Латвия – туристическа атракция от руските бази

Франс прес

Изоставена ракетна шахта в Латвия. Снимка: сталкер

Клатене и люшкане в каросерията на трийсетгодишен камион, криволичещ из бивш полигон на Червената армия в Латвия, сред опияняващи бензинови изпарения и облак прах – ето какво предлага един предприемчив латвиец на туристите, жадни за силни усещания. Мнозина предпочитат да прекарат отпуската си точно по този начин, твърди обаче 50-годишният Едгарс Карклевалкс. Навсякъде в Латвия бившите бази на Червената армия, разположени там още от съветските власти, са превърнати в туристическа атракция.

„Тези усещания напомнят на някои посетители за собственото им минало. По-младите обаче не са много наясно какво е ставало по съветско време“, обяснява Карклевалкс, извисил глас в опит да надвика ръмжащия мотор. Облечен е с автентична униформа на Червената армия, която идеално си пасва с безупречно поддържания военен камион ГАЗ-66.

След като Латвия обявява независимост през 1991 г., бившият армейски шофьор дава стаи под наем на туристите и се мъчи да съчетае този нов занаят с интереса си към старите военни камиони. Днес той предлага екскурзии с камион из овразите на бивши танкови полигони и уверява, че след дългия ден зад волана студената бира и скарата му се струват много по-вкусни от обикновено.

Латвийската Агенция по туризма е включила маршрута му в нов проект за по-целесъобразно използване на бивши военни терени, подкрепен от Европейския съюз. „Военният туризъм е нещо позитивно“, обяснява Аснате Зиемеле от Агенцията. И тя като Карклевалкс отхвърля критиките срещу начина, по който се използват терените на Червената армия, окупирала Латвия в течение на половин век. Агенцията се готви да качи в Интернет карта, на която са нанесени 60 бивши военни обекта, за да популяризира този доходен вид туризъм.

„Това според нас са обекти с реален потенциал, но местните хора невинаги го забелязват. Бихме могли да ги направим по-атрактивни за туристите, без да влагаме много средства. Понякога е достатъчно да окосим тревата или да сложим информационно табло“, разказва Зиемеле. „Посетителите са петимни да бъдат сякаш телепортирани в миналото, във времето на Желязната завеса. Любопитстват как са живели хората през съветската епоха, прехласват се дори по тогавашния бит. Искат да разберат до каква степен е било затворено, запечатано обществото“, коментира британецът Остин Николас, чиято компания „Травъл аут деър“ организира посещения в армейски обекти – примерно команден бункер на ядрените сили или военен затвор.

Изненадващо обаче днес бившите съветски военни зони будят интерес и от друга гледна точка: затворени за цивилни десетилетия наред, те са се превърнали в естествени резервати, дори са включени в балтийската част на инициативата „Европейски зелен пояс“. Някои обекти като площадките за изстрелване на ракети – някогашна слава на Съветския съюз, са твърде западнали.

Тази във Вентспилс на балтийския бряг днес представлява дълъг низ от изоставени бункери, чийто под е разровен от търсачи на кабели и тръби – те ги предават за вторични суровини. Табелките с руски надписи по стените обаче са запазени и в базата има какво да се види, отбелязва историкът Юрий Мелконов. „Това е уникален обект“, заявява той и се впуска в обяснения как е бил конструиран и какво е обуславяло стратегическото му разположение на западната граница на бившата съветска империя.

Друга база с подземни военни съоръжения, разположена на трийсетина километра от Вентспилс, се поддържа в по-добро състояние – единствено с усилията на местния ентусиаст Андрис Кейзарс. През 1944 г. в тамошните бункери са се сражавали бойци от латвийската съпротива, воювали както срещу руснаците, така и срещу германците, за да възстановят своята държава. Андрис Кейзарс е реставрирал един от бункерите и го е превърнал в туристическа забележителност, отваряйки там малък музей. „Мисля, че хората ще преоткрият тук своето минало“, обяснява той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.