Скандалът с Мърдок като шанс за Великобритания

Великобритания трябва да се възползва от шанса да скъса с културата на страха. От вонящото блато на скандала с подслушванията трябва да възникне ново споразумение: за баланс между политици, медии, полиция и законодателство, за саморегулирането на печата и за журналистическите практики, пише в. „Гардиън“.

Опасността се крие в това обаче, че след като гневният изблик отмине, Великобритания отново ще се примири с полумерки и с полу-прилагането им, както стана с порива към конституционна реформа, който залиня след скандала с разходите на депутатите. Засега обаче може да се каже, че една от най-големите кризи в британската политическа система от 30 години „произведе“ възможност, благодарение на която може да се окаже, че тази есен Великобритания е малко по-свободна, заключава вестникът.

„Ню Йорк таймс“ фокусира вниманието си върху семейната драма, възникнала поради тактическите различия между Мърдок-баща и Мърдок-син. Джеймс Мърдок, водещ претендент да замени баща си като президент и движеща сила на опита за изкупуване на телевизията, твърдял, че компанията трябва да настоява за одобрение от регулаторните органи на сделката.

Само че Рупърт Мърдок и Чейз Кери надделели над младия Мърдок, консултирайки се с него едва след като крайното решение било взето. Обявеното оттегляне от сделката е особено тежка новина за Джеймс Мърдок, който ръководи Би Скай Би от 2003 до 2007 г. Той беше основният застъпник на изкупуването на телевизията от „Нюз корп“, настоявайки пред баща си и пред управителния съвет на компанията да продължат сделката, допълва нюйоркският всекидневник.

Часове преди британският парламент да гласува да се отнеме на медийния магнат Рупърт Мърдок възможността да купи сателитния канал Би Скай Би заради скандала с незаконно подслушване на телефони по поръчка на негови вестници във Великобритания, компанията „Нюз корпорейшън“ на Мърдок сама оттегли предложението си за придобиване на пълен контрол над телевизията. Парламентът прие това като своя победа.

След продължилата седмица бурна драма Рупърт Мърдок се подчини на волята на британския парламент, като предпочете доброволно да се оттегли, вместо да бъде принуден да го направи с единодушния вот на законодателите, посочва в редакционна статия британският в. „Файненшъл таймс“. Отказът е не само правилно, но и единственото разумно решение за Мърдок. Заради набиращия сила скандал с подслушването, самата идея за сделка започна да опротивява на обществеността.

Ако процедурата беше продължила, това би предизвикало единствено силно враждебна реакция. Оттеглянето на Мърдок обаче не бележи края на тази история. Медийният регулатор Офком може да принуди „Нюз корпорейшън“ да намали дела си (сега компанията притежава 39 процента от акциите на телевизията), ако обвиненията в подслушване срещу нея се докажат, но ако това не стане „Нюз корп.“ може да подновят предложението си. Затова правителството трябва да използва създалата се възможност и да реформира правилата в областта на медийната собственост, подчертава вестникът.

Той се бори отчаяно, но в крайна сметка напразно. Мърдок се примири с неизбежното и оттегли предложението си за придобиване на пълен контрол над сателитния канал „Би скай би“, отбелязва в уводна статия в. „Индипендънт“. Медийният магнат извърши две драматични маневри за седмица, за да запази придобиването: закри „Нюз ъв дъ уърлд“ – вестник със 168-годишна история – и оттегли обещанията на „Нюз корпорейшън“ да продаде „Скай нюз“.

Когато волята на парламента стана безпощадно ясна обаче, всичко свърши. Стана твърде трудно да се върви напред в тази обстановка, каза снизходително президентът на „Нюз корп“ Чейз Кери, сякаш говореше за лошото време, което е попречило на следобедната му разходка, а не за пропаднала сделка за 12 милиарда долара, която би прекроила медийния пазар във Великобритания, допълва всекидневникът.

Рупърт Мърдок бие отбой след отпора на британския парламент, пише френският в. „Фигаро“. Оттеглянето му от сделката за „Би скай би“ бе приветствано от цялата политическа класа, която никога не е звучала в такъв унисон. Сега и леви и десни, както и силите от центъра, се наслаждават над победата си над австралийския медиен магнат, допълва вестникът.

