Милиони награда за 10-те най-издирвани престъпници в света

Ричард Стив Голдбърг
Ричард Стив Голдбърг, сниман през 2001 година.

Милиони долари награда може да спечели всеки, който помогне за залавянето на 10-те най-издирвани престъпници в света. Класацията в наградите води Осама Бен Ладен с 25+2 млн. долара (виж по-долу), но и няколко наркотрафиканти и убийци са оценени по милион и нагоре.

Списъкът с десетте най-издирвани престъпници в света е дело на ФБР. Той е направен за първи път през 1949 година и оттогава се обновява периодично. Последният, който ще бъде изваден от него, е Ричард Стив Голдбърг. Престъпникът беше арестуван в Канада и ще отговаря пред съда за изнасилване на няколко момичета през 2001 година в Калифорния и за производството на детска порнография. Тези престъпления го вкараха в списъка на десетте най-издирвани престъпници. Как обаче се обновява той?

За да влязат в списъка с десетте най-издирвани престъпници в света, криминално проявените на първо място трябва да почакат да се освободи някое място. Понякога това отнема доста време. Защото имената се изваждат от списъка, след като бъдат заловени, починат или отпаднат обвиненията за извършеното престъпление. Абсолютният рекорд по присъствие държи Доналд Юджийн, който влезе в списъка на ФБР през 1981 година и стоя в него 25 години, 10 месеца и 27 дни. Дори Осама бин Ладен трябваше да чака почти една година след бомбения атентат срещу американското посолство в Кения, за да бъде приет в кръжока на най-издирваните престъпници на света.

Когато се освободи място, 56-те офиси на ФБР изпращат в централата имената на чакащите за място. След това специален комитет решава кой от изброените престъпници представлява най-голяма заплаха за обществото и кой от тях може да бъде заловен с помощта на гражданите. След това списъкът се разпространява до медиите и се залепва в публични сгради като пощи и гари. Други начини за популяризиране на списъка са обичаното шоу на Дик Трейси, радиопрограмата на ABC FBI, This Week и шоуто по тв-канала на Fox America’s Most Wanted: America Fights Back („Най-търсените в Америка: Америка отвръща на удара”).

От 1949 година в списъка са били имената на 486 престъпника, сред които осем жени. 455 от тях са били заловени, 31% благодарение на помощта на обществото.

Проектът „Десетте най-търсени”

Идеята за съставянето на списък с десетте най-издирвани престъпници се ражда благодарение на една вестникарска статия. През 1949 година репортер от International News Service искал да направи разследване за издирваните от ФБР престъпници и получил списък с десет имена. Репортажът му станал сензация. Впечатлен от привлеченото внимание, тогавашният шеф на ФБР Дж. Едгар Хувър стартира програмата „Десетте най-издирвани”. Оттогава списъкът постоянно се обновява с нови имена, но през годините механизмът за това се е променил съществено. Първоначално в него преобладавали банковите обирджии, взломаджиите и крадците на автомобили. През 60-те години се е обръщало внимание основно на престъпленията като унищожаване на държавната собственост, саботажи или отвличания. С възхода на организираната престъпност и на политическия тероризъм през 70-те години акцентът на списъка отново се променя.

Наркотърговци, терористи и серийни убийци

В последните години ФБР е насочило вниманието си основно към международните наркотърговци, терористи и серийни убийци. Сред тях е и Джеймс Бългър, чиято снимка е в списъка от 19 август 1999 година заради 18 убийства. Предполага се, че той е предводител на организирана престъпна група, която се е занималава и с търговия на наркотици. В описанието са включени подробности като „Бългър е пристрастен към историческата литература” или „Бългър взима лекарството за сърце Atenolol (50 mg.)“. Името на Диего Леон Монтоя Санчес е включено в топ тен едва от три години. Твърди се, че колумбиецът е произвел и продал няколко тона кокаин. Предполага се, че е една от водещите фигури на колумбийския наркокартел North Valley – един от най-мощните и насилнически организации за трафик на наркотици.

Съвсем отскоро, от 14 март 2007 година, в списъка е и Емиджио Пресиадо Джуниър. През 2000 година той стрелял по двама полицаи и ги ранил тежко. ФБР е обявило възнаграждение от 100 000 долара – които са като троха в сравнение с 25-те милиона долара, обещани за информация, която ще помогне за залавянето на Осама бин Ладен.

