Фискални говеда

Румен Белчев

Втренчени във все по-големите успехи на родната икономика, особено откъм събиране на данъци и закъснели плащания, изпускаме важни неща! Например, че психиатриите у нас съвсем са му отпуснали края.

Само допреди седмица се забавлявахме с шизофреничното предложение токът да поскъпне, та да се принудят хората да се топлят с парно, и ето, че се потвърди правилото, че у нас всяка дивотия светкавично се превръща в действителност – „Изненада: нощния ток поскъпва с 5-10 на сто“ – изненадва се „24 ЧАСА“. Каква ти изненада – ние вече така сме свикнали да ни дерат, че с нищо не може човек да ни стресне.

Виж, кравите могат да се почувстват изненадани – но не от белия бик, а от българския данъчен гений – „Кравите – с касов апарат“ – резюмира разясненията на земеделския министър „СТАНДАРТ“.

Надяваме се – портативни, та поне през лятото добичетата да могат да пасат на слънчице, а за през зимата могат да им монтират стационарни в оборите. Но – да не даваме тъпи идеи, защото току-виж след седмица да се превърнат в нов закон!

Малък разнобой се получава в пресата около това доколко е лесно или трудно да се стане полицай у нас – според „24 ЧАСА“ нямало нищо по-просто – „Даваш 10 000 лева и ставаш полицай на магистрала“. Дотук – добре, но според „СТАНДАРТ“ изискванията са доста по-трудни, в полицейска академия щяло да се влиза с тест за интелигентност, а резултатът не трябвало да бъде по-нисък от 75 точки. Доколкото това е резултатът и на бившия американски президент, изданието радостно заключава: „Нашите ченгета – по-умни от Буш“.

Тестът за интелигентност очевидно е изпитание за политиците, защото според същия вестник „Само Берлускони си го мерил“ – заглавието малко подвежда, разбира се, не става въпрос за онова, с което Силвио се фука, а за IQ-то му.

Проблемите на интелигентността и нейните измерения не вълнуват многотиражния „ТЕЛЕГРАФ“, той радостно ни осведомява, че „Роби Улямс си го развя в Дъблин“. За неверниците има и снимка на палавия певец със смъкнати панталони.

„24 ЧАСА“ пробва интелигентността на читателите, като ни пробутва снимка на машината, която дълбае тунела на метрото, като „Част от археологическите находки, които ще се простират върху 19.5 дка под земята пред ЦУМ“, но „ТРУД“ все пак удря братското издание оземи със снимка на любимия премиер в тунел, украсена със заглавието „Най-големият“. По-подробният прочит на информацията ще ни светне, че става въпрос за тунела на метрото, не за премиера, но кой ти гледа – една четка в повече няма да дойде отгоре!

Междувременно делото срещу основния противник на властта, Демона на републиката, Алексей Петров, се спъна в неочаквана пречка – ясновидката Заварчик (такова є е името, не професията) влязла в съдебната зала и „в началото на заседанието започнала да прехвърля магически послания към магистратите с цел да освободят Алексей Петров“…

Очевидно е успяла да попрехвърли нещичко, та го пуснаха, макар и под домашен арест. И по-добре за нея, защото напоследък хората станаха нервни, четете „ТЕЛЕГРАФ“ – в Търговище „Клиенти пребиха адвоката си“, а в русенско село „Картоиграч наръфа ченге“.

Залисани в растящия рейтинг на нашите хора, в събираемостта на данъците и изумяващата полицейска интелигентност, пропускаме важни неща. Пропускаме съвсем новите хора, които растат около нас и избиват престарелите ни родители за жълти стотинки. Да прочетем в „24 ЧАСА“ част от изповедта на непълнолетното цигане, убило старец за пет лева: „Мразя старците, които ядат и си имат всичко…“

На говедата се сещаме да сложим касови апарати, но това, което се задава откъм опустяваща България, се правим, че не виждаме. Каква файда от него за фиска – то да не би да плаща данъци!

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.