ФБР ще разследва твърденията, че „Нюз корпорейшън“ се е опитвала да подслушва телефоните на жертви на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, съобщи Ройтерс. „Проучваме твърденията, съдържащи се в писмото на Питър Кинг“, каза пожелал анонимност източник от ФБР. Конгресменът от Републиканската партия Питър Кинг призова за такова разследване, след като в понеделник британският в. „Дейли мирър“ първи съобщи за възможно подслушване на телефони. „Нюз корпорейшън“ отказа да коментира темата.

Според „Дейли мирър“ журналисти от закрития вече британски таблоид „Нюз ъв дъ уърлд“ са предложили пари на нюйоркски полицай, за да получат достъп до данните от телефоните на жертви на атентатите от 11 септември. Репортерите искали телефонните номера на загиналите и подробности за телефонните им разговори в дните преди терористичните нападения. Премиерът Камерън възложи на висш съдия двойно разследване – по скандала с телефонните подслушвания и във връзка с журналистическата етика.

По-късно Ребека Брукс, изпълнителен директор на компанията „Нюз интернешънъл“ (News International), която е британският клон на корпорацията „Нюз корпорейшън“ (News Corp.) на медийния магнат Рупърт Мърдок, подаде оставка. Това става след дни на растящ натиск за оставката й, след като се разрасна кризата около подслушването на телефони, практикувано от журналистите в закрития вече таблоид „Нюз ъв дъ Уърлд“ (News of the World). В съобщение тя казва, че чувства дълбока отговорност за хората, „които ние сме засегнали“.

Премиерът Дейвид Камерън смята, че оставката на Ребека Брукс е „правилното решение“, съобщи негов говорител. Камерън, за когото се знае, че е близък с австралийския медиен магнат Рупърт Мърдок, миналата седмица се дистанцира от него, заявявайки, ако зависи от него, оставката на г-жа Брукс ще бъде приета. Премиерът каза, че замесените хора – независимо дали са били пряко отговорни за деянията, дали са ги разрешили или са ги прикрили, трябва не само да бъдат изправени пред правосъдието, но и да не участват в управлението на медийната компания във Великобритания.

Ребека Брукс беше главен редактор на вестника между 2000 и 2003 г., когато телефонът на убитата ученичка Мили Даулър е бил подслушван. В съобщението си тя подчерта, че наистина съжалява много за това, което се е случило. Смятах, че правилното решение е да взема мерки и да ръководя компанията в момент на криза. Но моето желание да остана на поста си, ме направи обект на спорове, казва 43-годишната Брукс. Сега всичко това отклонява вниманието от честните ни усилия да разрешим проблемите от миналото, пише тя. Тя беше заместена от Том Мокридж, който ръководи италианския радиотелевизионен клон на „Нюз интернешънъл“.

Миналия уикенд Мърдок прекоси Атлантика, за да изрази неизменната си подкрепа за червенокосата си любимка, която често представят като „седмото му дете“. Моят приоритет ли? – Това е тя, каза той пред журналистите при пристигането си в Лондон тогава. Сега обаче бе принуден да приеме оставката й. Преди да стане генерален директор на „Нюз интернешънъл“ през 2009 г., 43-годишната Брукс е била главен редактор на два британски таблоида от групата: в. „Сън“ и прословутия „Нюз ъв дъ уърлд“, издигайки се бързо в предимно мъжкия свят на британската таблоидна журналистика. Тя става главен редактор на „Нюз ъв дъ уърлд“ през 2000 г. и първата жена редактор на „Сън“ през 2003 г.

„Нюз корпорейшън“ ще публикува през уикенда серия от обяви на цяла страница в повечето национални британски медии, за да се извини за скандала с хакерското проникване в телефони на хиляди британци, включително роднини на загинали войници, отвлечено и починало момиче, членове на кралската фамилия, политици, полицаи и пр.

„Нюз интернешънъл“ от своя страна ще разпрати писма до търговските си партньори , в които ще разкаже какво предприема компанията във връзка със скандала. За възстановяване на репутацията на своите издания във Великобритания, най-вече на „Сън“ и „Таймс“, Мърдок е наел PR агенцията „Еделман“ (Edelman). Тя трябва да покаже на обществото, че „Нюз интернешънъл“ води свое вътрешно разследване на случилото се.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.