Бахаров с марихуана или някои изисквания към партиите за следващите избори

Явор Бахаров. Снимка: от екрана на бТВ

В съобщението, че актьорът Явор Бахаров, известен от сериала „Стъклен дом“ и филма „Тилт”, е бил задържан заради притежаване на марихуана, се казва, че това е станало при „рутинна проверка“ на ул. „Г. С. Раковски“ в София. Оказало се, че носи в себе си 0,75 грама марихуана и преседял през нощта в полицията. Предстои дело. Законът у нас предвижда от 2 до 8 години затвор, независимо дали е минимална доза марихуана или друго наркотично вещество (виж тук).
В случая с Бахаров не е изключено да мине с глоба от 1000 лв., като маловажен случай – така казали пред медии от самото Първо РПУ, където е бил задържан. От прокуратурата са обяснили, че макар по закон и еднократна доза да е престъпление, за подобни малки количества може да не се образуват дела. За да се стигне до осъдителна присъда на човека, заловен с наркотик, се изискват множество експертизи на веществото, което обаче в случая няма да стигне. Но Бахаров по-скоро ще се измъкне затова, че е известен и мнозинството от по-младите ще го подкрепят и ще създадат проблеми на полицията и прокуратурата. Много са случаите, в които се стига до условни присъди за една цигара марихуана, защото законът не прави изключения за количеството.

Махируханата в „Младост“ до 2002-2003 г. се продаваше от „непрофесионални“ пласьори – младежи, които отглеждат сами, купуват от Петрич и продават на приятели. След това свързани с полицията наркопласьори иззеха бизнеса, като заплашиха всички, които продават. Цената се качи, качеството падна, отбелязаха пушачите на марихуана в района. Снимка: архив e-vestnik

Какво, обаче, не разбира обикновеният човек от това съобщение, което трябва да се поясни. Първо – каква е тази рутинна проверка, щом бъркат по джобовете на известен актьор? Това не рутинна проверка, а целенасочен тараш с определена цел (в интернет се майтапят, че това е акция  „Сериалите“).

Повечето българи не знаят, но полицията у нас непрекъснато нарушава Закона за МВР. Няма такава рутинна проверка. Проверка на хора на улицата се прави, само ако има акция за издирване на престъпник. Това е полицейски произвол полицаите да спират всеки срещнат и да го карат да си изпразни джобовете. Това са сталинистки прийоми на полицията и беззаконие.

В Закона за МВР точно е указано кога може да се спира човек за лична проверка (виж тук). Полицаите постоянно нарушават закона и се оправдават, че еди кой си, когото проверявали, бил съмнителен или приличал на издирвано лице.
А на кое издирвано лице прилича Бахаров, че да го претърсват?
За неосведомените – 0,75 г марихуана е колкото за една цигара, дори от тънките.

Акцията срещу Бахаров е планирана и е по донос на хора около него. Целта е да се плашат младежите и да се стресне обществото. Цветанови номера, с каквито акции полицията плаши хора в която и да е сфера.
Младежите не смятат (и с основание) пушенето на марихуана за сериозна престъпление. С марихуана по света за залавяли коя ли не звезда от шоу бизнеса.

Уили Нелсън пуши цигара с неизвестно съдържание. Пред него е табличка с неизвестна трева, която прилича на чубрица… Снимка: Къш енд ориндж джус

В Щатите неотдавна хванаха при проверка на пътя в Тексас 180 грама марихуана в микробуса на певеца и музикант Уили Нелсън. Щатски прокурор заяви пред медиите, че ще поиска от съдията да осъди певеца да изпее в съдебната зала песента „Блу айс краинг ин дъ рейн” (виж тук). Съдийката казала, че е готова веднага да го осъди на това. Накрая глобиха Нелсън 780 долара. Това бяха последствията в доста строгите за наркотици САЩ. Представя ли си някой какви важни работи ще каже на пресконференция Цветанов, ако хванат известен българин със 180 грама трева… Ако пък е неизвестен, направо ще го обявят за наркодилър от национален мащаб.

По българския закон притежаването на цигара марихуана или хапче екстази, амфетамин и др. забранени вещества, се наказва със затвор от 2 до 8 години. Парламентът премахна от Наказателния кодекс понятието „еднократна доза” и онзи текст, който спасяваше от затвор за една цигара.
Мнозина в положението на Бахаров са изпитали това на гърба си (с условна или ефективна присъда), не им се е удало да минат като маловажен случай само с глоба.

Ситуацията се използва от полицаите, които масово претърсват младежи вечер пред заведения, при пътна проверка и др. и ги рекетират, като им вземат всичките пари, защото заплахата от затвор е реална (виж тук един случай). Сега са спретнали този номер на Бахаров. Някои подозират, че това е отговорът на МВР на вълненията за бездействието им след убийството на момичето в парка – нещо като контраакция за неутрализиране не ефекта.

