Мърдок губи контрол, може да загуби империята си

в. Гардиън

Главната редакторка Ребека Брукс, Мърдок и премиерът Камерън на сатирична имитация на първа страница на таблоида със заглавие „Преебани“.

Нов ден, нов шок. Разкритията за подслушването на Гордън Браун наистина са шокиращи. Не можем да намерим думи,с които да изразим колко сме шокирани. Мръсотията избликна от закрития „Нюз ъв дъ Уърлд“ и заля „Сън“ и „Сънди таймс“. Централна роля във всичко това зае изпълнителният директор на „Нюз интернешънъл“ Ребека Брукс.

Разкритията за децата на Браун отново насочиха вниманието към издател, който минава от криза в криза без очевидна стратегия как да се справи с тях. Всъщност връзките му с обществеността изглеждат катастрофални и 80-годишният Мърдок, който в миналото се представяше в общественото пространство толкова внимателно, сега изглежда спря да действа рационално.

Помисли ли той достатъчно, когато прегърна Брукс и двамата се усмихнаха пред камерите в деня, когато 200 служители бяха уволнени? Вярваше ли, че опитът да се справи с неразумното изтичане на информация е хитра маневра пред такава бъркотия с ежечасна негативна информация за компанията? Интересуваше ли се въобще от годините измама, които станаха отличителен белег за неетично и незаконно поведение на „Нюз Интернешънъл“?

Мърдок губи контрол и ако не бъде внимателен, може и да загуби компанията си. Акционери в Щатите са ужасени от досегашните разкрития за деянията на журналисти от „Нюз ъв дъ Уърлд“. Това предизвика падане на цените на акциите. Сега инвеститорите от „Нюз Корпорейшън“ имат още по-голямо основание да избягат. Могат ли да се измъкнат преди цените да продължат да падат?

Помислете още веднъж колко са противни хората, подслушвали за „Нюз Интернешънъл“: прослушване на гласовата поща на жертвата на убийство Мили Доулър, проникването в телефоните на родителите на една от жертвите от Сохам, слушането на телефоните на семействата на жертвите от атентата на 7 юли 2005 г. и на военнослужещи, убити в Афганистан.

Никой не е защитен от журналистите и следователите от Уопинг (квартал на Лондон, където е сградата на закрития вестник). Дори и британският премиер. Браун сега разкри, че в. „Сън“ се добрал до медицинското досие на сина му. Вестникът публикува история за сериозното заболяване на детето. Данъците на Браун също станаха обект на хакерска атака. Негови адвокати предали подробности от файловете, след като били измамени. Истинските размери на посегателството върху личния живот на Браун са изумителни.

Има и редица други въпроси, свързани с провали в сигурността и неуспехи на Скотланд Ярд. Скандалите следват един след друг. Не могат да се намерят достатъчно думи, които да опишат колко голям е сегашният скандал – замесени са политици, полиция и медии. Може ли премиерът Дейвид Камерън да се справи? Не смятам, защото и за него има риск от злепоставяне. Но отсега нататък трябва да действа правилно или страната ще го накара да си плати. Що се отнася до Мърдок, той е в разгара на медиен скандал, какъвто много често са създавали неговите вестници. Трудно е да не се насладиш на проблемите му.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.