Германия изнася и „временни баби“

Франс прес

„Семейство, живеещо в Австралия, с две деца на 4 и 2 години, търси възрастна бавачка германка по заместване за три до шест месеца“. Малките обяви за работа като „временни баби“ все повече се множат в Германия. Идеята да се изпращат в семейства, живеещи в чужбина, зрели жени в пенсия вместо младички студентки се роди в една агенция в северния град Хамбург – „Грани о-пер“ (сиреч „баба под наем“ – б. р.).

„Тези възрастни жени (от 50 до 70 години) често вършат по-добра работа от младите, защото са натрупали повече жизнен опит“, твърди пред АФП 50-годишната Михаела Хансен, основателка на агенцията. „Често пъти те самите вече са отгледали деца.“ При това германските детегледачки се ползват с добро име в чужбина. Семействата ценят тези жени – „сериозни и заслужаващи доверие, на които може да повериш детето си, като знаеш, че могат да бъдат строги, ако потрябва“, изтъква г-жа Хансен.

Затягайки колана си в самолета за Малага (Испания), Анке Венд естествено била обзета от съмнения. „Къде съм тръгнала всъщност?“ – питала се 61-годишната жителка на Хамбург. Едва-що излязла в пенсия, Анке Венд прочела една от малките обяви на агенцията и решила да отпътува за Андалусия, където да гледа двете синчета на местно германско семейство.

Година по-късно тя се усмихва, докато пие капучино на покрив-тераса в Хамбург: „Там си изкарвам просто супер!“. „Работата ми е сутрин да изпращам до училище двете момчета на 13 и на 16 години и да ги вземам вечерта“, разказва тя. Намерила е общ език с цялото си „приемно“ семейство и редовно се връща в Испания, за да се грижи за момчетата, докато техните родители пътуват по служба.

В Бавария, на другия край на страната, Ембьорг Елстер изнемогвала от скука – само висяла на прозореца и гледала как вън вали снегът. „Много е романтично тук, но зиме нищо не се случва“, обяснява бившата стюардеса на Луфтханза, излязла в ранна пенсия на 55-годишна възраст. Двете й дъщери, вече пораснали, нямали нужда от нея. Тогава Ембьорг Елстер се хванала за пет месеца като бавачка на четири деца в Хамбург: 3-, 8-, 10- и 12-годишно. „Първо беше трудничко да свикна с шумотевицата“ от четиримата малчугани, усмихва се тя.

Всички тези жени, вече на възраст, искат едно и също: „Да усещам, че още мога да бъда полезна“, както обобщава Ембьорг Елстер. „Идеята е да предложим някаква перспектива, след като приключи професионалната кариера или семейният живот“, обяснява и Михаела Хансен. Следобеди при фризьорката в размяна на разсъждения за житейските превратности? Събирания по съседски в нечий хол, всяка с плетивото си? „Временните баби“ може да са възрастни, но не чак дотам.

Групов туризъм с шапки с козирки на главата и дигитално апаратче на врата – в климатизиран автобус, обикалящ европейските столици? „Във форма съм и още съм активна“, поклаща глава през смях г-жа Елстер, която се кани след ваканцията да гледа две нови деца, този път в Мюнхен. „Това е също и друг начин да пътуваш – можеш да се запознаеш с дадена страна, като я видиш извън туристическите обекти и приказваш с местните хора“, отбелязва Анке Венд, която усъвършенства по този начин своя испански.

При все това „Грани о-пер“ не е агенция за работа и осигурява само контакта между семействата и бавачките. Включването в списъка струва 35 евро. Щом някоя си намери подходящо място, плаща още двеста и петдесет. Агенцията обаче не определя условията за работа. Съответно не са изключени лоши изненади – рискът е да бъдат наемани нископлатени възрастни жени вместо правоспособни детегледачки.

Директорката на агенцията не споделя тези опасения. Дори ако „временните баби“ получават само шепа джобни пари, „в сравнение с това, което биха платили за тримесечен престой в чужбина с наема и текущите разходи, изобщо не става дума за експлоатация“, заявява тя.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.