Сагата на Мария Шрайвър и Арнолд Шварценегер

Мария целува Арни в деня, в който печели изборите за губернатор. Снимка: ЕПА/БТА

На 1 юли 2011 г. Мария Шрайвър официално поиска развод, позовавайки се на „непреодолими различия“ със съпруга си, губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер. Документите бяха внесени във Върховният съд в Лос Анжелис от адвокатката й Лора Уейзър.

Двамата са женени от 25 години, но обявиха раздялата си през май, след като “Терминаторът” призна, че преди десет години е станал баща на детето на дългогодишна служителка в семейното имение. Документите по развода запазват поравно между 63-годишния Шварценегер и 55-годишната Шрайвър съвместното физическo и юридическo попечителството върху децата.

Недвижимата собственост ще се разглежда отделно, включително и различни бижута и лични вещи, приходите, натрупани от Шрайвър след раздялата им, както и други отделни активи, които не са определени. Шрайвър се премести от семейното имение по-рано тази година след като научи за извънбрачното дете на Арни.

Майката на “малкото терминаторче”, работилa за семейството в продължение на 20 години, се пенсионира през януари. Тя живее в Бейкърсфийлд, Калифорния, заедно с момчето. „След като напуснах офиса на губернатор, казах на жена ми за това събитие, което e настъпилo преди повече от десетилетие“, каза 63-годишният Шварценегер в изявление, в което обяви, че той е баща на момчето. „Разбирам чувството на гняв и разочарование сред приятелите и семейството ми. Няма извинения и поемам пълна отговорност за болката, която съм причинил. Аз се извиних на Мария, децата ми и семейството ми. Аз наистина съжалявам.“

Шварценегер и Мария Шрайвър. Снимка: ЕПА/БТА

„Продължаваме да се грижим за децата си заедно. Те са светлината и центърът на живота и на двама ни“, завършват съвместно изявление по-рано Мария и Арнолд. „Смятаме, че това е нещо лично, затова нито ние, нито никой от нашите приятели или семейство ще коментира повече по въпроса. Молим за съчувствието и уважението на медиите и обществото“.

Златната двойка на Калифорния

Tой – австрийски бодибилдър, превърнал се в американска кинозвезда, тя – блестящ представител на клана Кенеди. Двамата са преживели много заедно – преждевременната смърт на много членове на семейство Кенеди, сърдечната операция на Шварценегер за подмяна на нефункционираща аортна клапа, смъртта на майка му, смъртта на майката на Мария, постоянното внимание на таблоиди и папараци и естествените разногласия при две силни кариери. Мария все още преживява смъртта на баща си – основателя на Корпуса на мира Сарджънт Шрайвър, който се предаде след дългогодишната битка с болестта на Алцхаймер.

Шварценегер и Мария Шрайвър като млада двойка, преди да сключат брак. Снимка: ЕПА/БТА

Според повечето източници, двамата се влюбили от пръв поглед. След като водещият в NBC Том Брокау ги „сватосва“ по време на благотворителен тенис-турнир през 1977 г., те стават неразделни. Девет години по-късно двамата вдигат пищна звездна сватба в Хаяниспорт. При всички положения, Мария е действала много активно, подпомагайки Арнолд да пробие в Холивуд – тя непрестанно му дава съвети и преглежда сценариите му. С течение на времето тя се превръща в незаменим негов политически съветник, а фактът, че тя е либерален демократ, а той – умерен републиканец, от години се приемаше добре в Калифорния.

Шварценегер избира политическата кариера противно на нейното желание. Когато обявява кандидатурата си за губернатор в предаването The Tonight Show – без да предупреди Мария какво възнамерява да направи, той знае, че Шрайвър и четирите им деца са против – най-вече заради трагичната история на семейство Кенеди в политиката.

„Втората жена“ на Арни проговори

Любовницата на Арнолд Шварценегер, която стана причината за разпадането на 25 годишния му брак, проговори пред вестник The Sun. Според нея холивудската звезда и екс-губернатор на Калифорния бил „стиснат“ и дори семейството му го наричало така зад гърба му. Милдред Баена явно вече не вижда причина да пази мълчание. Тя твърди, и с основание, че досега никой не имал повод да подозира, че уважаваният съпруг и глава на голямо семейство Шварценегер близо 15 години е водил двойствен живот в собствения си дом.

