Милиони страдат в „триъгълника на глада“

Асошиейтед прес

Хиляди семейства вървят с дни в търсене на храна в „триъгълника на глада“ в района, където се срещат границите на Етиопия, Кения и Сомалия. Стотици са починалите, а измършавелите от недохранване деца с немощни телца се превръщат в обичайна гледка в този край на Африка. Дори най-жестоката бунтовническа групировка в Сомалия поиска от хуманитарните агенции, на които който пред време забрани достъп до териториите си, да се върнат. Без вода добитъкът измира с хиляди, а цените на хранителните продукти са се повишили толкова, че малко семейства могат да си ги позволят.

Хаво Ибрахим разказва, че тя и седемте й деца са вървели 15 дни от град в Южна Сомалия до бежанския лагер в Североизточна Кения. „По пътя си видяхме глад и мизерия“ казва 32-годишната Ибрахим, чийто мъж полудял, след като семейството изгубило добитъка си заради сушата. „Най-мъчително е да не можеш да дадеш нищо на жадните си и гладни деца“, допълва тя.

Хуманитарните агенции призовават за набиране на десетки милиони долари спешна финансова помощ. Според „Оксфам“ (която се надява да събере 80 милиона долара – най-голямата сума, предназначена за Африка, за която някога е апелирала) засегнати от глада са 12 милиона души. За най-малко 500 сомалийци се знае, че са починали от свързани със сушата болести, макар че „Оксфам“ смята, че действителният им брой вероятно е по-голям.

„Две поредни години без дъжд, хроничната бедност и липсата на инвестиции в засегнатите райони принудиха 12 милиона души да се борят за оцеляване“, казва Джейн Кокинг, хуманитарен директор на „Оксфам“. Отчаяно търсещи храна сомалийци заляха най-големия в света бежански лагер, намиращ се в Кения, в който всяка седмица пристигат по около 10 000 души – шест пъти повече от средния брой хора по това време на миналата година. Висш представител на ООН заяви, че притиснати между насилието и глада, сомалийските бежанци преживяват „човешка трагедия с невъобразими мащаби“.

Епицентърът на сушата се намира в областта, където се срещат границите на Кения, Етиопия и Сомалия – номадски район, където хората зависят почти изцяло от здравето на своя добитък. Уганда и Джибути също са засегнати. Организацията „Екшън Ейд“ посочва, че в някои части на Африканския рог хората преживяват най-тежката суша от 60 години. „Ние само бягаме от глада – нищо друго“, казва Халимо Фарах, майка на три деца, с които напуснала Сомалия, стигайки до бежанския лагер Дадааб. „Имахме стопанство, а дъжд не беше валял шест години“, обяснява тя.

Цените на храните също се повишиха

По данни на ООН цената на соргото в град Байдоа в Сомалия е скочила с 240 процента, докато на жълтата царевица се е вдигнала със 117 на сто в Джирга, Етиопия. Цената на бялата царевица в кенийския град Мандера пък се е качила с 60 процента. Агенцията на ООН за бежанците казва, че в трите лагера в Дадааб в момента има повече от 382 000 души, а хиляди други чакат в приемните центрове край лагера. Над 135 000 души са напуснали Сомалия тази година, включително 54 000 през юни – три пъти повече, отколкото през май, казва говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг.

Много сомалийски деца пристигат в бежанските лагери толкова изтощени, че до 24 часа по-късно умират, въпреки че са получили спешна помощ и храна, казва тя.
Д-р Мохамед Хасан от болницата във Ваджир (сомалийски етнически район в Североизточна Кения) казва, че повечето от децата в отделението му страдат от тежко недохранване. „Ще видите крайно отпаднали деца“, повтаря той. Европейската комисия съобщи онзи ден, че изпраща 8 милиона долара спешна помощ в Дадааб, за да подпомогне справянето с кризата. ЕК е предоставила близо 100 милиона долара за преодоляването на предизвиканата от сушата криза.

Говорител на най-опасната сомалийска бунтовническа организация „Аш Шабаб“ заяви по-рано през седмицата, че групировката иска да даде възможност на хуманитарните агенции да преговарят за връщането си в страната. През 2009 г. „Аш Шабаб“ започна да забранява достъп на хуманитарните организации, опасявайки се, че те може да укрият шпиони или да популяризират неислямски начин на живот. Шейх Али Мохамуд Раг заяви, че немюсюлманите, които искат да помогнат, трябва да се свържат с комисията по сушата в „Аш Шабаб“ за разрешение.

Николас Васуна, съветник на хуманитарната организация „Уърлд вижън“, заяви, че от сушата тежко страдат и деца, и възрастни в Североизточна Кения. В отглас от изказвания и на други хуманитарни агенции, Васуна отбеляза, че правителствата е трябвало да действат по-бързо за предотвратяване на кризата. „Трябва да превърнем ограничаването на опасността от бедствие в политически приоритет и да инвестираме съответните средства, защото такава трагедия не бива да има повече. Истината е, че сушата ще продължи да ни съпътства, но ние трябва да полагаме много повече усилия и да действаме много по-бързо“, каза той.

Организация „Спасете децата“ заяви, че над една четвърт от децата в най-тежко засегнатите части на Кения страдат от опасно недохранване, докато равнището на недохранването в някои райони на Сомалия достига 30 процента. Мелиса Флеминг посочва, че по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците една четвърт от 7.5-милионното население на Сомалия са се превърнали във вътрешни или напуснали страната бежанци.

Сомалийците не бягат само в Кения и Етиопия, а и в столицата Могадишу, където просещите храна или пари бежанци са обичайна гледка. Абди Джимале пристигнал в Могадишу преди два месеца, но не получил помощ.“Мислехме, че хуманитарните организации ще ни окажат съдействие в Могадишу, но не намерихме никаква подкрепа“, казва той. Като получа помощ, искам да отида в Кения. Положението, в което живеем, е абсолютно нетърпимо“, допълва той.

Мариян Касам, 41-годишна майка на седем деца, казва е 35-те й крави умрели, след като пасищата изгорели от сушата. Тя печели по 50 цента на ден благодарение на щедростта на непознати. „Това не може да задоволи нуждите ни. Децата ни плачат за храна, а ние не можем да им осигурим достатъчно от нея. Нашите стопанства пострадаха от сушата, а кравите ни измряха, така че нямаме избор“, казва тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.