„Мюсюлманските братя“ пред портите на властта

Франс прес

„Арабската пролет“, приветствана от световната общественост като зора на демокрацията в район, в който от половин век господстват диктатури, се отрази много добре на ислямистката организация „Мюсюлмански братя“, която се превърна в основна политическа сила. Макар заради слабостта на опонентите си организацията да има огромни шансове да спечели следващите избори, най-вече в Египет и Тунис, повечето анализатори смятат, че тя, поне на първо време, ще се стреми да сподели властта.

Днес „Мюсюлманските братя“ са важна фигура на политическата шахматна дъска в Египет, Тунис и дори в Либия“, твърди Франсоа Бюрга, автор на „Ислямизмът по времето на Ал Каида“. „Би било твърде самонадеяно да се каже, че те ще прескочат бариерата от 50 процента, но всъщност няма да е изненада, ако вкарат най-голям брой депутати. Освен това, поне за момента както в Тунис, така и в Египет, те нямат намерение да издигнат официално свой кандидат на президентските избори“, добавя той.

Организацията, създадена през 1928 г. от египтянина Хасан ал Бана, е най-влиятелното ислямистко движение в арабския свят. Неговият девиз е „Господ е нашата цел. Пророкът Мохамед е нашият водач. Коранът е нашият закон“, макар че преди няколко години то прие „демокрацията“. Ограничавани от бившите президенти на Тунис и Египет – Зин ел Абидин бен Али и Хосни Мубарак, „братята“ отново стават главно действащо лице на политическата сцена.

През март египтяните гласуваха масово (77 на сто) с „да“ на референдума за промяна на Конституцията, предложена от армията и подкрепена от „Мюсюлманските братя“. Те са по-добре организирани от съперниците си и създадоха партията „Свобода и справедливост“, която – за да не се превръща в хегемон – ще се съревновава едва в половината избирателни райони на парламентарните избори през есента и няма да издигне кандидат за президентския пост. Въпреки това тази партия ще може да доминира на политическата сцена чрез коалиционни игри и ще бъде в състояние да налага своите идеи при промяната на Конституцията, макар вече да е поотслабена поради инакомислието на редица млади членове, оспорващи консерватизма на по-възрастните.

В Тунис „Еннахда“ („Възраждане“) възприе сходна тактика. Лидерът й Рашид Гануши потвърди пред Франс прес, че неговата формация е „най-голямата“ и че „едно правителство без „Еннахда“ би било много слабо“. Той увери, че е привърженик на „подялбата на властта“. Проучванията показват, че засега най-много избиратели имат намерение да гласуват за кандидатите на „Еннахда“ на изборите за учредително събрание на 23 октомври. Освен това на партията се отпускат и значителни финансови средства.

Според Джон Еспозито, преподавател по религия и международни отношения в Джорджтаунския университет (САЩ), „Мюсюлманските братя“ в Египет и „Еннахда“ в Тунис са много добре организирани (…) и ако останалите партии останат все така слаби, ислямистите рискуват на първите избори да се справят по-добре от другите. Но това не означава, че те ще управляват“.

В Йордания „Мюсюлманските братя“ са ключова фактор в политическия живот и се борят за конституционна монархия. За да докажат, че „Арабската пролет“ е не друго, а ислямистка манипулация, други режими ги представят като подбудители на въстанието и не може се прецени какво е действителното им влияние. В Либия заместник-министърът на външните работи Халед Хаим смята, че „Мюсюлманските братя“ са „най-активни и най-отдадени на работата си“ в структурите на Преходния национален съвет.

В Сирия властта уверява, че проявите на недоволство са възраждане на бунта на „Мюсюлманските братя“, смазан през 1982 г. В Йемен Съюзът за реформа, основна част на парламентарната опозиция, е представен от режима като силата, която подклажда демонстрациите. Освен това властите обвиняват движението във връзки с Ал Каида.

„Целта на „Мюсюлманските братя“ на този етап е да участват в управлението, а не да управляват, тъй като те са достатъчно интелигентни, за да съзнават, че не могат да осъществят веднага това си намерение в Египет, Тунис, Йемен и евентуално в Сирия“, смята ливанският журналист Хазам ал Амин, автор на книгата „Осиротелите салафити“. „Това е реалистична тактика, но е ясно, че „Мюсюлманските братя“ определено имат амбиции да дойдат на власт, дори това да отнеме време“, обяснява журналистът от вестник „Ал Хаят“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.