Сега американската общественост чака да разбере кой ще е според ФБР наследникът на Ричард Голдбърг. Едва преди няколко дни в списъка беше вкарано най-новото име – на хондурасеца Алексис Флорес, издирван за отвличане и убийство на петгодишно момиче във Филаделфия. Той влезе в списъка на най-издирваните престъпници на мястото на Шонтей Л. Хендерсън – убийцата, която беше заловена в началото на април и престоя в списъка само няколко дни.
Ето и списъка на ФБР на 10-те най-издирвани престъпници (без последния заловен):


Хорхе Алберто Лопес-Ороско – награда 100 000 долара

Хорхе Алберто Лопес-Ороско
Хорхе Алберто Лопес-Ороско

Бягство с цел избягване на съдебно преследване за убийство

Псевдоними: Раул Соларио, Раул Солорио, Хорхе Ороско-Лопес, Хорхе Алберто Ороско-Лопес, „Пепе”

Описание:
Дата на раждане: 22 април 1976
Място на раждане: Мексико
Височина: 170 см
Тегло: 80 кг
Телосложение: средно
Коса: черна
Очи: кафяви
Цвят на лицето: тъмно
Пол: мъжки
Раса: бял (испаноидна)
Националност: мексиканец
Белези по рождение: не са известни

Внимание: ХорхеАлберто Лопес-Ороско се издирва за предполагаемо убийство на трима души в Айдахо. Овъглените трупове на жена и двамата й малки сина (на две и на четири години) бяха намерени в изгоряла кола на 11 август 2002 година. Всички са били простреляни в главата или в гърдите.
Предполага се, че е въоръжен и крайно опасен.
Ако имате някаква информация, свързана с това лице, моля свържете се с местния офис на ФБР или най-близкото посолство или консулство на САЩ.

Възнаграждение: ФБР предлага награда от 100 000 долара за информация, която може да доведе до ареста на Хорхе Алберто Лопес-Ороско

Диего Леон Монтоя Санчес – награда 5 млн. долара

Диего Леон Монтоя Санчес

Заговорничество за внос и притежание с цел продажба на кокаин; пране на пари; подкрепа на влиятелни и корумпирани контрабандни организации – трафик на наркотици; заговорничество за разпространение или производство на кокаин зад граница със съзнанието или намерението за внос в САЩ.

Псевдоними: Диего Монтоя, Диего Санчес-Монтоя, „Дон Диего”, „Ел сеньор де ла Гуера”, „Ел Циклиста”

Описание:
Дата на раждане: 11 януари 1958
Място на раждане: Трухильо, Колумбия
Височина: 183 см
Тегло: 104 кг
Телосложение: едро
Професия: собственик на ранчо
Коса: черна
Очи: кафяви
Цвят на лицето: средно
Пол: мъжки
Раса: бял (испаноидна)
Националност: колумбиец
Белези по рождение: Монтоя има хирургически белези на гърба и на краката си след травми при автомобилна катастрофа.
Забележки: В момента Монтоя е под закрилата на колумбийската паравоенна групировка Autodefensas Unidas de Colombia (AUC)

Внимание: Диего Леон Монтоя Санчес се издирва за производство и разпространение на тонове кокаин, за които е знаел или е имал намерението да внесе в САЩ. Предполага се, че Монтоя е един от основните лидери на колумбийския наркокартел North Valley, която е една от най-мощните и насилнически организации в Колумбия. Картелът разчита основно на закрилата на нелегалните въоръжени групировки, подпомаган е както от десните паравоенни, така и от левите въстаници.
Предполага се, че е въоръжен и крайно опасен.
Ако имате някаква информация, свързана с това лице, моля свържете се с местния офис на ФБР или най-близкото посолство или консулство на САЩ.

Възнаграждение: Държавната програма за възнаграждения, свързани с наркотиците към Министерството на външните работи на САЩ предлага 5 млн. долара за информация, която може да доведе до ареста или осъждането на Диего Леон Монтоя Санчес.

