Цвъ Цвъ за адвокатите – ново 20. Той не е сталинист, а само Физкултурник

Т. нар. Цвъ Цвъ стигна до ново юридическо прозрение – адвокатите получавали хонорари от престъпна дейност. Ама, не че самите адвокати вършат престъпления. Техните клиенти престъпници им плащали с пари от престъпления.
Истински безобразие – престъпниците плащат на адвокати. Те взимат мръсни пари, за да ги защитават.Този титан на правната мисъл иска може би да каже, че престъпниците не трябва да имат право на адвокат.

Някой ще си помисли, че Цветанов е някакъв убеден сталинист. И друг път е развивал откровено сталинистки идеи – че когато полицията арестува някого, той трябва да бъде осъден. Присъдата вече е произнесена. И какви са тия пусканици под гаранция, откъде накъде.
Под негов натиск бяха прокарани сталинистки поправки в НК – за безкраен срок на разследване (имаше ограничения до 2 години за някои престъпления), за ограничаване възможностите за споразумение със съда и др.

Самият Цвъ Цвъ казва, че съдът не помага на прокуратурата и полицията в борбата срещу престъпността. Той така разбира нещата – съдът е орган, който трябва да помага на полицията. Или, ако го каже направо – да изпълнява разпорежданията на полицията. Уловихме бандит – вкарвате го в затвора! Това не е от сталинизъм. Това е откровена простотия.

Може да звучи тривиално, но друго не може да се очаква от физкултурник. С такова образование той нямам как да знае, че съдът е арбитър, а не орган на изпълнителната власт. Че адвокатите са неотменима част от съдебната система, която е независима. Че в ситуация като сегашната в България адвокатите се оказват пазители на закона, който полицията гази непрекъснато.

Няма вътрешен министър в света, който да е стигнал до тази гениална идея – че адвокатите взимат мръсни пари. Няма вътрешен министър, който да разбира така ролята на съда, както българския Физкултурник.

Поредната му правна мисъл e вдъхновена от декларацията на Висшия адвокатски съвет, че с изказванията си Цветанов нарушава конституцията и законите на страната.

Кой ще се трогне от такава декларация? Най-малко Цветанов. На него не му трябва някакъв независим съд, още по-малко адвокати. Те пречат. Трябва един трибунал, за по бързата процедура в изпълнение на полицейските преписки и една рота за изпълнение на присъдите.

Има една народна поговорка:
Умен да те бие, прост да те не гали.

–––––––

За пояснение на някои читатели – коментар, който е подписан с името на изданието, е редакционен коментар, т. нар. editorial, който изразява мнението на редакцията. 

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.