Общоруският народен фронт на Путин засега не буди доверие

Общоруският народен фронт (ОНФ), създаван от управляващата парти „Единна Русия“ по идея на лидера й – премиера Владимир Путин, „печели популярност, но засега не буди доверие“, констатира в заглавие руският в. „РБК дейли“. Според проучване на социологическия център ВЦИОМ преди парламентарните избори през декември, днес повечето хора в Русия знаят за ОНФ, но за кандидат-депутатите от фронта все още са готови да гласуват едва 5 на сто, пише изданието.

Сред най-информираните за дейността на ОНФ са привържениците на партии извън парламента, комунистите, образованите и възрастните хора. Младежите от 18 до 24 г. слабо познават фронта – 56 на сто от тях не са чували за него преди анкетата, установили експертите. Голяма част от хората в Русия проявяват безразличие към новата обществено-политическа организация, сочат данните. През първата седмица от дейността на ОНФ, лансиран през май, безразличните са били 24 на сто, а днес вече са 32 процента от отговорилите, отбелязва ВЦИОМ.

Кандидатите на ОНФ могат да разчитат, че ще ги подкрепят 20 до 25 на сто от избирателите, смята руски политолог, цитиран в материала. „Толкова са хората в Русия, които ще гласуват за коя да е власт; ако бъде обявено, че „Фронтът“ е властта, те ще отидат и ще гласуват за техните кандидати“, прогнозира експертът.

„Единна Русия“ ще тръгне на избори заедно с ОНФ – „ще застанем, разделени с тире“, уточнява за „Комерсант“ Андрей Исаев от ръководството на управляващата партия. Задача на партията е общият рейтинг на двете сили да достигне 60 на сто, заявява той. И двете политически структури „се базират върху положителния образ на Владимир Путин“ и ще се стремят да сплотят неговия електорат, за да може рейтингът им да достигне путинския, коментира за всекидневника местен аналитик.

През последните 4 години доверието към на „Единна Русия“ е спаднало поне с една трета – от 45-48 на 35 процента. ОНФ пък не може да разчита рейтингът му да скочи поради апатията в руското общество, твърди социолог, цитиран в материала. Според него, големи сили са хвърлени за реклама на ОНФ с цел премиерът Путин да запази своята „позиция на национален лидер, на легитимна фигура“.

Освен това, един такъв проект представлява „огромна хранилка за апарата и политтехнолозите, чрез която може да бъде събрано огромно количество извънбюжетни пари“, добавя руският експерт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.