Руските оръжия поскъпват и губят позиции

Балистичната ракета „Булава”. Снимка: дни.ру

Президентът на Русия Дмитрий Медведев разпореди да бъдат изяснени нещата около държавната поръчка за отбраната, информира руският печат, коментирайки вчерашно съвещание при държавния глава. Президентът обърна внимание на набиращия обороти скандал във връзка с изявление на Юрий Соломонов, генерален конструктор на Московския институт по топлотехника, отбелязва „Комсомолская правда“. Институтът разработва руските междуконтинентални балистични ракети „Ярс“ и „Булава“. Предния ден в. „Комерсант“ бе публикувал интервю със Соломонов, заявил, че министерството на отбраната проваля държавната поръчка като съзнателно протака сключването на договори с промишлеността.

Дмитрий Медведев нареди на министъра на отбраната Анатолий Сердюков да провери дали държавната отбранителна поръчка наистина е провалена. Ако е така, трябва да се вземат мерки спрямо виновниците, „независимо от чинове и звания“, ако пък информацията не е вярна – да бъдат наказани „онези, които сеят паника“, подчертал президентът. „Знаете ли какво са правели с паникьорите според военновременния закон? Разстрелвали са ги. На вас ви разрешавам да ги уволнявате, чухте ли ме?“ – каза Медведев, цитиран в „Комсомолская правда“, на Анатолий Сердюков, който кимна в отговор. Президентът даде на министъра три дни срок, за да докладва по случая, и закри съвещанието.

Тази година руското министерство на отбраната още не е сключило с отбранителната промишленост планирани договори за над 100 милиарда рубли (над 3,59 милиарда долара – б. р.). Това е 18 на сто от общата државна поръчка за отбрана, посочва „Комерсант“. Още не се знае дали Соломонов ще бъде признат за паникьор, но министър Сердюков се опита да убеди журналистите, че проблемите с подписването на договори идват от „дивото“ поскъпване на продукцията с военно предназначение, пише всекидневникът.

Министерството бави плащанията, а естествените монополи стремително вдигат тарифите си, което оскъпява изделията. Според независими експерти, „корупцията с пагони“ влошава положението още повече и астрономическото военно финансиране не носи осезаем резултат, пише „Новие известия“. Идната година военните разходи на Русия ще нараснат с 1,5 на сто от БВП. Въпреки това превъоръжаването на руската армия май е в задънена улица, предупреждава изданието.

Според главнокомандващия руския военноморски флот Владимир Висоцки, цитиран в материала, може да се провали по-специално покупката на ядрена подводница от ново поколение. Адмиралът не посочи колко ще струва това на държавата, но цената на изделията от този клас на световния пазар е към един милиард долара, забелязва вестникът.

Продукцията на руската военна промишленост поскъпва заради по-високите цени на горивата, електроенергията и метала. Стойността на изделията стремително доближава цената на чуждестранните им аналози, коментира пред „Новие известия“ Игор Коротченко, директор на Центъра за анализ на световната оръжейна търговия. Сравнително ниската себестойност на руските оръжия бе сред основните козове, осигурявали пласмента им на международния пазар. Сега обаче това предимство явно е изгубено, констатира вестникът. Руските военни ще трябва да плащат на собствената си отбранителна промишленост по световни цени, но май не са готови за това, заключава „Новие известия“.

През март т. г. Дмитрий Медведев призна, че държавната поръчка за отбраната за 2010 г. е провалена. Руската армия и флотът не получиха най-необходимото – подводници, учебни самолети и бронирана техника. Според експерти е била изпълнена близо една трета от общата поръчка, пише „Утро“. През май руският президент настоя през тази година разпределението на държавните поръчки за отбрана да бъде ускорено. Той припомни, че виновниците за провала на доставките трябва да се наказват. Съответно бяха уволнени генералният директор на концерна „Ижмаш“ Владимир Гродецки и Аркадий Хохлович, шеф на Научноизследователския институт за електромеханика, напомня електронният вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.