Мърдокалипсис и за премиера Дейвид Камерън?

Главната редакторка Ребека Брукс, Мърдок и премиерът Камерън на сатирична имитация на първа страница на таблоида със заглавие „Преебани“.

Дали Дейвид Камерън няма да е следващата жертва на Мърдокалипсиса? – пита в. „Дейли телеграф”. С ареста на Ребека Брукс и оставката на Сър Пол Стивънсън Камерън се приближи с една стъпка до това да бъде погълнат от Мърдокаписиса. Дали той няма да бъде следващият.

Камерън съкрати посещението си в Африка, за да се яви пред парламента, където бе принуден да отговори на стотици въпроси на опозицията за връзките му с империята на Мърдок и защо е наел бившия редактор от News of the World Анди Коулсън, замесен в скандала с подслушванията, за свой говорител. Рейтингът на одобрение на британския премиер Дейвид Камерън достигна най-ниското си ниво от встъпването му в длъжност, показва проучване на „Ройтерс“ и „Ипсос“. Петдесет и три процента от анкетираните са недоволни от Камерън, а 38 на сто одобряват действията му.

Камерън заяви пред парламента, че съжалява, че е наел за говорител Анди Коулсън, но не призна вина за скандала с подслушването на телефони от вестника „Нюз ъв дъ Уърлд“ (News of the world). Камерън каза, че не би наел Коулсън, който е бил редактор във вестника, ако е знаел за подслушванията, но го защити, като посочи, че хората трябва да се смятат за невинни до доказване на противното. Според него, ако се окаже, че Коулсън лъже, че не знае нищо за подслушването, той ще реагира по различен начин. Коулсън бе главен редактор на популярния таблоид в периода 2003-2007 г. и отрича да е знаел за подслушването на телефони във вестника.

Лидерът на опозицията Ед Милибанд обаче каза, че е време Камерън да поднесе пълни извинения за това, че е назначил Коулсън. „Това бе катастрофално погрешна преценка“, каза Милибанд. Премиерът защити пред прарламента служителите си за начина, по който са работили с полицията във връзка с твърденията за подслушване на телефони и подкупи в британските вестници на Рупърт Мърдок.

„Номер 10 (канцеларията на премиера) разкри пълната кореспонденция по имейл между началника на моята канцелария и (бившия помощник комисар в Скотланд Ярд) Джон Йейтс и тя показва, че моите служители са реагирали съвсем правилно“, каза Камерън, цитиран от Ройтерс.
Скандалът едва ли ще доведе до оставката на британския премиер, но ще му създаде допълнителните проблеми в прилагането на антикризисния план, който предвижда бюджетни съкращения и е посрещнат с недоволство от британските профсъюзи, заплашващи с масови стачки.

Скандалът с подслушванията, коствал работата на двама от най-високопоставените полицейски служители, довел до закриването на един от най-популярните вестници в страната и до десет ареста досега, а също до призиви за оставка на премиера, днес достига критична точка с драматизъм, който съперничи на всичко произведено от британски медии до момента, било то от реалния живот или измислица, отбелязва в. „Индипендънт“.

За следващото действие от сагата в центъра на сцената застанаха основателят и наследникът на най-прочутата медийна империя в света. Рупърт Мърдок и синът му Джеймс трябваше да отговарят пред парламентарна комисия на неприятни въпроси, свързани с това, че ръководената от тях компания е замесена в телефонни подслушвания с „промишлен мащаб“, че плащала незаконно на полицейски служители и се е опитвала да опорочи демократичния процес като си „купува“ политици.

С отговорите си двамата, както внимателно са обучени от екип юристи и медийни специалисти, се опитаха да спасят очернената си репутация и да се дистанцират от тежката престъпност. След тях показания даде и вече бившият изпълнителен директор на „Нюз интернешънъл“ Ребека Брукс, допълва „Индипендънт“.

Скандалът с подслушванията прави несигурно бъдещето на двамата Мърдок, пише вестник „Вашингтон пост“. Не така беше предвидено да се развият нещата за Джеймс Мърдок. Представителен, заможен, продукт на най-изтънчените нюйоркски частни училища и Харвардския университет, Джеймс – четвъртото дете на Рупърт Мърдок – е отгледан за магнат.

Допреди две седмици нямаше никакво съмнение, че един ден Джеймс ще наследи владенията и ръководния пост на „Нюз Корп“ – новинарския и развлекателен конгломерат, на чието изграждане баща му посвети живота си. Само че династическото наследяване вече не е сигурно, а на хоризонта може да се очертава и доста по-мрачно бъдеще.

Днес по-младият, 38-годишен Мърдок се сблъсква с нещо, което може да се окаже зачатък на драмата, поглъщаща семейния бизнес. Баща и син се изправят пред комисия в британския парламент, за да отговарят на въпроси за скандала, разклатил тяхната корпорация, застрашил плановете за наследяването на управлението и разколебал прословутата им самоувереност – запазена марка на семейството.

