Денят без Борисов стана началото на края за него

“Ден без Бойко Борисов” – тази инициатива във Фейсбук показа пропукване на стабилната подкрепа за премиера. Досега не е имало такава организирана съпротива срещу него – спонтанна, а не от опозиция, партии.

За малко повече от седмица за деня 5 юли се записаха 32 000 души. В първите дни броят на записалите се изпреварваше над два пъти броя на отказалите да се включат. Но те бързо се организираха и започнаха да пишат в страницата “Ден без Бойко Борисов” в защита на премиера и да се заяждат с онези, които му се надсмиват. Дори да заплашват. Милиционерското начало в привържениците на Борисов е очевидно. Някой им спусна заповед по гарнизона и броят на отказалите инициативата започна да нараства. Накрая, на 5 юли, срещу 32 000 записали се, имаше 20 000 отказали.

Феновете на Борисов си направиха своя страница “Ден с Бойко Борисов”, постоянна, не събитие в определен ден. И то успя да събере само 3600 привърженици за седмица. Мъка. Там, вместо вицове и подигравки с Борисов, слагат линкове как той реже поредната лента. И не допускат да пише някой, който му се подиграва. Единни зад Бойко…

На самия ден за пръв път някои медии като Бгнес официално обявиха, че няма да му споменават името. Някои телевизии наистина бяха по-пестеливи с Борисов. Разбира се, сервилните “24 часа”, “Труд” се отчетоха с интервю с него. Както и да е – медиите не са длъжни да се включват, всеки си има господари, те работят за Бойко.

Но оттук нататък Борисов се плъзга по нанадолнището. Вчера той каза, че като дошли на власт, спасили България. Тук щяло да стане като в Гърция и Португалия. Но който е ходил до Гърция и Португалия напоследък, не може да не е забелязал, че там живеят по-добре от нас.

Настроенията се обръщат. Не може 2 години да слушаш лъжи и самохвалства и накрая да не ти писне.

Медиите са популисти като самите политици. Когато усетят, че палачинката се обръща и Борисов губи подкрепа, те първи ще му скочат на главата.

Или пък когато си намерят нови, по-силни господари – това упражнение особено го умеят вестниците на Делян Пеевски и “Стандарт”. Те водеха пропаганда срещу Борисов преди изборите и съвсем безсрамно се обърнаха на 180 градуса след изборите. Станаха първенци в слагачеството. Борисов ги обвърза трайно към себе си – дали чрез банката на Цветан Василев, дали с друго, негова си работа. Но щом натиска медиите, ще разбере един ден, че те ще гръмнат срещу него, като балон, който самият той е надул до пръсване.

Тъжното е, че ще остави такова тежко наследство, че следващото коалиционно правителство бързо ще го отнесе, и нищо чудно Борисов да се върне след още няколко години на бял кон, като Берлускони. И тогава вече накрая ще го замерят с домати и развалени яйца.

Българската глава трудно увира.

Борисов трябва първо да си го изсърбаме докрай.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.