Турция затъва в политическа криза

При турската политика понякога трябва да се удари дъното, за да може да се отскочи след това. На практика за това ви е необходима твърда повърхност; едно меко дъно може да задържи топката при себе си. При продължаващата политическа криза обаче изглежда има твърда повърхност, а тази повърхност е възможната заплаха за нови частични избори, която управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отправи към основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган вдигна летвата, за да ограничи възможността за маневри на НРП, като заяви, че НРП ще „съжалява за думите си“, ако продължи да протестира чрез бойкот на полагането на клетва в парламента срещу задържането в ареста на осем избрани депутати (двама, от които от НРП). Разбира се, използваният от Ердоган израз на турски език звучи много по-лошо от своя относителен еквивалент в превод, защото използваният от премиера израз означава буквално, че НРП ще трябва да „преглътне това, което е изплюла“, а това усложнява още повече ситуацията за лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу.

Говорителят на ПСР Мустафа Елиташ допълнително увеличи натиска върху НРП, като заяви, че на 15 юли те ще имат последна възможност да положат клетва и да заемат депутатските си позиции, в противен случай ПСР може да приложи парламентарните правила при отсъствия на депутатите. Съгласно тези правила, ако даден депутат не се яви пет последователни пъти на заседания, без да има извинение за това, статутът му на народен представител може да бъде прекратен по предложение на парламентарното ръководство и с гласовете на депутатите.

15 юли е датата, на която Ердоган планира да има вот на доверие за програмата на новия му кабинет, а веднага след това да обяви прекъсване на работата на парламента за летния период до 1 октомври. До есента избраните депутати няма да имат възможност да положат клетва за встъпване в длъжност и да станат членове на парламента, за да могат да участват в работата на Меджлиса, включително в гласуването. Законът освен това осигурява право на мнозинството на ПСР да анулира мандата на парламентарните депутати на НРП (както и на Партията за мир и демокрация – ПМД, която се е съсредоточила върху кюрдския проблем) и да обяви частични избори за овакантените места съгласно конституцията на страната.

Това е сложен процес, а освен това отстраняването на опозиционни депутати от техните места ще хвърли сянка върху политическата етика и процедурата, независимо колко добре отговаря на правилата. Това обаче е заплаха и е твърда повърхност. Частичните избори ще бъдат за овакантените места на НРП (и на ПМД), а някои от тях, може би половината, е възможно да бъдат спечелени от ПСР, което ще осигури конституционно мнозинство на управляващите.

След това изказване Кълъчдароглу свика незабавно своята партия и осъди намерението на ПСР. „Историята е пълна с примери на хора, които са заплатили цената за свободата и демокрацията. Ние сме готови да платим независимо каква ще бъде цената и няма да се поддадем на изнудване“, заяви той.

И все пак НРП продължава да търси достоен изход от ситуацията и следи внимателно в този контекст новия председател на парламента Джемил Чичек. Чичек е опитен политик, който е намирал решения на подобни проблеми в миналото по време на 30-годишната си политическа кариера. Може би това е причината НРП да разчита на него да им помогне да излязат от капана, в който са попаднали.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.