Скандалът с таблоида отслабва контрола на Мърдок над британската политика

Ройтерс

Главната редакторка Ребека Брукс, Мърдок и премиерът Камерън на сатирична имитация на първа страница на таблоида със заглавие „Преебани“.

Изчезването на най-продавания вестник във Великобритания вероятно ще отслаби влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок над британската политика, поне в краткосрочен план, след телефонния скандал, който компрометира и премиера Дейвид Камерън. Твърденията, че вестникът „Нюз ъв дъ уърлд“, притежаван от компанията „Нюз интернешънъл“ на Рупърт Мърдок, е хаквал телефоните на убито момиче или загинали при бомбени атентати войници, разтърси британската политика и отврати обществото. Разкритията доведоха до драматичното обявяване снощи на закриването на 168-годишния вестник след безпрецедентен парламентарен дебат по скандала и кампании в интернет за бойкот на изданието. Много фирми оттеглиха рекламите си.

Консерваторът Камерън и лейбъристкият бивш премиер Тони Блеър усилено ухажваха Мърдок, чиято подкрепа се смята за ключова за привличането на гласове. Говори се, че Блеър летял до Австралия, за да иска благословията му преди избори. Политиците с всички сили се стараят да се дистанцират от империята на Мърдок, казва Джонатан Тонг, професор по политически науки от Ливърпулския университет. Дългосрочната последица от това е, че никой политик вече няма да иска да бъде смятан за близък до издатели на вестници или медийни конгломерати. Просто е прекалено опасно, добавя той.

Мърдок е собственик също на таблоида „Сън“, който има огромно влияние, на вестник „Таймс“ и телевизия Скай“. Според Тонг изчисленията сочат, че дори при намаляващите продажби вестниците могат да повлияят на около 5 процента от гласоподавателите при избори. Смята се, че Камерън, също като Блеър, има топли отношения с родения в Австралия американец Мърдок и с ръководителката на британския му вестникарски клон Ребека Брукс. „Сън“ застана с авторитета си зад Камерън през 2009 г. по време на финалните месеци на лейбъристкото управление на премиера Гордън Браун.

В краткосрочна перспектива политиците от всички бои, които много искаха да имат подкрепата на медиите на Мърдок, може би ще се опитат да се дистанцират от империята му, смята Андрю Ръсел, преподавател по политически науки в Университета на Манчестър. В дългосрочна перспектива обаче анализаторите изтъкват, че медийната империя на Мърдок е прекалено голяма и прекалено мощна, за да бъде пренебрегната от амбициозните политици, а повечето медийни коментатори очакват скоро да се появи наследник на „Нюз ъв дъ уърлд“.

Трудно е да се устои на Мърдок, когато контролира толкова голяма част от медиите. Очевидно занапред ще има повече предпазливост, но не бих се заклел, че това е краят на политическото влияние на Мърдок, поне засега, смята Айвор Габер, професор по политическа журналистика в университета Сити. Все пак, поне засега, е опасно да бъдеш свързван с империята и политиците от всички партии се надпреварват да осъждат „Нюз ъв дъ уърлд“ и политическото влияние на Мърдок. Британските политици в миналото са признавали, че се страхуват да критикуват вестниците на Мърдок, когато биват атакувани от тях.

Джим Шеридан, опозиционен лейбъристки политик, член на парламентарна комисия за култура, медии и спорт, смята, че „Нюз интернешънъл“ има прекалено голямо влияние над политиката. Партиите трябва да правят това, което е най-доброто за страната, а не просто да угаждат на издателите на вестници. Когато виждаме как премиери или потенциални премиери пропътуват половината свят, за да ухажват хора като Рупърт Мърдок, това сериозно вреди на нашата демокрация, каза той за Ройтерс.

Скандалът се случи в лош момент за Камерън, който бе назначил бивш редактор от „Нюз ъв дъ уърлд“ за свой шеф на комуникациите и чието правителство предстои да вземе решение дали да одобри офертата на Мърдок на оператора за платена телевизия BskyB. Анди Коулсън подаде оставка от поста си в екипа на Камерън през януари заради твърденията за хакването на телефони, които не стихнаха през следващите месеци и ескалираха с новите разкрития тази седмица. По времето на оставката на Коулсън фактът, че премиерът се е спрял на него, накара мнозина да се съмняват в проценката на Камерън, а с новите разкрития тези съмнения сега се появиха отново.

Поредицата отблъскващи разкрития около близките приятели на Камерън от „Нюз интернешънъл“ трайно и необратимо накърни репутацията му, писа Питър Оборн в обикновено проконсервативния „Дейли телеграф“. Нещата за Камерън се влошават допълнително от предстоящото решение дали да се позволи на Мърдок да купи и останалите 61 процента от Би Скай Би, които още не притежава. Камерън бе казал, че решението не е негово, а на внимателната преценка на министерството на културата, медиите и спорта.

Анализаторите смятат, че шансовете сделката да се провали са малки, макар че министърът на културата Джереми Хънт може да забави решението, докато чиновниците пресеят над 100-те хиляди отговора на предприетото обществено допитване. Но дори и да се отложи решението, ако общественото мнение се окаже каквото очакваме, всичко друго освен пълен отказ от сделката от страна на Камерън, ще се възприеме като подкрепа за Мърдок, заяви професорът по политически науки от Нотингамския университет Стивън Филдинг.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.