Кампанията на Първанов за АЕЦ определена като обречена

aez-ii-block.jpg“Едва влязла в Европейския съюз, България, под ръководството на президента Георги Първанов, поде кампания, предварително обречена на неуспех – за повторно пускане на трети и четвърти реактор на АЕЦ “Козлодуй”, пише в свой анализ агенция Франс прес вчера. Анализът беше подминат без особено внимание от българските вестници, почти всички от които поддържат президентската кампания. Нито една медия не информира за това, че опитите да се пуснат отново блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” са обречени. Анализът на Франс прес беше публикуван само от агенция „Фокус“.
По същото време от българският премиер Сергей Станишев, който е в Брюксел за среща на върха на ЕС, заяви, че засега няма да се поставя там въпроса за ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”, защото все още не е направено необходимото за постигане на конкретни резултати в тази посока. “Няма смисъл въпросът да се поставя по начин, по който ще предизвика само негативна реакция”, заяви Станишев. Според него не трябва да се лъжат хората по въпроса за АЕЦ. Така той влезе в задочен спор с президента, който по неофициалните оценки на повечето анализатори действа популистки, но не среща никаква критика от страна на партии и медии.
Агенция Франс прес не коментира причините защо е без шанс за успех инициативата на българския президент, но те са очевидни според повечето наблюдатели – има решение не Европейската комисия до 2010 г. на континента да се закрият всички ядрени реактори първо поколение, каквито са блокове от 1 до 4 на АЕЦ “Козлодуй”. Изключение не е правено на никоя държава, на чиято територия са построени такива реактори. Заедно с двата блока в Козлодуй на 31 декември 2006 г. бяха закрити и четири блока във Великобритания и 1 в Литва.
Според агенция Франс прес новите страни членки на ЕС от Източна Европа не се плашат от Чернобилската катастрофа и са горещи привърженици на ядрената енергия. Литва ще строи на своя територия ядрени централи с мощност 3200 мегавата с финансовата помощ на Латвия, Естония и Полша. В Словакия италианската компания ЕНЕЛ, която е купила холдинга “Словенске Електрарне”, ще построи до 2013 г. два нови реактора.
Румъния ще пусне през 2007 г. втория реактор на АЕЦ “Черна Вода”, който е построен по канадска технология. До 2014 г. там ще бъдат построени трети и четвърти блок.
България засега е подписала споразумение с руската компания “Атомстройекспорт” за изграждане до 2013 г. на нова атомна електроцентрала в Белене, с два реактора по 1000 мегавата.
Според агенция Франс прес за разлика от новоприетите страни от Източна Европа, седем от 15-те стари членки на ЕС предпочитат да не прибягват до противоречивата ядрена технология заради големите потенциални опасности и отпадъците, които остават радиоактивни в продължение на стотици години. Страни като Швеция или Германия, се обявиха дори за окончателно изоставяне на ядрената енергия. В Германия има програма за закриването на всички ядрени централи до 2018 г. Италия вече е спряла своите 6 централи с референдум след Чернобил, въпреки че сега там има спорове дали се обърнат отново към ядрената енергия заради недостиг на ток. Австрия също е сред страните врагове на ядрените централи, които е забранила по конституция.
По време на преговорите за присъединяване към ЕС, пише Франс прес, 15-те стари страни членки поискаха последователно да бъдат затворени атомните централи, строени по съветска технология в Словакия, Литва и България. Според агенцията сега експертите по ядрените въпроси в източната част на ЕС, повечето от които възпитаници на съветската школа, ще се наслаждават на своя реванш.
Агенцията прави обобщение, че “поскъпването на петрола, опасенията за промяната на климата и арогантността на Русия, силна със своите огромни находища на газ и нефт, са позволили на ядрената енергия да спечели отново точки в рамките на ЕС.” Според Франс прес приоритет на новите страни-членки е “да се освободят от зависимостта си от Русия, защото те в по-голяма степен от старите членове на ЕС се отнасят с недоверие към бъдещите намерения на Москва.”
Това обобщение обаче погрешно включва и България, която направи търг за строителства на ядрена централа в Белене, на който по условие допусна само руски фирми или фирми с руско участие и руски технологии. Същевременно българското правителство избърза малко преди приемането си в ЕС да сключи дългосрочен договор за доставка на руски природен газ до 2030 г., при наличието на съществуващ договор до 2010 г. Също така подписа споразуменията за нефтопровода Бургас – Александропулос, върху който собствеността ще бъде руска. Посланикът на Русия в Брюксел Владимир Чижов заяви, че АЕЦ “Белене” е троянският кон на Русия в ЕС, в добрия смисъл на думата.
Страх от руска зависимост и антируски настроения има по-скоро в Литва и другите страни от бившия Източен блок, отколкото в България, отбелязват наблюдатели.
Франс прес пише още, че държавните ръководители на новите страни-членки разчитат на подкрепата или най-малко на безразличието на своите избиратели. Изследвания на “Евробарометър” показват, че новите страни са много по-благоразположени към атомната енергия, отколкото старите. Например австрийците масово са против ядрената енергия, а повечето от унгарските им, словашки или чешки съседи са настроени благосклонно. “Нещо повече, някои дори съжаляват за старите съветски реактори със съмнителна безопасност, затворени, за да изпълнят изискванията на ЕС”, пише в анализа на Франс прес.

На снимката: Втори блок на АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: „Булфото“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.