Емиджио Пресиадо Джуниър – награда 100 000 долара

Емиджио Пресиадо Джуниър
Емиджио Пресиадо Джуниър

Незаконно бягство с цел да избегне съдебно преследване за опит за убийство на полицай, нападение със смъртоносно оръжие, нарушена условна присъда.

Псевдоними: Емиджио Прсеиадо, Емиджио Пресиадо, Джуниър Пресиадо, Емиджио Пресидо, Ениджио Пресиадо, Ениджио Пресиадо Джуниър, Ениджио Пресиадо Джуниър, Емиджио Пресиадо Джи Ар, Емиджио Присиадо Джуниър, „Джуниър”, Джуниър Пресиадо, „Тригър”, „Спуки”, Спуки Пресиадо, „Снипър”

Описание:
Дата на раждане: 19 август 1969, 19 август 1968, 19 септември 1969
Място на раждане: Калифорния
Височина: 165 см
Тегло: 82 кг
Телосложение: средно
Професия: конструктор, търговец на автомобилни гуми
Коса: кафява
Очи: кафяви
Цвят на лицето: средно
Пол: мъжки
Раса: бял (испаноидна)
Националност: американец
Белези по рождение: Пресиадо има хоризонтален белег на лявото си ухо, черна бенка под дясното око, татуировки „Сузана” и „Алекса” отляво на гърдите си. Може да си е направил пластична операция, за да отстрани белезите и татуировките.
Забележки: Пресиадо е член на улична банда в Лос Анжелис. Предполага се, че се намира в Мексико.

Внимание
: Емиджио Пресиадо Джуниър се издирва за нападението на двама служители на шерифската служба в Лос Анжелис на 5 септември 2000 година, след като бил спрян за рутинна пътна проверка в Калифорния. Пресиадо изстрелял 21 патрона с оръжието си, като уцелил един от служителите в главата.
Предполага се, че е въоръжен и крайно опасен.
Ако имате някаква информация, свързана с това лице, моля свържете се с местния офис на ФБР или най-близкото посолство или консулство на САЩ.

Възнаграждение: ФБР предлага възнаграждение от 100 000 долара за информация, която може да доведе до ареста на Емиджио Пресиадо Джуниър.

Виктор Мануел Герена – награда 1 млн.

Виктор Мануел Герена, състарен чрез компютърна програма от ФБР.
Виктор Мануел Герена, чиято снимка от 1983 година е ретуширана през 2004 година.

Обир на банка. Незаконно бягство с цел да избегне съдебно преследване за въоръжен грабеж, кражба от междущатска пратка.

Псевдоними: Виктор Ортис, Виктор М. Герена Ортис

Описание:
Дата на раждане: 24 юни 1958
Място на раждане: Ню Йорк
Височина: 167 см
Тегло: 75 кг
Телосложение: средно, нисък и набит
Професия: механик, охранител
Коса: кафява
Очи: зелени
Цвят на лицето: тъмно/средно
Пол: мъжки
Раса: бял (испаноидна)
Националност: американец (с пуерторикански произход)
Белези по рождение: Герена има малък белег и бенка на дясната плешка
Забележки: няма

Внимание: Виктор Мануел Герена се издирва за въоръжен грабеж на приблизително 7 млн. долара от фирма за сигурност в Кънектикът през 1983 година. При обира е взел за заложници двама служители на фирмата, заплашил ги е с оръжие и ги е оковал с белезници. Завързал ги е и ги е инжектирал с неизвестно вещество, за да ги парализира.
Предполага се, че е въоръжен и крайно опасен.
Ако имате някаква информация, свързана с това лице, моля свържете се с местния офис на ФБР или най-близкото посолство или консулство на САЩ.

Възнаграждение: ФБР предлага възнаграждение от един милион долара за информация, която може да доведе до ареста на Виктор Мануел Герена.
Осама бин Ладен – награда 27 млн. долара

Осама бин Ладен, датата на снимката е неизвестна.

Убийство на американски граждани извън САЩ. Заговорничество за убийство на американски граждани извън САЩ. Нападения на федерални сгради, причинили смърт.