Шварценегер и Мария Шрайвър. Снимка: ЕПА/БТА

Баена дори признава пред вестника, че съпругата на актьора Мария Шрайвер споделяла с нея колко страда от постоянните изневери на съпруга си. Мария дори не подозирала пред кого излива душата си и, че синът на Милдред е от Шварценегер. Когато момчето пораснало, Мария забелязала поразителната прилика между него и съпруга й. По думите на Баена съпругата се опитала да изясни ситуацията, но любовницата категорично отказала да признае истината.

Приятелка на любовницата Милдред Баена твърди, че съпругата на актьора Мария Шрайвър му отказвала секс и редовно го държала на сухо. Мария Медел заявила пред американски медии, че дружката й разказала как Арни й се оплаквал от липсата на ласки в брачното ложе. Именно така започнала връзката между Милдред и Терминатора.

„Когато се запознах с Милдред, тя вече беше започнала работа в къщата на семейство Шварценегер. Беше напълно обсебена от Арнолд и беше невероятно щастлива, че е спечелила доверието му, и че той й разказва такива подробности от личния си живот, като например това, че с Мария вече не спят заедно“, разказва приятелката Мария Медел.

„Една вечер Милдред и Арни седнали на по чашка и той започнал да й се оплаква, че е самотен и че никой не го обича. След няколко питиета двамата се прегърнали и …забравили да използват предпазни средства. Резултатът беше налице девет месеца по-късно“, обяснява Мария Медел.

Арнолд Шварценегер в сцена от „Конан Варваринът“.

Скандалът навреди на Шварценегер не само в семеен план. В Австрия, където трябваше да бъде открит музей на Шварценегер, засега са отложили събитието. Стана ясно, че заради негативното отношение, което предизвикаха разкритията за дългогодишната изневяра на актьора, ще се отложи и връщането му в киното.

Коя е Мария Шрайвър

Мария Шрайвър е родена на 6 ноември 1955 г. в Чикаго. Тя принадлежи към така нареченото “американско кралско семейство”, както наричат клана Кенеди – майка й е сестра на президента Джон Ф. Кенеди. Завършва университета в Джорджтаун и започва веднага работа като редактор в местна телевизия. През 1973 г. Мария става репортер в новините на телевизия CBS, а съвсем скоро започва да се изявява и като ко-водещ на сутрешните новини на канала.

Шварценегер със семейството си. Снимка: ЕПА/БТА

Тринадесет години по-късно се мести в NBC, където първоначално работи като кореспондент на новините, а скоро след това става водеща на младежко предаване. В периода 1987 – 1990 г. води съботното шоу на телевизията. Прекъсва участието си в този проект, тъй като става водеща на шоу, в което й гостуват известни личности като Фидел Кастро, Тед Търнър, Меджик Джонсън, Сара Фъргюсън и много други.

През 1978 г., когато е още в началото на телевизионната си кариера, Мария Шрайвър среща Арнолд Шварценегер на тенис турнир, организиран от Робърт Кенеди. Двамата се влюбват, но ще минат осем години преди те да узаконят връзката си.

Двамата сключват брак през 1986 г. Той вече е филмова звезда, но ролите, които му носят световна слава тепърва предстоят. Семейство Шрайвър не се оказва благосклонно към връзката на младото момиче с холивудския актьор. Той има силен австрийски акцент, грубоват и непохватен е, а най-големият му грях е фактът, че е републиканец.

Мария Шрайвър на събитие с първата дама на САЩ. Снимка: ЕПА/БТА

Напук на всички негативни очаквания обаче, това се оказва един от най-стабилните бракове в Холивуд. Разбира се, не липсват сътресения между двамата, особено когато четиринадесет момичета внасят общ иск в съда срещу Арни за сексуален тормоз. Очаква се развод, но реакцията на Мария Шрайвър изумява всички: “Арни е истински мъж е и аз го уважавам за това”, заявява смело тя и така слага край на интригата.

