ЕК готви нови мерки срещу дизайнерската дрога

Синтетична дрога. Снимка: Европол

Европейската комисия предлага повишаване на мерките срещу разпространението на синтетични наркотици и по-специално на веществата, познати в България като „дизайнерска дрога“.
Проучване на комисията е установило, че през последната година броят на тези нови субстанции, които имитират ефекта на забранените наркотици, но съдържат химическа формула, различна от тази на забранените вещества, е нараснал от 24 на 41.
Установено е, че тези вещества се продават законно, основно в интернет и специализирани магазини, се посочва в съобщение на ЕК.
Действията на комисията са насочени срещу продуктите, които имитират ефекта на приеманите за „опасни наркотици“ – кокаин и екстази. Целта е да бъде предотвратена законната продажба на тези вещества.
Според данни от проучване на „Евробарометър“, публикувани днес, 5% от младежите в ЕС казват, че са опитвали такива наркотици.
Най-много са подрастващите, изпробвали такава дрога в Ирландия – 16%, Полша и Латвия – по 9%
Великобритания  – 8%, Люксембург – 7%.

По данни от анкетата „голямо мнозинство“ от младежите на възраст 15-24 години подкрепят забраната на посочените вещества.
Наесен се очаква комисията да предложи нова система за контрол на разпространението на дизайнерските наркотици, която да бъде сходна със системата за ранно предупреждение при установени проблеми в разпространението и сигурността на храните. Ще бъде предложена и промяна в налаганите наказания за престъпленията, свързани с наркотиците.

Изследване е установило, че над половината от младежите, опитали такава дрога, са я получили от приятели, една трета са достигнали до тези наркотици на парти или в клубове, една трета са ги купили от специализирани магазини, а 7% – от интернет.
Една трета от момчетата и всяко пето момиче са заявили, че са пушили марихуана поне веднъж в живота си. Младежите правят ясна разлика между канабиса и останалите наркотици, сочи проучването. Според 95% от анкетираните кокаинът е опасен, 92% знаят за опасността от наркотика екстази.
Според 67% канабисът крие опасност от увреждане и/или пристрастяване, а 57% знаят за сходните опасности от алкохола.
Общо 75% от тези, които не са опитвали никога марихуана, мислят, че тя крие опасност. Това мнение се споделя от една трета от младежите, които са пушили трева.
Над половината от анкетираните заявяват, че лесно могат да се снабдят с този наркотик в рамките на денонощие, но едва една пета заявяват същото за кокаин и екстази.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.