Без камшика на ЕС се връщаме в блатото на корупцията

в. Ромъния либера

Европейската комисия смята да отмени от следващата година наблюдението над местното правосъдие, макар че в Румъния нарушители от всякакъв вид се намират все още в основните държавни институции.

Докладът за румънската съдебна система, публикуван вчера в Брюксел, изважда наяве малките победи и открива един единствен защитник на националната антикорупционна стратегия: Даниел Морар, ръководителят на Националната дирекция за борба с корупцията. Въпреки това Европейската комисия намеква, че догодина може да отмени Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който европейски експерти проверяват два пъти в годината състоянието на съдебната система в Румъния и България, последните две новоприети членки на ЕС.

Този механизъм задължава двете страни да прочистят институциите си от корумпирани функционери и политици, оказва натиск за реформирането на съдебната система, за ускоряване на делата, в които са замесени влиятелни лица, и най-вече за конфискуване на имуществото, натрупано от търговия с влияние.

Траян Бъсеску иска на свой ред да отърве Румъния от корсета на ЕС, като изхожда от предпоставката, че е унизително за една страна членка на съюза да бъде подлагана на изпити, макар че продължава да се проваля на тестовете от години, сякаш е мързелив ученик, хващан винаги да преписва или е с ненаучени уроци.

Президентът вярва, че Румъния ще възвърне достойнството си, ако не бъде бичувана повече от Европейската комисия, за да върви към правова държава, само дето престиж и достойнство се печели, а не се постига чрез хитрост или от съжаление от ЕС. Траян Бъсеску залага и по този въпрос на своята визия от типа realpolitic, в която важат интересите, а не идеалите.

Интересът на президента е материализиран тук във вид на имидж и международно уважение, а отмяната на Механизма за сътрудничество и проверка би бил за Румъния като ярък и дебел грим на лицето на проститутка с дългогодишен опит: гледано отдалече лицето изглежда гладко и хубаво, но по-отблизо излиза наяве всичко, което е искала да скрие. Министърът на правосъдието Каталин Предою се надява на свой ред да обере похвалите за отмяната на Механизма за сътрудничество и проверка и всички отпадъци на местното правосъдието да бъдат събрани под килима.

Предою, най-дълго задържалият се на длъжността министър, е обаче същият, който през 2008 г., към края на мандата на правителството на (Калин Попеску) Таричану, искаше да смени от длъжност Даниел Морар, въпреки че всички доклади на ЕС показваха напредъка, постигнат от Националната дирекция за борба с корупцията по време на неговия мандат.

Също Каталин Предою опитва да протежира високопоставени длъжностни лица, като предлага чрез новия закон за Националната агенция по прозрачност те да могат да бъдат проверявани само в първата година, след като приключат мандата си. Министърът на правосъдието е защитавал през своята кариера различни от европейските ценности и ще бъде щастлив да се увенчае с края на мисията за наблюдение от страна на ЕС.

Бившият прокурор Виктор Понта, трансформиран в лидер на социалистите, също има подобни стремежи, както в периода, когато Адриан Нъстасе в ролята на премиер се вайкаше, че не вярва „в арестите в петък вечер“, когато случайно един от неговите клиенти бе задържан. „Когато Бъсеску вече няма да ги защитава, ще отговарят за всичко“, заплаши Понта прокурорите и съдиите, след като неговият приятел Константин Николаеску, председател на Окръжния съвет на Социалдемократическата партия в Арджеш, бе арестуван.

Разпускането на Националната дирекция за борба с корупцията висеше на няколко гласа през 2006 г., а сегашната опозиция обещава да отмъсти на всички, които са имали смелостта да се докоснат до големите дела, в които са замесени Адриан Нъстасе, Дан Войкулеску, Джиджи Бекали и останалите първостепенни играчи.

Какво ще се случи, ако ЕС вече не наблюдава румънското правосъдие, а отмъстителните политици приложат на практика плановете си? Спомня ли си Брюксел какво си пожела сенатор Каталин Войку, арестуван миналата година за редица корупционни практики, който се готвеше преди президентските избори през 2009 г. да стане министър на вътрешните работи: „Да, имам полицията, искам да арестувам Онцану (кметът на втори район на Букурещ), искам да започна дела срещу Опря (сегашния министър на отбраната)“?

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.