Я, мафията били Васил Божков – Черепа, Баретата, Батков, Пилето. А защо не ги закачат?

Президентът Първанов, Тошо Тошев и Васил Божков. Снимка: Булфото

Според секретна грама на американското посолство в София до Вашингтон, разсекретена в сайта “Биволъ” и Уикилийкс, основните фигури на организираната престъпност в България към края на 2009 г., са:

Васил Божков-Черепа, братята Маргини, братя Галеви, Златко Баретата, Тодор Батков, Пилето, Данчо Пръча.

Срещу братя Галеви отдавна текат разследвания, още от предишното правителство, най-накрая неотдавна съдът ги осъди, те ще обжалват със сигурност. Златко Баретата също беше арестуван при предишното правителство и пуснат неотдавна.
За останалите, като Васил Божков – Черепа и Тодор Батков, сегашните на власт не издумват нито дума. Получава се едно разминаване – според американските доклади Божков е основният мафиот, а според българското правителство е почтен бизнесмен, който печели търгове и строи магистрали и излага на официална изложба антиките си в Националния исторически музей, с много похвали и адмирации от неговия директор и за кратко министър Божидар Димитров. А на откриването на изложбата му с антики присъства и зам.-министърът на културата, и спецове по борба с иманярството.

В e-vestnik от години пишем (виж тук), че Васил Божков – Черепа е най-малкото съмнителен бизнесмен, а никой не го проверява, не го разпитва и т. н. (виж например тук и тук). Давали сме примери основно с нахалното му колекциониране на антики, което на практика представлява изкупуване на продукцията от иманяри. Той нагло сам си призна това в интервю.

И години наред, правителство след правителство, Божков трупа антики, прави официални изложби, а никой не го разпитва дори. Същевременно полицията тараши дребни събирачи на монети и ги изкарва престъпници.
По-голяма институционализирана наглост не може да се измисли.

И ето, идва момент от чужбина да дойде директна оценка, че Божков е мафиот.
А сегашните не го закачат. Като дойдоха на власт, те представиха пред България версията, че Алексей Петров е Октопода, главата на мафията и т. н. Дай Боже да го осъдят, ако има защо. Но повече прилича на някаква разправия между бивши авери, каквито са били Борисов и Алексей Петров.
Защо мълчат за останалите екземпляри от зоопарка България?

В деня, в който сайта “Биволъ” пусна грамата, в която Божков е посочен като мафиот №1, във вестник “Всеки ден” излезе цяла страница, в която обяснява, че колекцията му е законна, а контрабандистите на антики са едни други, които ченгетата от ДС от 20 години наред се опитват да изкарат главни мафиоти. Нито е първата, нито ще бъде последната подобна статия в различни вестници.
Ето какво пише за Васил Божков Черепа в грамата на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джон Ордуей, ноември 2009 г:

„Засекретена от CDA Джон Ордуей по причини 1.4 (b) и .

(C) Общ преглед: …Българските мафиотски босове, които са по-известни с прякорите си – Черепа, Големия Маргин и Баретата, се смятаха за недосегаеми при предишните правителства. Предаването им на правосъдието би било съществена победа за новото правителство и демонстрация, както пред скептичната Европейска комисия, така и пред българското общество, която би означавала, че дните на безнаказаност са минало.

Българската организирана престъпност е особено активна в международното пране на пари, в трафика на наркотици и трафика на хора, във фалшификациите и поръчковите убийства. От 134 такива убийства, които посолството следи от 1993 г. насам, 73% не стигнаха по-далеч от полицейското разследване. Има само няколко ареста и още по-малко осъдителни присъди. (Ref A).

