белия дом, докато тя беше първа дама.

През 2006 г. Панета участва рамо до рамо с Гейтс в двупартийната експертна комисия за Ирак, Iraq Study Group, проявявайки се като скептик относно войната. Той призова за американска стратегия, която би извела бойните части от Ирак и пренасочила фокуса в усилията на военните върху Ал Каида и обучаването на иракските сили за сигурност. По-късно Панета определи войната като „разединяваща, изменчива и опасна“.

По време на мандата на Панета тази година иракското правителство може да отправи към него искане част от 47-хилядните американски сили да останат в страната след края на годината, когато всички американски войници би трябвало да поемат към дома.

Начетен, общителен и обигран политик, Панета започва обществения си живот като републиканец. Той работи в правителството на Никсън като специален помощник на министъра на здравеопазването, образованието и социалните грижи и като директор на американското Бюро за човешките права. През 70-те години на миналия век Панета преминава в Демократическата партия, а за първи път е избран за член на Камарата на представителите през 1976 г.

От 1964 до 1966 г. новият шеф на отбранителното министерство служи в армията като разузнавач. В прощалното си слово на плаца за официални паради на Пентагона вчера Гейтс се пошегува, че наследникът му би трябвало да извлече поука от примера му като бивш директор на ЦРУ, дошъл в Пентагона с очакване за кратка служба.

„Моят прощален съвет към Лион е да ръководи службата по начин, който предпочита. Може да се задържи тук по-дълго, отколкото предполага“, каза Гейтс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.