Последният полет на „Атлантис“ – прощаване с космическите совалки

„Атлантис“ излита за последен път от Кейп Канаверал. Снимка: АП/БТА

Космическата совалка „Атлантис“ излетя от Кейп Канаверал с 4 души на борда на последната в историята мисия за този тип космически апарати. Последният полет на американска космическа совалка ще приключи след 12 дни. След повече от 130 мисии, извършени за повече от 30 години и след инвестирани 196 милиарда долара програмата на совалките, която далеч не отговори на големите очаквания, приключва, отбелязва в. „Гардиън“.

Според някои оценки цената на всеки полет на совалка е струвал главозамайващите 1,5 милиарда долара. Официално НАСА твърди, че цената на всеки полет е била само 450 милиона долара, допълва „Дейли телеграф“. Подготовката за всяка една мисия отнемаше месеци, ако не и години. А полетите на совалките далеч не се превърнаха в рутина. Вместо с ежеседмично пътуване с тях в космоса, НАСА трябваше да се задоволи само с няколко изстрелвания на година, подчертава „Гардиън“.

Стотици хиляди американци се събраха въпреки дъждовното време, за да видят за последен път уникалната гледка. „Работният кон“ на НАСА, закачен за ракетата носител, се издигна сред тътен, огън и дим в небето. Те имаха късмет, защото шансът совалката да получи разрешение за излитане, бе едва около 30%, особено след като вчера светкавица удари близо до площадката.

Когато корабът за многократно използване се приземи, цялата 30-годишна програма на НАСА ще отиде в историята. След това за няколко години единствено руснаците ще могат да извеждат хора до Международната космическа станция (МКС). Снабдяването й ще може да става и от частни ракетни компании, наети от националните космически агенции на САЩ, ЕС или Япония, посочва „Ройтерс“.

САЩ разчитат към 2016 г. да имат нова ракета носител с капсула за астронавти, но до тогава ще плащат на Русия по 50 млн. долара за всеки човек, който искат да изкачат в космоса. Бюджетни и технически проблеми може да наложат през това време ограничаване броя на обитателите на МКС, т.е. и броя на експериментите, които се правят на струващата 100 млрд. долара станция.

Определено краят на епохата на совалките накара мнозина да насочат вниманието си върху пропуските, проблемите и лошото управление на програмата на НАСА. Програмата на совалките отне и човешки живот на два пъти, когато експлодираха совалките „Чалънджър“ и „Колумбия“, съответно през 1986 г. и 2003 г. Това само забави още повече програмата и полетите на совалките бяха прекратени на два пъти за повече от две години, добавя „Дейли телеграф“.

Но насред всички тези критики не трябва да се забравя, че програмата за совалките постигна и много. Благодарение на нея беше изваден в космоса телескопът „Хъбъл“, а после пак благодарение на нея той беше ремонтиран и днес продължава да ни изпраща смайващи космически кадри. Благодарение на совалките в орбита беше изстреляна и рентгеновата обсерватория „Чандра“ и се реализира струващият 100 милиарда проект за Международната космическа станция.

Последната мисия на совалката носи над 5 тона храна, облекло, компютри, резервни части и научно оборудване. Всичко това ще даде 6 месеца повече на обитателите на МКС в случай, че частните компании се забавят с поемането на щафетата за снабдяване на орбиталната станция. Обичайният екипаж от 6-7 души бе намален до четирима (командирът Крис Фъргюсън, пилотът Дъг Хърли, инженерът Рех Уолхейм и астронавт Сандра Магнус), за да могат да се поберат в малката спасителна руска капсула „Союз“ в случай на принудителна евакуация.

Досега винаги е имало в готовност втора совалка, готова да потегли на спасителна мисия, но всички вече са „пенсионирани“. Завръщането е планирано за 20 юли – най-бляскавата дата в историята на НАСА (стъпването на човек на Луната през 1969 г.)

„Някои казват, че последната мисия на совалката бележи края на 50-годишното доминиране на САЩ в полетите на хора в космоса. Мога да ви уверя, че американската водеща позиция в космоса ще продължи поне още половин век, защото сме положили основите за успех и защото в НАСА не приемаме провалите“, каза директорът на агенцията Чарли Болдън. Близо 4-те милиарда долара, които НАСА отделяше за поддръжка и полети на трите совалки, сега ще отидат за разработване на нов апарат, способен да отива по-далеч от орбиталната МКС.

Според Скот Алтман и Пиърс Селърс двама от американските астронавти, летели със совалки, най-важното постижение на програмата на совалките е, че астронавтите са се научили как да конструират космически кораби в космоса. Това познание ще бъде нужно при евентуална мисия до Марс. Според двамата астронавти, цитирани от в. „Гардиън“, сега САЩ трябва да вземат важно решение за бъдещето на космическата си програма и да се стремят към овладяване на космоса в сътрудничество с други страни, както процедираха и по реализирането на проекта за Международната космическа станция.

Краят на ерата на совалките обаче може да приближи НАСА и до края на златната й ера на изследване на космоса, предупреждава „Дейли телеграф“. Казано в цифри, приключването на програмата на совалките ще доведе до директна загуба на 9000 работни места в САЩ през идните 6 месеца и ще изложи на риск още 23 000 работници, добавя вестникът. САЩ ще бъдат принудени и да плащат десетки милиони долари на Русия, за да могат американски астронавти да пътуват със старомодните руски космически кораби „Союз“ до МКС.

Всичко това няма нищо общо с оптимизма от времето на успеха на първите американски космически програми – проекта „Меркурий“ през 1959 г., последвалата го програма „Джемини“ и следващата програма „Аполо“, отбелязва изданието. Вестникът припомня също, че докато САЩ се отказват от програмата „Съзвездие“ за изпращане на човек на Луната, а после и до Марс, водени от желанието за бюджетни икономии, други страни като Китай и Индия проявяват големи амбиции в тази насока. Пекин например иска да прати човек на Луната през 2025 г.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.