Рупърт Мърдок заяви пред британския парламент, че никога не се е чувствал толкова смазан, а явяването му пред депутатите е най-унизителният ден в живота му. Синът му Джеймс Мърдок, който се яви заедно с баща си в парламентарната медийна комисия, се извини на засегнатите в скандала с подслушването на телефони от вестника „Нюз ъв дъ Уърлд“ (News of the world), съобщиха световните агенции.

Мърдок каза още, че е бил „шокиран, ужасен и засрамен“ от скандалите. Той обаче не пое лична отговорност за случая и посочи за виновни хората, на които се е довери да управляват вестника.  Той каза още, че вестникът, който закри след 168 години на пазара, представлява само 1% от бизнеса му и не го управлява лично, а е наел хора да вършат това.  „Закрих вестника, защото бяхме засрамени“, каза още Мърдок.  В същото време авторитетният американски в. „Уолстрийт джърнъл“, който също е част от медийната империя на Мърдок, съобщи, че той обмисля да се оттегли от бизнеса.

Заразата, засегнала „Нюз Корп“, се разпространи бързо в САЩ, пише в. „Гардиън“. ФБР разследва евентуално престъпно подслушване на гласовата поща на жертвите на атентатите от 11 септември. Законодатели и граждански организации призовават да се разследва дали подкупването на полицията е нарушение на Законът за чуждестранни корупционни практики. Тъй като „Нюз Корп“ е американска корпорация, регистрирана в благоприятния за бизнес щат Делауер, дори корупцията в чужбина може да доведе до обвинения в углавно престъпление в САЩ.

Забележителното в настоящия скандал е, че в сърцето му не стои някой уебсайт или кабелен канал или дори обикновена телевизия, а мастилото и хартията. „Нюз ъв дъ уърлд“ (вече покойник), „Сън“, лондонският „Таймс“ и „Сънди таймс“ бяха оръжията на Мърдок. Точно от тези вестници се бояха политиците и други хора. Няма телевизия, способна на това, посочва „Вашингтон пост“ в друга статия, озаглавена „Просто заслуженото от „Гражданина Мърдок“.

Вестниците постигат по-силен ефект от всички други медии. През 1995 г. Кен Олета отдаде на влиянието на Мърдок част от заслугата за избирането на Руди Джулиани за кмет на Ню Йорк и на Джордж Патаки за губернатор. Дори Хилари Клинтън стана почитателка, независимо от шегите във вестник „Ню Йорк пост“ за сметка на съпруга й. Във Великобритания Мърдок помогна да бъде създадена Маргарет Тачър, пише всекидневникът.

Пълният мащаб на вредата, която лондонската полиция сама си нанесе чрез мрежата от неблагоразумни връзки с медиите на Мърдок и с неспособността си да разследва адекватно скандала с подслушванията, едва сега става така очевиден, посочва „Гардиън“ в друг материал, озаглавен „Бъркотия в Скотланд ярд“. Едва що шефът на Скотланд Ярд, комисар Пол Стивънсън, подаде оставка, дойде ред и това да направи и помощникът му Джон Йейтс.

Оставката на Йейтс пък бе последвана от изявление на вътрешния министър Тереза Мей, в което се говореше не само за обвиненията срещу висшия състав на полицията, но се стигна и по-далеч, до политическата култура и полицията. Мей огласи нов етичен кодекс за връзките между лондонската полиция и медиите и ясно показа, че подкрепя предоставянето на допълнителни и широкообхватни нови правомощия за разследвания на Независимата комисия за жалби срещу полицията.

Страничните ефекти на скандала с подслушванията продължават да се разширяват, пише в. „Файненшъл таймс“. След оставките на висши фигури в „Нюз Корп“ миналата седмица, сега е ред на лондонската полиция. Неизбежно беше да се потърси сметка на полицията след нескопосаното разследване на подслушванията. Липсата на старание у полицията продължава да буди недоумение и тревога. Също толкова обезпокоително е впечатлението (макар и още недоказано), за последвало прикриване и възможността някои служители да са били корумпирани.

Скандалът с подслушването е признак за по-големи проблеми във Великобритания. Разбираемото желание на полицията да запази общественото доверие на моменти се израждаше във зловредна мания по отношение на връзките с медиите, проявяващо се в отказ да се подкрепи публичното признаване на грешките в следени широко от обществеността случаи, което изглежда се отнася до аферата с подслушванията, допълва вестникът.

Загазили сме щом и полицията вече не различава добро от зло, отбелязва в. „Дейли телеграф“. Ако страната ни е имала една институция, която през годините гордо е издържала сравненията с най-доброто по света, то това беше полицията. Невъоръжена, безпристрастна, независима и напълно неподкупна, полицията бе отражение на същината на британския характер. Какво се обърка? – пита всекидневникът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.