През 2003 г. Арнолд Шварценегер е избран за губернатор на щата Калифорния. Така от племенница на първи човек в държавата, самата Мария се превръща в първа дама. В тази роля тя подкрепя много социални каузи, лобира за изграждане на зелени площи и игрища за деца в райони с по-нисък стандарт на живот. Освен това Мария участва и в бордовете на различни благотворителни организации.

Въпреки, че се е откъснала от телевизията, през май 2009 Шрайвър се завръща като продуцент на филма “Проектът Алцхаймер”. Тя признава, че е имала личен мотив за създаването му, тъй като баща й страда от болестта. Освен успешна кариера в журналистиката, Мария Шрайвър жъне успехи и ви писателското поприще. Тя е автор на няколко книги, включително и такива на детска тематика.

Мария Шрайвър и Арнолд Шварценегер имат четири деца: Катрин, Кристина, Патрик и Кристофър. Тя споделя, че със сигурност не е най- добрата майка на света, но се старае да бъде такава.

Кой е Арнолд Шварценегер

Арнолд Шварценегер е роден на 30 юли 1947 година в Tал, близо до Грац, Австрия. Баща му Густав е бивш офицер, по-късно полицай. Майка му Аурелия заедно с баща му го възпитават строго в католическото им домашно огнище. Арнолд има с 1 година по-голям брат Майнхард, който обаче умира във автомобилна катастрофа. Името Шварценегер означава черен орач.

Шварценегер и Мария Шрайвър като младоженци. Снимка: ЕПА/БТА

Започва кариерата си в Грац с една единствена цел – спечелване на титлата „Мистър Вселена“. Разходите по постъпване в спортно училище били твърде големи, затова той си прави своя собствена спортна стая в мазето на къщата на родителите му. Но през 1961 той среща Курт Марнул, бивш Мистър Австрия, който е впечатлен от мускулатурата на Арни и го кани да тренира в Атлетическия съюз в Грац. Тогава той вече започва първите си по-сериозни и усилени тренировки.

През 1965 постъпва в австрийската армия (служи една година като танкист), но за да участва в състезание в Щутгарт, той напуска армията и затова е съден след като се връща. (Говори се, че постъпва в армията, за да поддържа строгата си диета, тъй като сам не може да си я позволи). Печели в Щутгарт и е удостоен с титлата Мистър Европа за младежи. До 20-тата си година става също Мистър Германия и Мистър Вселена.

По-късно продължава да печели още титли, но решава да си пробва късмета другаде. Започва да взима уроци по англиийски език и през 1968 заминава за Америка, където първоначално работи като пътно-строителен работник. А по-късно заради внушителното си мускулесто тяло е привлечен към филмовата индустрия. Първият филм, в който участва, е „Hercules in New York“. Филмът, който дава повече тласък и предпоставки за успешна кариера е удостоеният със Златен глобус „Stay Hungry“. А истинското начало на неговата върховна ера в киното започва с филма „Конан Варварина“ (1982). Този успех е предхождан от върховното му представяне на състезанията „Мистър Олимпия“, в периода 1970-1980 той печели това престижно отличие цели 7 пъти.

Шварценегер и Мария Шрайвър. Снимка: ЕПА/БТА

Арнолд Шварценегер притежава „Oak Productions“, „Schatzi on Main“, „World Gym Enterprises“, „Planet Hollywood inc“ (главен притежател) и „All Star Fitness Products“. Джим Лоримър и Арнолд са главни подбудители за провежданите през последните 10 години представления „Arnold Classic Pro Bodybuilding & Fitness“, обикновенно през март всяка година. През 1997 на едно от тези представления получава „IFBB Gold Order Award“ и е провъзгласен за най-великия културист на 20 век.

Арнолд е може би най-известният бодибилдър за всички времена, допринесъл за вниманието към културизма в много страни. През 1999 влиза в залата на славата за най-добрите бодибилдъри на Джо Уайдър. Той също ръководи президентския „Съвет по физическа подготовка и спорт“. През 2003 става губернатор на щата Калифорния. Влиза в книгата „Рекордите на Гинес“ като „възможно най-перфектно развиващият се човек в световната история“.

От BulgariCa, сайт на българите в Калифорния

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.