Тибет 60 години под китайска власт – към светлината ли?

Далай Лама и Барак Обама в американския Сенат през 2005 г. Снимка: сейвтибет

По въпроса за Тибет Си Цзинпин, който се очаква да бъде следващият лидер на Китайската комунистическа партия, звучи почти по същия начин като своите предшественици. На 19 юли той изнесе реч в столицата Лхаса пред двореца Потала, бившата резиденция на тибетските духовни водачи Далай лама, в която похвали китайското управление, че е извело Тибет „от мрака към светлината“.

От материална гледна точка той очевидно има основание. Тибет е много по-добре, отколкото през 1951 г., когато младият Далай лама постигнал „споразумение от 17 точки“, поставящо територията под китайски суверенитет. Той има основание и за това, че преди 1951 г. Тибет не е бил някаква идилична Шангри-Ла със звънтящи храмови камбани, раковини и усмихнати хора, а силно разслоено общество, основаващо се на масово монашество и крепостничество.

Трудността за Си и неговите предшественици обаче е, че голям брой тибетци са недоволни от китайското управление. Мнозина все още са верни на Далай лама, избягал в изгнание с около 80 000 свои последователи след смазването на антикитайското въстание през 1959 г. Оттогава в района избухват периодични бунтове, включително кръвопролитните изблици на антикитайско насилие в Лхаса през 2008 г.

Тази година се стигна до конфронтация в манастира Кирти в част от исторически Тибет, включена сега в китайската провинция Съчуан, след като млад монах се самозапали и умря през март. Стотици монаси са отвеждани заради „патриотично образование“. Тази година силите за сигурност също предприемат сурови мерки, за да предотвратят размирици по случай 60-ата годишнина от споразумението от 17 точки или по случай 90-тия рожден ден на партията на 1 юли.

Китай публично обвинява Далай лама за продължаващото недоволство на тибетците. Затова китайските говорители се гневят, когато той е приеман от чуждестранни лидери, особено американски. На 16 юли Барак Обама се срещна с Далай лама в Белия дом. Освен че е подчертал подкрепата на Америка за културната идентичност и човешките права на тибетците, Обама е повторил, че Америка приема китайския суверенитет върху Тибет, посочи Белият дом след срещата.

Въпреки това в. „Женмин жибао“ нарече срещата „безскрупулен прагматичен номер“, който е подкопал позицията на САЩ на велика световна сила. Самият Обама отчасти има вина за обвинението в прагматизъм. През 2009 г. той отложи среща с Далай лама, за да не вгорчи атмосферата за посещението си в Китай няколко месеца по-късно, признавайки на практика, че подобни срещи не са чисто принципни въпроси.

Така че Америка ще се надява, че формалните протести на Китай са просто празни заплахи. Почти всички американски президенти се срещат с Далай лама, макар че често се тормозят къде точно и под каква форма да бъде срещата. А сега поне от формална гледна точка Далай лама няма политическа роля. Тази година той се отказа от нея, прехвърляйки я на „министър-председател“, избран от тибетците в изгнание.

Все пак Америка и Китай си имат много други тревоги в момента – сред тях се открояват възможността за неизпълнение на задълженията по американския държавен дълг, предстоящите преговори за регионалната сигурност и предстоящото кратко посещение на държавния секретар Хилари Клинтън в Китай следващата седмица. Така че и двете страни имат интерес да забравят последния спор за Тибет.

Докато го има, Далай лама ще продължи да бъде обединителна фигура за тибетците, които се противопоставят на китайското управление. Все пак той също така остава обвързан с постигане на решение чрез преговори, което всъщност доста би приличало на предвидения в споразумението от 17 точки модел „една страна, две системи“.

Така че за Китай това е специален документ за честване. В него Китай е обещал да не променя „съществуващата политическа система в Тибет“. През 1951 г. политическата система е била феодална теокрация. Сега тибетците в изгнание се радват на формите на парламентарната демокрация, въпреки че правителството в изгнание не се ползва с каквото и да е международно признание.

Проблемът на Си е, че тибетците в Китай недоволстват от авторитарното китайско управление. Удобно е да хвърлиш вината за това върху Далай лама. Но той вероятно остава последната и единствена надежда за решение, предлагащо известно тибетско примирение с китайското управление. Подобно на повечето китайски комунистически лидери преди него, Си обещава, че партията „напълно ще смаже всеки заговор за разрушаване на стабилността“, и изглежда предпочита единствената алтернатива на управлението по взаимно съгласие, която е продължаване на репресиите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.