Но случаят поставя един въпрос за следващите избори. В НК трябва отново да се въведе текст, който да освобождава от наказателна отговорност хора, които имат минимална доза наркотик от 2 или 5 грама за марихуана и др. Сегашният Наказателен кодекс пълни затворите с наркомани. Наркоманите не са престъпници. Наркоманията се лекува, но не в затвора. А пушещите марихуана не са дори наркомани.

Така в обществото може да се оформи една група, която да постави изискване към партиите, кандидати за изборите – да се промени това положение в НК. В e-vestnik ще изложим няколко такива абсурдни положения, които изискват промени в закона, около които може да се обедини група хора, за да ги постави като изискване към партиите преди избори и да гласува за тази, която приеме тези изисквания.

Случаят с Бахаров дава повод да се постави въпросът за еднократната доза и премахването на наказателна отговорност върху нея, също така – да се забрани на полицаите да спират за проверка без нарушения шофьорите или минувачите по улицата. За целта може да се промени и Законът за МВР, за да стане по-конкретен, да не допуска да го заобикалят и да предвижда санкции за полицаи, които го нарушават.

Коментари за полицията из интернет, по повод новината:

Иначе това за мен си е просто полицейски ПР. Вдигна се шум след онова ужасяващо убийство в Борисовата градина за отвличане на общественото внимание.

***

Декриминализиране на марихуана до 5 грама. Всичко друго са глупости.

Явор Бахаров. Снимка: от сериала „Стъклен дом“

***

Полицаите са почнали да преджобват минувачите интересно защо го наричат „рутинна“ проверка!?

***

Това 0.75 грама за кого по напред? Аре стига глупости. Ако поркаш всеки ден по литър водка е ок, ако пафнеш една тревица – престъпник. И тук е пълно с промити мозъци…

***

0.75 грама… Точни везни е купил Цецо. До стотна от грама мерят, няма лабаво. Е, камионите с тоновете дрога на границите не ги ловят, ама там е сложно.

***

Защо трябва да спи в ареста за 0.75 грама, кое не му е достатъчното да му се вземат данните и да си ходи? Деба простите милиционери…

***

Кажете ми една европейска страна, в която се спи в ареста за 0.75 г трева?

***

Абе, рутинна проверка на какво основание!?
Нещо заподозрян ли е бил, води се следствие срещу него или какво?!?
Същата глупава формулировка като тези, въз основа на които ни спират катаджийте, без да сме направили нарушение – ПЪЛЕН АБСУРД!!!
Ама шапкарите много си повярваха сега с батюшка Цветанков, нали са основния стожер на новата ни тиквенска демокрация ))

***

Нормално ли е полицията да се занимава с глупости на „Г. С. Раковски“, докато в Борисовата всякакви изверги пребиват, изнасилват и убиват (поне до момента) безнаказано???

***

Ауу, ужас, трева… Смешно е с какви глупости се занимава полицията ни, в други страни има само глоби за притежанието й, да не говорим, че едва ли не полицаите имат неписано правило да не закачат за такива дреболии.

***

Клиент на кофишоп в Холандия свива цигара от тютюн и марихуана. Снимка: Бистра Величкова

О, полицията е хванала със сигурност един от най-сериозните разпространители на наркотици!
Надяваме се, че ще изтъкне този невероятен успех в дебатитре за предстоящия вот на недоверие срещу политиката за сигурност.
Смешници, кога ще разрешат законово допустима доза за употреба като в Чехия, за да не занимават полицейска сила и пари на данъкоплатци с простотии.

***

Голям удар, няма що )))))

***

В закона няма такова понятие като „рутинна проверка”. Ама на милиционерите не им пука за законите, те си живеят в някакъв собствен свят…

***

Полицията има времето, куража и волята да се занимава с такива малоумни „престъпления“, а веднъж не съм ги видял да спрат, разпитат и запишат агресивни тълпи скинари, метали, чалгари.
Седят като тъпунгери и гледат отстрани почти винаги.

***

По-интересно ми е по какъв повод са го претърсили. Трева в себе си носи сигурно всеки пети вече.

***

Какви са тези „рутинни проверки“?! Да не те обискират и събличат гол? Ето това е! Нашата полиция ни пази! Никой не може гъг да каже даже! Камо ли да души и изнасилва!

***

Това с марихуаната е голяма тъпотия. Не съм пушил, ама със същото основание може да наказваме всеки дето пие мента и мастика… Това са тъпотии

***

Декримнализация до 5 г марихуана, няма начин!!!!!

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.