Децата на министри сменят олигарсите в Русия

Франс прес

Владимир Путин отговаря на въпроси на зрителите. Снимка: официален сайт

Подвластна ли е Русия на новата „номенклатура“? След „олигарсите“ през 90-те години на XX век, синовете на министри или на висши държавни служители заемат ключови постове в големи държавни компании – символ на система, в която тясно се преплитат власт и пари.

В началото на юли Сергей Иванов „младши“, син на руския заместник министър-председател и приближен на Владимир Путин Сергей Иванов, влезе в управителния съвет на „Газпромбанк“ – банката, която е в съдружие с руския държавен гигант „Газпром“. Роден през 1980 г,  младият мъж от април е и председател на съвета на директорите на една от първите застрахователни компании в страната –  „Согаз“.

Пьотр Фрадков, на 33 години, син на Михаил Фрадков – директор на Службата за външно разузнаване (СВР) и бивш министър-председател, заема от 2007 г. поста на заместник- председател на управителния съвет на държавната банка за развитие Внешекономбанк (ВЕБ).

Дмитрий Патрушев, синът на председателя на Съвета за национална сигурност и отбрана Николай Патрушев, също на 33 години, е от миналата година председател на управителния съвет и член на надзорния съвет на „Роселхозбанк“, чиито активи през 2010 г. надхвърляха 36 милиарда долара.

Денис Бортников, на 36 години, син на ръководителя на влиятелните руски служби за сигурност (ФСБ, бившото КГБ), Александър Бортников, заема от 2010 г. поста  президент на един от филиалите на втората по големина  в страната Външнотърговска банка (ВТБ), чиито активи са собственост на държавата и на частни акционери.

Сергей Матвиенко, на 38 години, син на губернатора на Санкт-Петербург и бивш министър – Валентина Матвиенко, е генерален директор на агенцията за недвижими имоти „VTB-Развитие“, друг филиал на ВТБ.

Руската преса неотдавна насочи прожекторите си към тази тенденция, която е особено актуална днес, иронизирайки начинанията на президента Дмитрий Медведев, който тази година заръча на висшите държавни служители да напуснат управителните съвети на големите държавни компании.

Според Юли Нисневич, член на неправителствената организация „Международна прозрачност“ и преподавател във висшето училище по икономика в Москва, става дума за нова „номенклатура“ – термин, обозначаващ елитите в СССР – появила се в Русия след управлението на „олигарсите“ през 90-те години на 20-и век.

Тези бизнесмени, натрупали голямо състояние при спорните приватизации през 90-те години, се сдобиха с изключително силно политическо влияние през последните години от мандата на президента Борис Елцин.

След избирането му за президент през 2000 г., Владимир Путин вкара в затвора най-непокорния от тях – Михаил Ходорковски, изпрати на изгнание в Лондон най-буйния – Борис Березовски, и сведе олигарсите до нивото на обикновени милиардери.

Новата „номенклатура“, която се е установила, представлява „особена социална групировка . . ., просмукала се във властта и държаща я в ръцете си“, подчертава Нисневич.

Според Николай Петров от московския филиал на центъра „Карнеги“, шуробаджанащината е следствие от една „несменяема“ власт. Владимир Путин, министър-председател от 2008 г. след два последователни президентски мандата, играе ролята на силния човек в държавата от повече от 10 години. Значителна част от правителствения му екип е в управлението от 2000 г.

„Когато баща ти е министър от 10 години, ти имаш време да учиш и да станеш вицепрезидент във влиятелни компании“, пост, заеман в западните страни от опитни хора поне на петдесет години, споделя Петров.

„В страна, където властват корупцията и конфликтите на интерес, и където въведените наскоро наследствени декларации разкриха, че съпругите и децата на депутати притежават яхти, луксозни автомобили и вили в чужбина, семейните връзки в големите държавни компании са също източник на доход“, разкрива Петров.

„Бизнесът представлява средство за семействата да получават допълнителен доход“, често доста по-внушителен от този, които носи работата на който и да е министър, смята той.

Олга Кришчановская, специалист по елитите в Руската академия на науките и член на партията на Владимир Путин „Единна Русия“, твърди от своя страна, че ако присъствието на децата на висши държавни служители в големите компании е доста широко срещано явление, то то не се среща „единствено в Русия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.