Империята на Мърдок – разкритията продължават

Първият и последният брой на „Нюз ъф дъ уърлд“..

Скандалът с британския таблоид „Нюз ъв дъ уърлд“ от медийната империя на Рупърт Мърдок се разраства, белязан от арести, измами и злоупотреби със служебно положение. Той щеше да е апетитна история за „Нюз ъв дъ уърлд“ ако не засягаше самия вестник, пише в. „Ню Йорк таймс“. Вместо това ловецът се превърна в плячка и в четвъртък компанията „Нюз корпорейшън“ на Рупърт Мърдок закри 168-годишното издание, чийто последен брой излезе вчера, отбелязва вестникът.

През следващите дни много наблюдатели ще се жалват за упадъка на пресата, нарастващия стремеж към сензационност и необуздания комерсиализъм, които доведоха репортерите на „Нюз ъв дъ уърлд“ да проникнат в гласовите пощи на телефоните на убити ученички, развеждащи се знаменитости и родители в траур. Истината обаче е, че това не е нищо ново за Великобритания, пише в коментарна статия в. „Вашингтон пост“.

Макар и технологията да се е променила, практиките да се плаща на полицията за интересни истории, получаването на лична информация чрез измама и тормозенето на знаменитости, политици или жертви на насилие отдавна съществуват в света на британските таблоиди, отбелязва изданието.

Британските вестници плащат на полицията за скандали, защото британските читатели на вестници имат огромен апетит към скандалите – особено такива, които засягат богатите и уважаваните. Иронията е, че крахът на „Нюз ъв дъ уърлд“ чудесно се вписва в тази фабула.

Ето и една прогноза – публичните извинения на собственика на вестника Рупърт Мърдок и публичното унижение на изпълнителния директор на „Нюз интернешънъл“ Ребека Брукс ще се харесат на британските читатели на вестници повече от всичко друго, което са чели от много, много отдавна, заключава коментарната статия на „Вашингтон пост“.

„Ще може ли Джеймс Мърдок да избегне взрива на тази бомба със закъснител?“, „Нюз интернешънъл е знаела, че прослушванията са широко разпространени още от 2007 г.“, „Резултатите от вътрешното разследване разкриват на света това, което вече е било известно на висшето ръководство“, „Блеър е обвиняван в опит да смълчи критиците на Мърдок“, гласят някои от заглавията на статии във в. „Индипендънт“ по темата.

Много вестници възхваляват саморегулацията на медиите и като положителен пример дават самостоятелното решение на собствениците на „Нюз ъв дъ уърлд“ да закрият таблоида. Според в. „Гардиън“ обаче ръководителят на европейския отдел на компанията Джеймс Мърдок силно е навредил на бъдещето на тази саморегулация, тъй като в продължение на четири години е укривал злоупотребите в корпорацията си.

„Нюз ъв дъ уърлд“ стана жертва на няколко непочтени лица, чийто точен брой имена все още предстои да бъдат узнати. Тези хора обаче нямаше да успеят да погубят вестника ако у журналистите на „Нюз ъв дъ уърлд“ не се беше вкоренила порочната практика, която доведе таблоида до позорния му край, пише принадлежащият на медийната империя на Мърдок в. „Таймс“.

Ако отначало е имало надежда, че със закриването на вестника ще се сложи край на скандала, тази надежда бързо се изпари, когато изпълнителният директор на „Нюз интернешънъл“ Ребека Брукс заяви пред служителите на „Нюз ъв дъ уърлд“, че причината за закриването на вестника ще се разбере след време. Когато самото ръководство намеква, че далеч не всички факти са разкрити, можем да не се съмняваме, че предстои още много да излязат на бял свят, заключава „Таймс“.

Британските вестници на Рупърт Мърдок са използвали известни престъпници, за да получат поверителна информация за него, семейството му и за други хора, заяви във вторник бившият британски премиер Гордън Браун, който е поредната жертва на подслушванията, довела до закриването на един от най-популярните вестници на Острова, News of the World.

Браун обвини компанията News International (собственик на британските вестници на Мърдок), че работи във връзка с криминалния свят и обяви, че вестникът Sunday Times, част от империята на Мърдок, е използвал непочтени методи, за да се добере до подробности от личния му живот с цел да го свали от премиерския пост, цитира думите му Би Би Си.

В понеделник бившият премиер лейбърист бе предупреден от разследващите, че в началото на неговия мандат Sunday Times, част от News International на Рупърт Мърдок, е получил поверителна информация за банковата му сметка, медицински досиета, юридически документи и други лични данни. Така за първи път още едно издание на Мърдок на Острова попадна под подозрения за използване на неетични практики за събиране на информация.

„Шокиран съм, напълно шокиран, да разбера, че това се е случило заради техните връзки с престъпници, известни престъпници, които са извършвали тази дейност, наети от разследващи (журналисти – бел. ред.) от Sunday Times“, каза Браун във вторник. News International обяви, че е поискала цялата информация, за да направи свое разследване по обвиненията на Гордън Браун.

„Гардиън“ пък твърди, че Ребека Брукс се е обадила през октомври 2006 г. на Гордън Браун и съпругата му Сара часове след като лекарите са установили, че синът им Фрейзър страда от циститна фиброза, за да ги уведоми, че Sun знаят тайната. По онова време Ребека Брукс е била главен редактор на Sun (в момента е изпълнителен директор на News International), което показва, че и най-продаваният вестник на Мърдок е използвал непочтените методи, заради които в неделя бе закрит седмичният таблоид News of the World.

Междувременно в. „Гардиън“ съобщи, че принц Чарлз и съпругата му Камила са предупредени от полицията, че гласовите им пощи също вероятно са били подслушвани от News of the World.

В. „Ню Йорк таймс“ твърди, че петима висши следователи от британската полиция са разкрили, че техните мобилни телефони също са били подслушвани малко след като Скотланд ярд е започнало разследването на News of the World през 2006 г. Тези разкрития поставят въпроса дали полицаите не са се притеснявали, че разследването на таблоида може да стане причина за излагане на техните тайни от вестника, пише „Таймс“, цитиран от „Ройтерс“.

Подозренията, че други издания на Мърдок освен News of the World макар и в по-малка степен са използвали незаконни практики, със сигурност ще задълбочат кризата, заради която Рупърт Мърдок пристигна в Лондон с надежда лично да уреди, за да не заплашва сделката за придобиването на сателитната тв компания BSkyB.

„Закриването на таблоида News of the World имаше за цел да сложи точка на всичко това, но не успя“, коментира медийният консултант Стив Хюлет. „Вече не става дума за News of the World, а за компанията. Не става въпрос за токсичен актив, а за токсична компания, така че всичко, което излиза наяве за друг актив на News Corporation, само долива масло в огъня.“

Мърдок обяви, че оттегля офертата си за 61-те процента от BSkyB, които не притежава, и се съгласява сделката да бъде разгледана от Комисията по конкуренцията. Нейното становище се очаква след няколко месеца, дори година. „Това е умен тактически ход“, твърди Ян Уитайкър, медиен анализатор от компанията Liberum Capital. Според него решението на Мърдок освобождава правителството от политически неприемливото, но неизбежно досега одобрение на сделката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.