Забравете за Чаеното парти, идва Текила парти

в. Индипендънт

Ако политическата безпомощност у мнозина латиноси в САЩ (какво всъщност направи за тях президентът Барак Обама?) е достатъчна, за да ги тласне към алкохола, една републиканка от Конгреса ги разбира. Затова Ди Ди Гарсия Блейз се надява да ги привлече в Текила парти. Звучи несериозно, но може да се окаже, че не е така. Все пак напоследък навсякъде в САЩ действа друго политическо движение, които също използва в името си напитка и макар да няма официална национална структура и един лидер, бързо прекрои американския политически пейзаж. То се нарича Чаеното парти.

Разбира се хората от Чаеното парти са обвинявани, че са привърженици на расистки доктрини, особено когато се стигне до дебати за контрола върху имиграцията. Отчасти в отговор на това се появи Текила парти със седалище в Тусон, Аризона, откъдето е избрана в Конгреса г-жа Гарсия Блейз.

Нейното движение е показателно и за това, че традиционните партии – републиканците и демократите – не ценят особено този блок от избиратели, които стават все по-важни с всеки изборен цикъл. Латиносите станаха най-бързо увеличаващото се малцинство в САЩ. Само през последното десетилетие то е нараснало с 43 процента. Днес в САЩ има 50 млн. латиноси, което съответства на 16 процента от населението.

Целта на начинанието според Гарсия Блейз не е да се създаде трета партия в традиционния смисъл на думата, а по-скоро да се повлияе върху дебата за имиграцията, както и да бъдат активизирани латиносите да участват в процеса и да гласуват. Избирателната активност сред тази общност винаги е била ниска, затова и гласът й е слаб, имайки предвид нейната численост. Но докато Чаеното парти е свързано с републиканците, Текила парти възнамерява да е безпартийно.

Възникването му в граничния аризонски град едва ли е изненада, ако имаме предвид скорошните опити в щата да бъде въведен закон, който задължава полицията да проверява имиграционния статут на всеки, когото подозира, ме пребивава незаконно в страната. След това и Джорджия се опита да прокара такъв закон, но и в двата случая федералното правителство оспори законите в съда.

Първата голяма проява на Текила парти (алкохол няма да се сервира!) е насрочена за по-късно този месец в Канзас, щат, който е далеч от Аризона, но в който въпросите на имиграцията също са на дневен ред, най-малкото защото членове на местното законодателно събрание публично заявяват, че незаконните имигранти, трябва да бъдат застрелвани на границата „като кучета“.

На републиканците отдавна им се изплъзва подкрепата на латиносите. Джордж У. Буш се обръщаше понякога към тях, но днес Републиканската партия няма перспективен кандидат за президент, който да има добри връзки с тази общност. Това бе и една от причините мнозина в партията да се опитат тази година да убедят брата на бившия президент, Джеб Буш да се включи в надпреварата – защото той има добри връзки с испаноговорящите американци. Съпругата му – Колумба е испаноезична.

С изключение на кубинските американци във Флорида повечето латиноси се очаква да клонят към демократите. Но Обама бързо разочарова мнозина от тях заради даденото си през 2008 г. обещание да въведе цялостна имиграционна реформа през първите 12 месеца от мандата си. Почти нищо не е направено по въпроса и даже законът, наречен „Дрийм акт“ (закон Мечта), която трябваше да даде гражданство на израсналите в САЩ деца на незаконните имигранти, се препъна в Конгреса.

Ето защо Обама се срещна във вторник в Белия дом с латиноски лидери и ето защо се съгласи да произнесе след две седмици реч на годишната конференция на най-старата група на общността – Националният съвет „Ла Раса“. Там ще чуе обезпокоителни данни от анкета на „Галъп“ от тази седмица, която показва, че подкрепата за него сред латиносите е спаднала от 73 на 18 процента, тоест с 52 на сто.

„Мнозина от нас са загубили илюзиите си за обещанията, които чуха на нашата конференция преди три години, когато президентът обеща да направи имиграционната реформа приоритетна“, казва директорът на „Ла Раса“ Джанет Мургиа пред агенция Ефе. „Има много разочарование и неприятни усещания сред нашата общност и президентът трябва да каже какво е направил, къде има напредък и какво още ще направи, за да удържи обещанието си.“

Г-ж Гарсия Блейз казва, че не изгражда Текила парти като същинско движение против Обама. „Ние няма нападаме политиците, както прави Чаеното парти. Става дума за гласуване и за това защо сме в такова положение“, отбеляза тя напоследък. „Получаваме удари и от двете партии и причината е, че не гласуваме“, добавя Кевин Солис, щатски директор на Текила парти в Калифорния. „Не гласуваме в първични избори, не гласуваме на национални избори. Ние имаме най-ниската избирателна активност от всички етнически групи.“

Една латиноамериканска група, която се идентифицира с Републиканската партия – „Сомос рипъбликънс“ – се опита тази седмица да издигне глас над шумотевицата около процеса за президентски номинации, като поиска един от кандидатите, бившият президент на верига за пицерии Хърман Кейн, да оттегли кандидатурата си заради позицията си по имиграцията. Най-обидно за латиносите прозвуча предложението му, направено миналия месец, по границата между САЩ и Мексико да бъде издигната ограда, която да бъде „отчасти Китайска стена, отчасти електрическа технология“.

Въпросът за имиграцията тревожи от години двете партии във Вашингтон. Президентът Буш си навлече гнева на консерваторите с напразния си опит да прокара реформа, която щеше да засили сигурността по границите и същевременно да амнистира милионите нелегални имигранти, пребиваващи в страната. Обама предприе стъпки да укрепи границите и увеличи нивото на депортациите. Досега той не е успял да намери някаква формулировка за статута на незаконно пребиваващите, която да спечели достатъчна подкрепа в Конгреса.

А по повод името Текила парти консултантът Аугустин Гарсия, помогнал за създаването му, казва, че лекотата на названието цели да направи движението по-достъпно. „Ние сме култура, която обича хумора“, каза той пред Си Ен Ен. „Ние не сме пуритани. Хуморът е част от нашата политика. Можехме да се кръстим и Кафе с мляко парти (Cafe con Leche). Трябва да се смеем, защото в расизма няма логика.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.