Псевдоними: Осама бин Мухамад бин Ладин, Шейх Осама бин Ладин, Принцът, Емирът, Абу Абдалах, Муджахид Шейх, Хадж, Директорът

Описание:
Дата на раждане: 1957
Място на раждане: Саудитска Арабия
Височина: 193 см
Тегло: 72 кг
Телосложение: слабо
Професия: неизвестна
Коса: кафява
Очи: кафяви
Цвят на лицето: маслиненозелен
Пол: мъжки
Националност: Саудитска Арабия
Белези по рождение: Няма
Забележки: Бин Ладен е лидер на терористичната организация Ал Кайда, The Base. Левак, ходи с бастун.

Внимание: Осама бин Ладен се издирва за бомбените атентати от 7 август 1998 година срещу американските посолства в Дар ес Салаам, Танзания и Найроби, Кения. Атаките убиха повече от 200 души. Освен това Бин Ладен е заподозрян за други терористични атаки по света.
Предполага се, че е въоръжен и крайно опасен.
Ако имате някаква информация, свързана с това лице, моля свържете се с местния офис на ФБР или най-близкото посолство или консулство на САЩ.

Възнаграждение
: Държавният департамент на САЩ предлага възнаграждение от 25 млн. долара за информация, която може да доведе до ареста или осъждането на Осама бин Ладен. Предлагат се и два млн. долара награда, осигурени от Airline Pilots Association и Air Transport Association.

Джеймс Дж. Бългър – награда 1 млн. долара

Джеймс Дж. Бългър, сниман през 1994 година.
Джеймс Дж. Бългър, състарен чрез компютърна програма от ФБР през 2000 година.

Подкрепа на влиятелни и корумпирани престъпни организации, 18 убийства, заговор за убийство, заговор за изнудване, разпространение на наркотици, заговор за пране на пари, изнудване, пране на пари.

Псевдоними
: Томас Ф. Бакстър, Барк Шейптън, Джими Бългър, Джеймс Джоузеф Бългър, Джеймс Джей Бългър Джуниър, Джеймс Джузеф Бългър Джуниър, Том Харис, Том Маршал, „Уайти”

Описание:
Дата на раждане: 3 септември 1929
Място на раждане: Бостън, Масачузетс
Височина: 170 см
Тегло: 72 кг
Телосложение: средно
Професия: неизвестна
Коса: бяла
Очи: сини
Цвят на лицето: светъл
Пол: мъжки
Раса: бяла
Националност: американец
Белези по рождение: Няма

Забележки: Бългър е пристрастен към книгите с интерес към историята. Познат е на много библиотеки и исторически сайтове. В момента Бългър взима лекарство за сърце (Atenolol 50 mg) и поддържа физическата си форма като се разхожда по плажове и паркове със своята приятелка Катрин Елизабет Грейг. Бългър и Грейг обичат животните и често се грижат за тях в дома си. Известно е, че Бългър променя външния си вид като се дегизира. Той е пътувал многократно в САЩ, Европа, Канада и Мексико.

Внимание: Джеймс Джеймс Бългър се издирва за много убийства, извършени от началото на 70-те до средата на 80-те години, както и за предводителство на организирана престъпна групировка, за която се предполага, че е контролирала изнудването, търговията с наркотици и други противозаконни дейности в Бостън, Масачузетс. Раздразнителен по характер, винаги носи нож.
Предполага се, че е въоръжен и крайно опасен.
Ако имате някаква информация, свързана с това лице, моля свържете се с местния офис на ФБР или най-близкото посолство или консулство на САЩ.

Възнаграждение: ФБР предлага един млн. долара за информация, която може да доведе до ареста на Джеймс Бългър.

Август 1999, данните са обновени през ноември 2000

Робърт Уилям Фишър – награда 100 000 долара

Робърт Уилям Фишър, сниман през 1997 година.
Робърт Уилям Фишър, сниман през 1999 година.

Бягство, за да избегне съдебно преследване за три убийства, палеж на обитаеми постройки.