Черепа –––

(C) Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа. Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес NOVE HOLDING, който включва над 30 компании и филиали. Богатството на Божков се изчислява на 1.5 милиарда щатски долара – той е един от най-богатите хора в България и почти успя да влезе в списъка на 50-те най-богати източно-европейци за 2008 г. В момента, той бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии. Но, както се твърди, все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства. (Ref B).“

Златен венец на тракийски владетел. Изкопан от неизвестна тракийска могила. Цената му на търг може да стигне милиони. Божков не го е купил на търг. Снимка: Булфото

Златен венец на тракийски владетел. Изкопан от неизвестна тракийска могила. Цената му на търг може да стигне милиони. Божков не го е купил на търг. Снимка: БулфотоПредмет, подобен на предметите от тракийското златно съкровище. Снимка: БулфотоСребърна глава на овен с позлата, III-I век пр. н. е. - също безценен експонат. Снимка: БулфотоЗлатна маска. Снимка: БулфотоТракийски съд с украса. Снимка: БулфотоСнимка: БулфотоТри златни венеца от колекцията на Васил Божков, с несъмнен произход от тракийски могили по българските земи. Снимка: Булфото  Златна апликация. Снимка: БулфотоСнимка: БулфотоТракийски съд с украса. Снимка: БулфотоЕлектронова (сплав от сребро и злато) апликация. Снимка: БулфотоСъд, подобен на ениз от Панагюрското съкровище. Снимка: БулфотоПроф. Иван Маразов на откриването на изложбата пред златен и сребърен съд. Снимка: БулфотоСнимка: БулфотоНа откриването на изложбата отляво надясно: зам.-министърът на културата Чобанов, Кирил Христосков, бивш служител на ДС и ГДБОП, който се е занимавал с иманярството, а сега шеф на фондацията на Божков - "Тракия", проф. Иван Маразов, Божидар Димитров, Валери Стефанов, шеф на Съюза на колекционерите в България. Снимка: БулфотоСнимка: Булфото

Ето и за Батков:

Руската връзка –––––––-

„(S/NF) Тодор Батков, познат с прякора Борат, български адвокат и бизнесмен, служи за пълномощник и представител на бизнеса и интересите на прочутия руско-израелски бизнесмен Майкъл Черни или още Михаил Чорни. Българското правителство обяви Чорни за заплаха за националната сигурност през 2000 г. и му забрани да влиза в страната. Чорни обаче поддържа влиянието си над своите компании – включително футболния клуб “Левски”, вестник “Стандарт” и хотела Банкя Палас – като прехвърли собствеността върху Батков. Батков има здрави политически връзки – през 2008 г. президентът Георги Първанов го награди с най-високото българско отличие – орден „Стара планина“ за дейностите му по насърчаване на българската култура, изкуство и спорт. Батков прави сериозни дарения на благотворителни организации за деца с тежки заболявания, на сираци, на спешното отделение на „Пирогов“ и на местни университети. През 2007 г. той дари 1 милион лева на кампанията „Не сте сами“, за да помогне за освобождаването на българските медици, които по това време бяха в либийски затвор и 11 автомобила на Министерството на вътрешните работи. Батков е все още член на борда на българския мобилен оператор MTel и е управляващ директор на адвокатската кантора Батков, Стоев и партньори. Той беше и близък на вече починалия български банкер и бивш съветник на президента Емил Кюлев – застрелян в София през 2006 г.“

Следват подобни справки за братя Маргини (от които единият беше оставен от сегашната полиция да избяга), братя Галеви, Пилето, Данчо Пръча (виж целия текст и за останалите в сайта “Биволъ”).

(Като дребен детайл – през юли 2007 г. вестник “24 часа” пусна на две страници възторжен очерк със заглавие “Коя е тази светска личност” за Николай Методиев – Пилето, срещу когото тогава течаха разследвания и дела за контрабанда (на пилета, естествено). В статия не се споменаваше дори прякорът му, защото не го обичал. Типична, отявлена, нагла пиар статия).

Но ето как Цветанов се слага на американците. По-точно ги будалка как ще преборят престъпността. Следва цитат от сайта “Биволъ” по грамите на посланиците Макълдауни и Уорлик от 2009-2010 г.:

Цветанов прочиства МВР

Действията и изказванията на посланик Уорлик често оставят впечатление, че той персонално фаворизира министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. От секретните доклади на предшествениците му обаче личи, че Уорлик просто провежда политиката на Държавния департамент, дефинирана при предишния посланик Нанси Макълдауни, която беше повишена в първи зам.-помощник държавен секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси.

