Шамар за Путин от приятелска Германия

Плакати, представящи Путин като Джеймс Бонд в Москва. Те се оказаха реклама за онлайн игра

Владимир Путин няма да получи престижната германска награда „Квадрига“, с която от 2003 г. насам се удостояват „просветени умове – пример за подражание и усилията в полза на общественото благо“, Организационният комитет заяви, че отказва да връчи годишния приз след лавината от протести срещу замисъла да отличи руския премиер.

„Квадрига“ е наречена така в чест на статуята върху Бранденбургската врата в Берлин и се дава годишно в деня на обединението на Германия, като се посвещава на хора, „ангажирани да свалят стени със смелостта си и да изграждат мостове“. Организаторите обявиха, че с голямо съжаление оттеглят наградата за Путин, като цитираха „масовите критики в медии и политическия свят“ по повод на техния избор. Растящият натиск става все по-нетърпим и рискува да ескалира още повече, заявиха те в специално съобщение.

Руският премиер Путин трябваше да бъде удостоен с наградата на 3 октомври, денят на обединението на Германия, за „заслугите му за стабилизирането на Русия и приноса му за стабилните германско-руски отношения“. Мнозина носители на наградата „Квадрига“ обаче остро критикуваха решението на журито като критиката беше насочена най-вече срещу незачитането на човешките права в Русия, предаде Дойче веле.

Датският художник и автор на инсталации Олафур Елиасон още в петък върна своята награда в знак на протест срещу решението за награждаване на Путин. Бившият чешки президент Вацлав Хавел заплаши със същата стъпка. Говорителката на Хавел заяви, че той ще излезе със специална декларация.

Разнобой в журито

Планираното връчване на наградата на Путин предизвика сътресения и в самото жури. Председателят на партията на зелените Джем Йоздемир и хайделбергският историк Едгар Волфрум напуснаха кураториума в знак на протест.

Историчката Магдалена Матиополус пък отхвърли острите критики срещу номинацията на Путин. Тя заяви, че е изненадана от внезапния изблик на морализъм от различни политически и публицистични среди. „Нима тази република не е била управлявана и от политици като Ханс Глобке, Херберт Венер и Йошка Фишер, които също имат противоречиво минало?“, пита тя иронично.

И все пак – правилно ли е решението на журито да суспендира наградата за тази година? Защо заради руския премиер да бъдат лишени от наградата и останалите номинирани? Путин беше номиниран заедно с мексиканската външна министърка Патрисия Еспиноса, писателката от турски произход Бетюл Дурмас и палестинския министър-председател Салам Фаяд.

Кремъл омаловажава

Според Кремъл германско-руските отношения няма да пострадат от вълненията около наградата „Квадрига“. Говорителят на Путин Димитрий Песков заяви, че това няма нищо общо с руско-германските отношения. „Руското правителство ще приеме с уважение всички решения на тази организация“, каза Песков. По думите му конкретното решение по-вероятно е свързано с неразбориите, които царят в самото жури, присъждащо наградата.

Колкото до Владимир Путин, той е лауреат на множество международни награди и няма нужда от ново утвърждаване Тези награди свидетелстват за уважението и адекватното разбиране по света за заслугите на руския премиер, допълни говорителят, цитиран от Интерфакс. Самият Путин досега не е взел отношение по въпроса.

Още тази седмица ще стане ясно как Русия ще се справи с бламирането на министър-председателя й. От понеделник в Хановер започват германско-руски правителствени консултации, на които Ангела Меркел ще се срещне с руския президент Дмитрий Медведев. Двете правителствени делегации ще обсъждат двустранните отношения и възнамеряват да сключат конкретни договори.

Според политолога Владислав Белов германско-руските отношения няма да пострадат от случилото се: „Отношенията са здрави и добри, но за Путин това е афронт и неговото реноме е накърнено“, казва Белов.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.