Взриватели

в. Курентул

Сякаш атмосферата не беше достатъчно разпалена, за да се появи в политическия дневен ред и скандалът с взривателите, откраднати от влака, който ги превозваше от Брашов към купувача в България. При положение, че влакът е бил охраняван от десет жандармеристи, които са се пазели един друг в първия вагон, а четирите сандъка с 64 взривателя са изчезнали от 13-ия, е направо чудо, че крадците не са откраднали целия вагон.

Говорителят на министерството на вътрешните работи обаче ни успокои: „Тези елементи са част от една система и само събрани в система могат да бъдат опасни“. Това ни е познато! В нашата мошеническа система, как би било иначе. За нея говориха неотдавна посланиците на САЩ и на Франция точно в дните на националните им празници, когато съобщиха, че на инвеститорите от техните страни в Румъния се искат подкупи.

Като господин Нъстасе (бивш премиер от сега опозиционната Социалдемократическа партия – бел. ред.) по времето на Мики Подкупа (бивш високопоставен служител в правителството на Нъстасе, който сега е възстановен в подкрепящата правителството партия Национален съюз за прогрес на Румъния), външният министър (Теодор) Баконски скочи да изисква доказателства от посланиците. Малко е прекалено да искаш от посланици да станат информатори на румънската полиция.

По-благоразумен, премиерът Бок не реагира, а даже хвана навреме френския посланик, който припадна от жега, превръщайки се в герой на един сладък виц: Мерси боку – казал негово превъзходителство Анри Пол на румънския премиер, който му отговорил скромно: всеки пол има значение.

Причина, поради която ще намали обезщетенията на революционерите точно до наследниците на онези, които умряха в революцията, и до ранените. Правилно! При условие това да не важи за ранените и за онези, които са си счупили пръста на крака след революцията – както е пострадала най-известната тъща в Румъния – тази на господин Мирча Джоана.

Междувременно партиите си поръчват анкети, които да им повдигат духа: в една от тях (опозиционният) Социал-либерален съюз пада под 50 процента, а партията Национален съюз за прогрес на Румъния (НСПР) има седем на сто, а в други Социал-либералният съюз скача над 60 процента, а НСПР дори не съществува, докато партията Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) се колебае между тях.

В отговор на случая Борбей (министърът на околната среда, чието име бе замесено в скандал за корупция), лидерът на ДСУР Келемен Хунор ще обсъди с лидерите на опозиционния съюз Виктор Понта и Крин Антонеску промените в конституцията и възстановяването на коалицията между тях в подходящия момент.

Щяло да бъде едно „предварително записване“ на Демократичния съюз на унгарците в Румъния в Социал-либералния съюз. Терминът бе измислен от Василе Бурлуй, ректорът на частния университет Аполония в Яш, който, уплашен, че ще остане без клиенти на своята фабрика за дипломи, обяви, че приема предварителни записвания и без взет зрелостен изпит. А без средно образование не може ли?

В социологическите анкети фигурира и „Партията на народа на Дан Дяконеску“ (PPDD) с вариращи проценти, поради което „бъдещият президент Дан Дяконеску“ е канен във всички телевизии да бълбука прогнозите си и не само в ОТВ, където се съобщава: „понеделник, 20,00 ч. Дан Дяконеску представя голямо разкритие“. Да не би да е открил колелото? Или взривателите?

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.