Бомбите като политика – Костов този път е прав

“Мутрите влязоха в българската политика и я оцветиха по характерния за тях начин” – така коментира Иван Костов взривовете пред офиси на РЗС и ДСБ.

Думите му бяха провокирани от премиера Борисов, който побърза да каже: „За да се шуми около тези партии, те правят интриги, правят си взривчета, докато ние откриваме магистрали.“

Много елементарно политическо обяснение от премиера.

Каквото и да е, Костов е прав. Наистина мутри навлязоха в политиката, и обясненията им са мутренски.

Човек неволно се сеща за едно определение на Борисов, направено от политолога Иван Кръстев в интервю пред австрийски вестник: “Представата му за света е изцяло полицейска”.

Има две обяснение – или Борисов наистина си представя нещата така – Яне и Костов си слагат по една бомба, точно преди доклада от Брюксел, както подчертава премиерът.

Или казаното от Борисов е спекулация, която той прави, защото му е поднесен на тепсия повод – две шашки тротил. А може би тия взривове повече правят услуга на Борисов, да се развихри с обвинения?

И в двата случая е тъжно, премиерът да е толкова елементарен и първобитен в политиката.

Наистина покрай мутрите винаги гърми.

“Поставянето на взривове пред централата на ДСБ в София е опит за политическо сплашване преди вота на недоверие”, каза още Костов “Ние нямаме отношение с РЗС, за да се разбираме за инсценировки в един и същ момент. Това са приказки на безумци”, коментира лидерът на ДСБ думите на Борисов.

Костов е прав също, че отговорността е на правителството. Не защото не може да разкрие кой слага бомби, а защото при всеки подобен взрив бърза да обвини мишената, че сама себе си е гръмнала.

Както в случая с вестник “Галерия” (където взривът беше малко по-силен).

При такъв случай работата на едно правителство е да се загрижи, поне на думи да прояви загриженост. А не дебелашки да обяви, че некакви там сами са се гръмнали, докато ние режем лентички. Наистина е безотговорно и грозно.

Но Борисов откакто е на власт разчита основно на лумпенския и по-необразован електорат, но който това му се харесва. За такива много вървят теориите на конспирацията и обяснения като “те сами са се гръмнали”.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.