Франция е смаяна и разделена след обрата за Строс-Кан

Доминик Строс-Кан в съдебната зала. Снимка: АП/БТА

Франция е смаяна, разделена и донякъде облекчена от вероятната несъстоятелност на обвиненията срещу Строс-Кан. Почти половината от участниците в публикувано допитване заявяват, че бившият водещ претендент за президентската надпревара би трябвало да се върне във френската политика, ако бъде оневинен. Почти толкова (45 процента) обаче са и онези, които смятат, че с политическата му кариера е свършено.

Сензационната новина, че Строс-Кан може да бъде оправдан, предизвика такова объркване в президентската кампания във Франция, колкото и сензационната вест за ареста му през май. Медийни наблюдатели изключват възможността за завръщане на Строс-Кан, дори ако обвиненията отпаднат и крайният срок за включване в президентската надпревара, 15 юли, бъде удължен, тъй като според тях Строс-Кан ще се нуждае от време, за да се възстанови емоционално.

Някои анализатори допускат, че бившият ръководител на МВФ може да се включи в кампанията като подгласник на водачката на социалистите Мартин Обри и така да й помогне да спечели социалистическата кандидатура през октомври и президентските избори догодина.

Поддръжниците на Саркози отхвърлят изобщо разговора за политическата реабилитация на Строс-Кан. Според тях дори обвинението срещу него да рухне, репутацията му е разбита на пух и прах. Обикновените французи разбраха, че той е плейбой. Те не искат втори Берлускони, заяви един министър.

Франция изглежда се бори с противоречиви чувства, докато се опитва са смели най-новия и невероятен обрат в събитията. Арестуването на Строс-Кан бе възприето като национално унижение. Вероятното отпадане на обвиненията срещу него породи чувство на облекчение, но и известно злорадство, че сега е ред на американската съдебна система да преживее унижение, допълва „Индипендънт“.

Ако съдебното преследване срещу Доминик Строс-Кан бъде прекратено, вековният мит, че не мъжете, а жените лъжат в делата за изнасилване, за пореден път ще вземе връх, посочва в. „Гардиън“. Но гневът на жените – в Ню Йорк, Париж, Лондон и където и да било другаде – поради невъзможността им да получат справедливост в дела за изнасилване и поради половите, расови и класови предразсъдъци на закона, не може повече да бъде потискан, посочва всекидневникът в статията си „Доминик Строс-Кан: отново предразсъдъци и политика са определящи в дело за изнасилване“.

Жените държат ключа към завръщането на Доминик Строс-Кан, пише в. „Файненшъл таймс“. През целия уикенд във Франция се говореше за това може ли бившият шеф на МВФ да се върне в политиката, ако репутацията му бъде изчистена. Дори това да не стане обаче, събитията през изминалите седмици промениха политическия пейзаж и начина на мислене на Франция. По ирония може да се окаже, че пагубното влечение на Строс-Кан към жените може да доведе на власт първата жена президент на Франция, отбелязва вестникът.

Обвинителката на Строс-Кан може да бъде съдена за лъжесвителстване или депортирана от САЩ заради лъжливи показания, дадени под клетва, съобщава в. „Дейли телеграф“. Делото срещу бившия генерален директор на МВФ се крепи на косъм. Има информация, че малко след инцидента с обвиняващата го в опит за изнасилване камериерка, бил записан разговор, в който тя казва на наркопласьор от Аризона: „Не се тревожи, този тип има много пари. Знам какво правя.“ Френски вестник съобщи, че миналата година камериерката се омъжила за същия наркодилър, който е от Гамбия, допълва „Телеграф“.

Първичните избори в Социалистическата партия са блокирани в самото начало на процедурата. Социалистите са объркани пред неяснотата каква ще бъде ролята на Строс-Кан в изборите през 2012 г. посочва в. „Фигаро“. Ситуацията наподобява фалстарт. Едва впуснали се в кампанията за социалистическата кандидатура, претендентите са вече принудени да преразгледат стратегията си.

След изваждането на Строс-Кан от играта, теренът изглеждаше освободен за сблъсък между Франсоа Оланд, Мартин Обри и Сеголен Роаял, а сега ще трябва да се правят нови сметки, включвайки в тях хипотезата за завръщането му – ако не като претендент на вътрешните избори, то поне в дебатите.

Според французите делото срещу Доминик Строс-Кан е американско безумие, гласи заглавие във в. „Вашингтон пост“. Изненадващият обрат по делото срещу него пробуди отново латентния антиамериканизъм на французите, подхранван от усещането, че недодяланата, диктувана от медиите американска култура е подкопала справедливостта и честната игра. Ликуването, с което нюйоркските таблоиди акцентираха върху всеки унизителен детайл, превръщайки го в нарицателно за французин, породи объркване и критики. Унизен бе не само Строс-Кан, но и самата Франция.

Сега, когато делото изглежда рухва, заради съмненията в надеждността на обвиненията, а Строс-Кан бе освободен от домашния арест, французите на свой ред изпитват нещо като горчиво тържествуване, възобновявайки критиките си около прибързаните преценки, загрижеността на избраните обвинители за пиара им и някак нецивилизованото, жестоко и панаирджийско естество на американското общество, демокрация и правосъдие, допълва вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.