Псевдоними: Робърт Фишър

Описание:
Дата на раждане: 13 април 1961
Място на раждане: Бруклин, Ню Йорк
Височина: 183 см
Тегло: 85 кг
Телосложение: средно
Професия: хирургически техник, терапия на дихателни заболявания, пожарникар
Коса: кафява
Очи: сини
Цвят на лицето: светъл
Пол: мъжки
Раса: бяла
Националност: американец
Белези по рождение: Фишър има хирургически белези на гърба

Забележки: Фишър е физически здрав и е пристрастен към движението на открито, лова и риболова. Има златна коронка на първия горен ляв кътник. Предполага се, че ходи с подчертано изправена стойка, а гърдите му са издадени напред заради травма на гърба. Дъвче тютюн. Има връзки в Ню Мексико и Флорида. Предполага се, че разполага с много оръжия, включително далекобойни.
Внимание: Робърт Уилиям Фишър се издирва за убийството на съпругата му и двете им малки деца, както и за взривяването на дома, в който са живели в Скотсдейл, Аризона, през април 2001 година.
Предполага се, че е въоръжен и крайно опасен.
Ако имате някаква информация, свързана с това лице, моля свържете се с местния офис на ФБР или най-близкото посолство или консулство на САЩ.

Възнаграждение
: ФБР предлага 100 00 долара за информация, която може да доведе до ареста на Робърт Уилиям Фишър.

Юни 2002, данните са обновени през януари 2005

Глен Стюарт Годуин – награда 100 000 долара

Глен Стюарт Годуин, сниман през 2001 година.
Глен Стюарт Годуин, състарен чрез компютърна програма от ФБР.

Бягство, за да избегне затвор за убийство, бягство от затвор.

Псевдоними: Майкъл Карера, Мигел Карера, Майкъл Кармен, Глен Годуин, Глен С. Годуин, Денис Х. Макуилямс, Денис Харолд Макуилямс

Описание:
Дата на раждане: 26 юни 1958
Място на раждане: Маями, Флорида
Височина: 183 см
Тегло: 90 кг
Телосложение: средно
Професия: доставка на инструменти, механик, конструктор
Коса: кафява
Очи: зелени
Цвят на лицето: среден към тъмен
Пол: мъжки
Раса: бяла
Националност: американец
Белези по рождение: Няма

Забележки: Годуин говори отлично испански и може би пътува из Централна и Южна Америка, и Мексико. Предполага се, че се занимава с разпространение на наркотици. Внимание: Глен Стюарт Годуин се издирва за бягство през 1987 година от затвора „Фолсъм“ в Калифорния, където излежавал присъда да убийство. В края на 1987 година Годуин е арестуван за трафик на наркотици в Пуерта Валарта, Мексико. След като е осъден, той е изпратен в затвора в Гуадалахара. През април 1991 Годуин убива свой съкилийник, а пет месеца по-късно избягва от затвора.
Предполага се, че е въоръжен и крайно опасен.
Ако имате някаква информация, свързана с това лице, моля свържете се с местния офис на ФБР или най-близкото посолство или консулство на САЩ.

Възнаграждение
: ФБР предлага 100 00 долара за информация, която може да доведе до ареста на Глен Стюарт Годуин.

Алексис Флорес – награда 100 000 долара

Алексис Флорес, сниман през 2002 година.

Противозаконно бягство, за да избегне съдебно преследване за отвличане и убийство

Псевдоними: Марио Флорес, Марио Роберто Флорес, Марио Ф. Роберто, Алекс Контрерас, Алесис Контерас

Описание:
Дата на раждане: 18 юли 1975, 18 юли 1982, 15 септември 1980, 17 юли 1982
Място на раждане: Хондурас
Височина: 5’4″см
Тегло: 163 см
Телосложение: слабо
Професия: момче за всичко
Коса: черна
Очи: кафяви
Цвят на лицето: светъл
Пол: мъжки
Раса: бял (испаноноидна)
Националност: хондурасец
Белези по рождение: Флорес има белези на челото и на дясната буза

Внимание: Алексис Флорес се издирва за участие в отвличането и убийството на петгодишно момиче във Филаделфия, Пенсилвания. Момичето беше обявено за издирване в края на юли 2000 година, а по-късно, в началото на август 2000 година, беше намерено удушено в съседно жилище.
Предполага се, че е въоръжен и крайно опасен.
Ако имате някаква информация, свързана с това лице, моля свържете се с местния офис на ФБР или с най-близкото посолство или консулство на САЩ.

Възнаграждение: ФБР предлага 100 00 долара за информация, която може да доведе до ареста на Алексис Флорес.

Май 2007

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.