Войната в Либия фактически приключи

Обама прави Москва мирен посредник. Нато спира ударите

Да се абстрахираме от големите приказки за войната в Либия, тя фактически приключи в четвъртък сутринта, на 14 юли, когато президентът на САЩ Барак Обама позвъни на руския президент Дмитрий Медведев, за да предаде на Москва водещата роля в преговорите с Муамар Кадафи за прекратяване на конфликта – при условие, че либийският ръководител се оттегли от поста си и предаде властта на временно правителство.

По този начин американският президент прие руско-либийската формула за прекратяване на войната през главата на ръководителите на НАТО, които я отхвърлиха на срещата си с руските лидери в черноморския курорт Сочи миналата седмица.

Източници на Дебка отбелязват, че същото това предложение за първи път е дошло от самия либийски лидер преди четири месеца: на 4 април, само десет дни след като НАТО започна въздушната си операция в подкрепа на либийските въстаници, Кадафи изпрати емисари в Атина, за да предложи на гръцкия премиер Георгиос Папандреу ролята на посредник в преговорите.

Ръководството на НАТО, френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън отхвърлиха това предложение, защото в оня момент бяха уверени, че победата е близка и лека и Кадафи бързо ще бъде свален.

По времето, когато Обама реши да се обади на Медведев, правителствата, които оглавиха кампанията срещу Кадафи, лека полека започнаха да се снижават.

От събота, 9 юли, както съобщават военни източници на Дебка, НАТО е прекратила въздушните си удари по правителствени обекти в Триполи и други места. Това спиране, макар да не бе обявено официално, беше все пак признание, че 15-те хиляди въздушни мисии на бойната авиация и 6-те хиляди бомбени удари по обекти на Кадафи не са успели да постигнат целта си: полковник Кадафи, без да вдига във въздуха и един-единствен изтребител, без да изстрелва и една зенитна ракета и без да задейства терористични клетки в Европа, дочака НАТО да се изтощи и запази властта си.

В сряда, 13 юли, правейки пред командването на британските ВВС обзор на войната, министърът на отбраната Лиам Фокс отбеляза, че никой не знае кога тази война ще свърши, но междувременно сухопътните войски, военноморските и военновъздушните сили на Великобритания вече нямат средства да я продължат.

Той откровено призна, че високата интензивност на въздушните удари, нанасяни от изтребителите Торнадо и Тайфун, както и от бойните кораби и щурмовите хеликоптери „Апачи“, действително „увеличиха натоварването на личния състав и техниката и подлагат на изпитание способността на отбранителните компании да обезпечат провеждането на фронтовите операции“.

В началото на юни военните източници на Дебка съобщиха, че НАТО изпитва недостиг от самолети за налагане на забранената за полети зона в либийското въздушно пространство, която беше одобрена от Съвета за сигурност на ООН, че арсеналите на алианса от бомби с лазерно насочване и ракети са на изчерпване, а запасите с резервни части и боеприпаси са близки до нулата.

Сега това беше потвърдено от британския министър на отбраната, който добави, че военната промишленост на Великобритания и Европа е неспособна да обезпечи военни действия, продължаващи повече от няколко седмици.

Наши военни източници разкриват, че Италия, ключов партньор във военните усилия на НАТО, миналата седмица тайно е изтеглила своите бойни самолети Гарибалди-551 от кампанията, нанасяйки още един мощен удар на операцията.

През последните десет дни Франция също съкрати своите бойни сили и средства, привлечени за военните действия, след като се разочарова от базираните в Бенгази бунтовници, които не постигнаха успехи срещу силите на Кадафи. Отначало Париж се опита да прехвърли подкрепата си от Бенгази към Западна Либия, където с Кадафи воюват сепаратистките племена на берберите.

На 30 юни президентът Никола Саркози нареди да бъдат спуснати с парашути оръжия за бойците от тези племена, правейки това въпреки решенията на ООН и НАТО. Но берберите предпочетоха да използват френските оръжия, за да плячкосат градове и села, вместо да воюват срещу правителствените войски.

В понеделник, 11 юли, след този провал министърът на отбраната Жерар Лонге заяви, че е дошло време да започнат преговори между Кадафи и бунтовниците. Париж, заяви той, поиска от двете страни да започнат преговори.

Тези думи идват в потвърждение на изявлението на сина на Кадафи, Сейф ал Ислам пред френски медии, че баща му е започнал контакти с цел прекратяване на войната чрез свои емисари, които са се срещнали с президента Саркози.

Макар министър Лонге да заяви, че либийският лидер не може да остане на власт, той се въздържа да поиска отстраняването му със сила или експулсирането му от страната. Тази формула следователно стана много близка до условията за прекратяването на войната, поставени от Кадафи.

Дипломатическите източници на Дебка приветстват постигнатото между президентите Обама и Медведев споразумение по условията за прекратяване на войната с Муамар Кадафи като голяма победа за либийския лидер и огромно фиаско за НАТО. Това споразумение също така нанася удар по искането на международния съд за военни престъпления за екстрадирането на Кадафи и синовете му като военни престъпници.

Вместо да седнат на скамейките за подсъдими в залата на международния съд, сега те ще заемат места около масата за преговори, една от целите на които ще бъде да се спаси НАТО от позора на поражението в тази война. Но главната цел на преговорите ще бъде да се съгласуват формата и съставът на режима, който ще извърши преход към демокрацията.

Кадафи, макар да се съгласи да се оттегли, несъмнено ще настоява за включването на своите синове и привърженици в бъдещата администрация в Триполи, с всички облаги и привилегии. Бунтовниците ще трябва да се съгласят на това предложение поради липса на други варианти. Либийската дипломация вероятно ще действа бавно и изтощително. Ще има много приливи и отливи, и може би ограничени въоръжени сблъсъци на места.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.