В десетката: Иван и Андрей на медийната клада

Иван и Андрей. Снимка: от тв екрана

В притихналата медийна среда на лятото, лишено от събития преди двойните избори наесен, смъртта на Васа Ганчева се оказа добър повод жълти и претендиращи за сериозност вестници да се развихрят по безподобен начин, концентрирайки всевъзможни хули срещу водещите и тв продуценти Иван и Андрей. Форумите също пламнаха със справедлив според мнозина гняв към двамата, наричайки ги „убийци“, както и с любимото на покойната Васа „хлебарки“. С това се минаха всякакви допустими граници в отношението към двамата, които някак се оказаха в ролята на обществен враг №1.

Как започна всичко

Медийната играчка-плачка тлее отдавна, след като Васа Ганчева, в ролята си на тв критик „захапа“ двамата „опосуми“, и ги превърна в любима мишена на своите коментари. Първоначално нещата изглеждаха невинни, но в даден момент тонът между двете страни в задочния диалог се изостри. В последните си публикации тази година Ганчева, която всички около нея провъзгласяват за фин, интелигентен и изтънчен човек, използва всяка дума, която не е ругатня, за да квалифицира двамата.

Последвалата скрита камера срещу нея несъмнено е била ответен удар, предизвикан от тоновете помия, която тя изля срещу им. Сигурно е глупаво. Сигурно е суетно. Но е разбираемо. Ако не смятате така – поставете се на мястото на Иван и Андрей. И си помислете какво е стотици хиляди души всяка седмица да четат как някой ви нарича „изроди“, „хлебарки“, „помияри“.

Моралният казус

Скритата камера срещу Васа Ганчева разкри една непривлекателна картина. Би било добре ако си направите труда да прегледате заглавията в същите вестници, които сега горко я оплакват. Дори Уикенд, които са отделили щедро пространство за „двамата убийци“  и „лидерите на организирана престъпна група“ в последните си два броя, прекрати рубриката на Васа. Остава въпросът дали този стрес също е допринесъл за нейното „убийство“?

Васа Ганчева. Снимка: от тв екрана

Какво видяхме всъщност в материала… Агент на предаването Съдебен спор, част от неделната осемчасова рубрика Станция Нова, засне Васа Ганчева, доволно похапваща, да договаря определена сума пари, срещу която да похвали шоуто в няколко последователни броя на Уикенд. След като материалът беше пуснат в ефир, последва истинска буря срещу нея с участието на жълтата преса, която днес я възхвалява. Ганчева се оправда несръчно пред Мартин Карбовски, че тя пише срещу заплащане и не вижда нищо нередно в това.

Нередното всъщност е, че тя не е писала във вестника заради безкрайните си симпатии към издателите му. Напротив, получавала е хонорари срещу труда си. Следователно опитът за допълнително заплащане, което да осигури положителна критика в най-четения вестник в страната за което и да е предаване, е вид корупция. Ако вие работите в магазин за хранителни стоки, и някоя марка мляко ви плати 1000 лева, за да убеждавате купувачите да купуват точно определено мляко, това дали е редно? Ако автор, който работи във вестник, получава нерегламентирани пари, за да прокарва определени позиции, това морално ли е?

Кончината на Васа Ганчева

Вероятно самата Васа е разбирала моралната стойност на своята постъпка. Сигурно е вярно, че стресът е допринесъл за състоянието й. Сигурно е вярно обаче и това, че самата тя, въпреки превидната си безочливост, е изстрадала не толкова това, че са я хванали, а това, че е поискала тази сума. Възможно е случаят да е бил прецедент. Възможно е и да не е.

Ако изходим от хипотезата, че Ганчева е починала вследствие на причинената морална щета, нанесена от екипа на Иван и Андрей, нека си зададем въпроса дали би се стигнало до ситуацията, ако нямаше уличаващо я действие от нейна страна. Днес обществото ни осъжда Иван и Андрей за това, че са разкрили дребна далавера с известна личност. Утре ще линчува някой друг задето е снимал материал за педофили или наркодилъри – стига, недай си Боже, да починат вследствие на общественото внимание.

Разбира се, ние не съпоставяме прегрешението на Васа Ганчева с което и да е от тези престъпления. При цялата си противоречива обществена тежест, тя бе колоритна и запомняща се дама. Но в никакъв случай не бе перфектна или безгрешна. Разбира се, както и всички останали, ние бихме искали да си е жива и здрава. Самата Васа обаче едва ли би одобрила мащабите на омраза, които нейната смърт предизвика. Защото при всичките си недостатъци, едва ли е някой може да твърди, че е неинтелигентна.

Реакциите днес

Ние от TVBulgaria се присъединяваме към декларацията на Асоциацията на телевизионните продуценти, публикувана днес,  по простата причина, че във всяко нещо трябва да има някаква мяра. Тоталното оплюване и сриването на човешкото достойнство на Иван и Андрей е грозна илюстрация за степента на озлобление у нас, както и на нивото на така наречената масова преса. Ако утре с някой от тях двамата се случи нещо заради стреса, на който са подложени в несъизмеримо по-голяма степен спрямо госпожа Ганчева, кого трябва да обвиним? Или може би е най-добре да се заклейми и забрани разследващата журналистика…

Виж целия текст в блога TVBulgaria

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.