…Само седмица след като ГЕРБ печели изборите, Цветанов обсъжда с посланик Макълдауни първите ходове, които възнамерява да направи като бъдещ вътрешен министър и пита за съвети [09SOFIA389]. В отговор посланик Макълдауни му връчва доклад, изготвен година и половина по-рано от експерти в американското Министерство на правосъдието, който предишното правителство изобщо не е взело предвид.
Цветанов разкрива пред посланик Макълдауни плановете си да реформира ДАНС, като смени Петко Сертов с Цветлин Йовчев и изгони Алексей Петров, описан като „много опасен човек“. Той хвали шефа си Борисов с думите „няма по-голям про-американец от него“. Двамата обсъждат и мерки за подобряване на координацията между прокуратурата и МВР.

Както може да се очаква, Цветанов получава аплодисменти за устрема, както и обещания за пълна подкрепа. Той е оценен като „отлична връзка“ на посолството и изглежда сериозен в намеренията си за реформи, за което заслужава подкрепа.

„Завещанието“ на Макълдауни

Любопитно е, че американците не настояват пряко за неутрализирането на Алексей Петров, за когото коментират, че „известните му връзки с организираната престъпност правят присъствието му в ДАНС много спорно“. Петров е известен на американците още от грамата на посланик Пардю за организираната престъпност в България от 2005 г., редовно цитирана във всички доклади на посолството за организираната престъпност у нас.
Като цяло обаче, Петров е доста по-рядко споменаван от други фигури на подземния свят. В горецитираната грама на Ордуей името му не изплува дори покрай бившия му съдружник Златомир Иванов – Баретата. „Биволъ“ разполага с информация, че за ареста на Петров са настоявали не американските, а британските служби. Информацията не е проверена чрез втори независим източник, но може да обясни липсата на настойчив интерес у американците към особата на „Трактора“ преди операцията „Октопод“.

Съветът на Макълдауни към Цветанов е, да се захване сериозно с престъпниците, които вършат измами с еврофондове. Добър старт ще бъде, ако те бъдат изправени пред правосъдието след толкова години безнаказаност и такива действия ще имат широк и позитивен отзвук както в страната, така и за връзките на България с ЕС – смята Макълдауни.
Този съвет не е случаен, тъй като посланик Макълдауни е на пост в София именно по времето на най-критичните доклади и действия на ЕК и ОЛАФ срещу злоупотребите с европейски пари, които стигнаха до блокиране на еврофондовете и международно бламиране на правителството на Тройната коалиция. Година по-рано, през септември 2008 тя се среща с директора на отдела за разследвания на ОЛАФ – Тиери Кретен, който споделя, че повечето от разследванията водят към Васил Божков – Черепа, изключително богат и влиятелен бизнесмен с известни връзки с организираната престъпност и много високопоставени политици.
„Ако България свали Божков, това ще е прогрес“, казва в прав текст директорът на ОЛАФ [08SOFIA631].
До момента обаче „свалянето на Божков“, Батков, ТИМ (б. р. – за варненските бандити има в отделна, по-раншна грама) и други добре свързани с високопоставени политици криминални босове, описани в грамите на Пардю и Ордуей, не изглежда да е сред приоритетите на вътрешния министър Цветанов и на правителството. Тези „престъпници“ не само, че не са най-търсените, а изобщо не са търсени за нищо от правоохранителните органи. Няма и публични изявления на американския посланик по техен адрес. Въпреки подозренията на ОЛАФ, фирмите на „най-печално известният гангстер на България“ – Васил Божков продължиха да получават обществени поръчки за строителство на магистрали с европейски пари и при правителството на ГЕРБ.
Две години след изготвянето на „списъка на Ордуей“, последвал по-ранният и по-пълен „списък на Пардю“, постиженията на България в борбата с организираната престъпност изглеждат по-скоро скромни.

Виж още в “Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.