Янукович отваря отново Украйна за НАТО

в. Независимая газета

Поредната делегация на НАТО пристигна във вторник в Украйна. Оглавява я върховният главнокомандващ на силите на пакта в Европа адмирал Джеймс Ставридис. Програмата за сряда включваше посещение на гостите в база на украинските военноморски сили в Севастопол. Експерти отбелязват, че през управлението на президента Виктор Янукович контактите между Украйна и НАТО са станали по-интензивни, независимо че миналата година Киев обяви извънблоков статут.

След провала на плановете за бързо влизане в НАТО, начертани от президента Виктор Юшченко, новата власт в Украйна промени държавната стратегия. Миналата година Върховната рада затвърди извънблоковия статут на Украйна и екипът на Янукович пое курс към сътрудничество с всички партньори, без членство във военни и отбранителни съюзи.

Промяната бе тъй значителна, че се наложи Украйна и НАТО да развиват политически отношения, започвайки на чисто: през февруари посещение в Киев направи генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Преговорите му с украинския президент се проточиха доста; после Янукович заяви пред журналисти, че сътрудничеството ще продължи и ще бъде разширено. Расмусен многозначително добави: „Вратите ни остават отворени. Искам обаче да подчертая: не натрапваме нищо на нашите партньори“.

Оттогава Киев посреща все по-често делегации на НАТО. А украинските военни подновиха редовната практика на съвместни учения с войски на алианса. През мандата на Юшченко чужди военни често не бяха допускани на украинска територия, тъй като опозицията, чиито представители днес са на власт, блокираше съответните разрешения. Днес обаче Партията на регионите санкционира и най-големи маневри.

През юни например за „Сий бриз 2011“ в Одеса пристигна противоракетният крайцер „Монтерей“ от Военноморските сили на САЩ – регионално звено от противоракетната система на Щатите в Европа. В връзка с това руското външно министерство направи доста остро изявление: „Няма да подминем без внимание появата на елементи от стратегическата инфраструктура на САЩ непосредствено до нашите граници и ще приемаме подобни стъпки като заплаха за нашата сигурност“.

Скандалът оперативно бе потулен, но след седмица-две последва нова информационна вълна: някои медии поместиха секретен документ, засягащ програмата за сътрудничество между Украйна и НАТО. В публикациите се изтъкваше, че по времето на Янукович сътрудничеството е станало далеч по-интензивно, отколкото при управлението на Юшченко, а темите за диалог – далеч по-чувствителни от гледище на Русия.

Според авторите на тези публикации ръководството на Украйна и НАТО обсъждали не само въпросите за новата система за ПРО в Европа, но и проблеми, свързани с Черноморския флот на Русия, базиран в Крим, с уреждането в Приднестровието и с външнополитическата стратегия на Украйна като цяло. Медиите допуснаха, че Украйна крадешком се придвижва към членство в алианса. Официален Киев категорично отхвърли тези предположения и припомни, че Русия също води активна обща дейност с НАТО, макар да не става дума за членство.

Експерти от НАТО са включени в подготовката на специалисти, които ще бдят за сигурността по време на европейското първенство по футбол през 2012 г., съобщи неотдавна помощник-генералният секретар на пакта посланик Дирк Бренгелман. Той добави, че според стандартите на НАТО ще протече и реформата в украинските въоръжени сили.

Експертите изброяват десетки насоки в развиваното сътрудничество. „С партньори, членуващи в НАТО, Украйна създава в момента най-нов хеликоптер и планира да строи корвета“, заяви пред „Независимая газета“ Сергий Згурец от Центъра за изследвания на армията, конверсията и разоръжаването. Той отбеляза, че е възможно страната скоро да влезе в натовската Конференция на националните директори по въоръженията и наред с Русия вече е сред лидерите в партньорската програма на алианса „Наука за мир и сигурност“.

„По всичко личи, че Виктор Янукович се е върнал към предишната стратегия – балансиране между двамата партньори, наричана у нас по-рано многовекторност“ (на външната политика – б. р.), коментира анализаторът. Той поясни, че украинската власт не поема риска да влезе в открит конфликт с Русия, но поради натрупаните обиди и проблеми в различни сфери на двустранните отношения търси алтернативни партньори.

„Янукович е извънредно заинтересован да нормализира отношенията със САЩ. Един от начините е да развива сътрудничеството с НАТО“, убеден е политологът Тарас Березовец. Това според него чудесно се съгласува и с провъзгласените от Киев планове за евроинтеграция: „НАТО и ЕС имат еднакви стандарти и изисквания в политическата и в икономическата сфера. Бих казал, че това са стандартите на целия цивилизован западен свят и не е зле Украйна да се ориентира към тях“.

Същевременно експертът посочи, че правителството на Барак Обама поставя на челно място своите отношения с Русия. И силните партньори не биха се скарали заради Украйна, на която отреждат второстепенна роля. Затова Березовец е сигурен, че Украйна и НАТО не кроят никакви тайни антируски планове, а официален Киев наистина няма и помисъл за членство в алианса.

При все това адмирал Ставридис заяви в Киев, че резултатите от срещата на върха на НАТО в Букурещ (2008 г.) остават в сила. Ще припомним, че на този форум алиансът фактически отвори вратите си пред Украйна и при управлението на Юшченко членството й в пакта не изглеждаше далечно. Пречка станаха нагласите в украинското общество. Днес ги виждаме непроменени: огромното мнозинство граждани не желаят Украйна да влезе в алианса, макар да подкрепят идеята за широко сътрудничество с НАТО.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.