Г-н Борисов, длъжен сте да уволните Цветан Цветанов!

Приятелите на Яна създадоха страница във Фейсбук

На 9-и юли тази година в Борисовата градина е зверски убита Яна Кръстева.
Ако сте чели българските вестници, ще останете с впечатление, че нищо особено не се е случило – в типичния стил на жълтите вестници почти всички пишат с 2-3 реда, че имало нещо там, но какво пък толкова. Само “Дневник”, “Капитал” и “Пари” са пуснали нормална информация по темата.

За сметка на това в Интернет се намериха достойни хора, които създадоха сайта “Място, създадено заради едно убийство“, а Асоциацията на европейските журналисти – България протестира срещу отразяването на убийството със силни думи:

“Намираме за особено притеснителен опита на пресцентъра на МВР да скрие това престъпление от обществото, вероятно с цел да не бъдат помрачени информациите за успехите на полицията в борбата с престъпността.

Не по-малко притеснителни са обаче опитите на няколко издания да омаловажат ужасното престъпление, случило се в самия център на София и за което няма никаква гаранция, че няма да се повтори.

С тревога откриваме, че методите, използвани за манипулиране на общественото мнение, далеч не се прилагат за първи път, а от години са се превърнали в своеобразен патент на МВР и определени медии.

Сценарият е един и същ. Жертвите на престъпления се маргинализират. Това най-често се случва, като в информацията се добавя уточнението, че пострадалият е криминално проявен или е от ромски или друг малцинствен произход. Държим да отбележим, че криминално проявен не е юридически термин. От гледна точка на правото говорим за осъждани и неосъждани лица, а не за криминално проявени и за некриминално проявени. Също така, етническият произход не би трябвало да се споменава, освен при престъпленията на расова или етническа основа.

В случая с Яна Кръстева, поради невъзможност за представяне на жертвата като криминално проявена или числяща се към определено малцинство, се прави опит за маргинализацията й чрез изнасяне на компрометиращи данни от биографията й. “Надежден” източник на информация са разкази на анонимни съседи на жертвата.”

Не мога да направя нищо друго, освен да се присъединя към цитираното становище.

Но мога да направя нещо повече: да призова премиера да уволни министър Цветанов.

Г-н Борисов, Вие сте длъжен да уволните министър Цветанов! Изисква го както паметта на Яна, така и чувството за справедливост, към което Вие самият изпитвате голямо уважение.

Не бива да оставите министър Цветанов да се прикрива зад някой служител в пресцентъра на МВР или зад поредния буламач за “успехите” на МВР, които били признати от “евроатлантическите” партньори*. Пребитите и убити през последните две години граждани в Борисовата градина – защото Яна не е първият случай! – изискват някой да поеме отговорност. Ако министърът няма смелостта да поеме тази отговорност, Вие би трябвало да я имате и да го уволните. Ако не го сторите, Вие ставате съучастник в прикриването на слабостите в работата на МВР по осигуряване на безопасността на гражданите на Републиката.

Г-н Борисов,
Имате възможност да покажете, че Вие – за разлика от министър Цветанов – поставяте на преден план не някакви имагинерни “евроатлантически” интереси, а интересите на българските граждани – да живеят в страна, в която многобройната и с огромен бюджет полиция се грижи за сигурността на гражданите, а не само за Вашата собствена.

_______
* Вижте например тук, където говори, че няма граници за трансграничната престъпност (нали ако имаше, нямаше да е трансгранична?!) – само 2 (две) изречения, но в типичния негов стил, с много запетаи, с “разбира се”, с клишетата.

Да се спрем само на тези три важни за министъра неща – “да защити обществения интерес”, “правата на жертвите от извършени престъпления” и “да върне доверието на евроатлантическите партньори”.

Значи не е важно да обезпечи сигурността и правата на всички български граждани, а само на жертвите на престъпления? Не е важно да върне доверието на хората, а само на “евроатлантическите” партньори (слагам кавичките, защото такова евроатлантическо животно просто няма. Нищо чудно, че тогава подслушванията не ги броят за нарушения на правата.
И, разбира се, второто изречение срещу съдебната система е традиционно за човек, който си мисли, че съдът трябва да е партньор на МВР в борбата с престъпността.

“Цв. Цветанов: За мен е важно да се ръководим в дейността си в сектор сигурност само и единствено водени да защитим обществения интерес, да защитим правата на жертвите от извършени престъпления от подобни престъпни групи, които бяха задържани през последните две години, и разбира се, да можем да върнем доверието към обществото и към нашите евроатлантически партньори, които да знаят, че в България се прилагат модели, които са традиционно утвърдени в демократични държави като САЩ, Германия, Франция, Италия и всички останали европейски държави, които са членки на Европейския съюз. Винаги във всяка една реализация, винаги във всяка една операция ние се водим само и единствено от върховенството на закона, спазваме правата на абсолютно всички, дори и на задържаните граждани, и в тази посока съдът е този, който преценява какви да бъдат присъдите, които се дават, но винаги пък имаме възможност и представителите от европейската общност да коментират тежестта на съответните наказания, справедливия съдебен процес и дали всички това е свързано с върховенството на закона и действително функционирането на една реална независима съдебна система.”

От блога на Вени Марковски

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.