“Конгрешънъл Куотърли”: Българският партньор на Буш в борбата с тероризма има съмнително минало

Приложение към статията „Тъмният балкански лидер Борисов…

Печатното издание за новини от американския Конгрес “Конгрешънъл Куотърли” публикува статия за столичния кмет Бойко Борисов, озаглавена „Българският партньор на Буш в борбата с тероризма има съмнително минало“:

Най-влиятелният политик в България, която най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната борба срещу тероризма, е близък сподвижник на известни мафиоти и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в страната, сочат данните от секретен доклад за анализ на риска, направен по поръчка на частна банка.
Партньорството на САЩ с 48-годишния Бойко Борисов, бивш главен секретар на МВР (в оригинал – министър на вътрешните работи – бел.ред) е последният пример за политически сделки на администрацията на Буш в борбата с тероризма, което води до това, че Пентагонът, ЦРУ и ФБР си сътрудничат с едни от най-корумпираните и престъпни лидери.
Борисов, който е бивш бодигард на последния комунистически диктатор в България и на неговия посткомунистически наследник, бе назначен за главен секретар на МВР през 2001 година. Твърди се, че именно той е изиграл водещата роля за откриването на централа на ФБР в София.
Разпален каратист, някогашен треньор на националния отбор по карате на България, чиято запазена марка е черното кожено яке, Борисов беше основен играч по време на миналогодишното споразумение за разполагането на американски военни бази на територията на България, която е потенциален плацдарм за нанасянето на удар срещу Иран, разположен на около 1 300 км от страната.
Борисов, който навежда на сравнения с Арнолд Шварценегер, напусна вътрешното министерство през миналата година, за да стане изключително популярен като кмет на София и в България малцина се съмняват, че се подготвя да поеме контрол над правителството на изборите през 2009 година.
Според доклада, изготвен от екип от бивши представители на силите за сигурност на САЩ за швейцарска финансова къща, Борисов е смятан и за “бизнеспартньор и бивш съдружник на някои от най-големите мафиоти в България”.
Докладът, изготвен преди 18 месеца, бе предаден при условие, че банката и самоличността на авторите му бъде запазена в тайна.
По време на четирите години като главен секретар на МВР 2001-2005 година, Борисов е използвал своя пост, за да помогне на мафиоти да “ликвидират своите конкуренти”.
“Откакто Бойко Борисов беше назначен за главен секретар през 2001 година, са извършени много поръчкови убийства на хора, които са свързани с криминалните групировки в България”, се посочва в доклада.
“До момента нито едно от тези убийства не е разрешено. Много от разследванията, водени от Борисов, са приключили безрезултатно”, пише в документа.
Докладът представя много подробности за връзките на ИПОН, личната охранителна фирма на Бойко Борисов, с криминалната групировка СИК.

(От пресслужбата на българското посолство във Вашингтон не представиха превод на английски на абревиатурите ИПОН и СИК.)

В доклада пише, че “Борисов има документирана история за бизнес отношения с лица, смятани за лидери на организираната престъпност в България”. Следват подробни биографи на предполагаеми криминалнопроявени приближени на Борисов и списък от 28 убийства, останали неразрешени под контрола на Борисов.
По времето, когато Борисов е заемал поста главен секретар на МВР, са разкрити само дребни престъпления, докато бившите бизнес партньори на Бойко Борисов преуспяват, а конкурентите им са систематично избивани.
Авторите на доклада заключават, че гангстерските връзки на Борисов трябва да държат нащрек службите за сигурност на САЩ, които са отговорни за връзките и информационния обмен с България.

Разследването на ЕС

Следователите от ЕС достигат до подобни изводи, но цитират пет пъти посочените в доклада по-горе гангстерски убийства.
През май 2006 г. комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен заяви пред Европейския парламент, че са проведени много малко разследвания и дела срещу криминалните групировки в България.
“От 2000 г. насам са извършени повече от 150 поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност, но няма нито един осъден” се казва в доклада на европейските следователи.
Осем месеца след обръщението на Оли Рен българската полиция свика пресконференция, за да обяви, че трафикът на хероин, основен източник но насилие и корупция, е бил унищожен.
“България вече не е основен канал за трафика на наркотици,” заяви ръководителят на службата за борба с организираната престъпност, съобщава Novinite.com на 6 февруари 2007 г., без да определи кой точно е автор на това изказване.
Българското посолство във Вашингтон препрати въпросите относно Борисов към офиса на кмета в София, откъдето не беше даден отговор на два подробни въпросника.
Клаус Янсен, германски следовател, назначен от ЕС да разследва прогреса в борбата с престъпността в България, заяви, че всеки път, когато се е опитвал да разследва служителите относно реформите, се е натъквал на поведение от типа “гледай си работата”.
“Те вярват, че независимо от всичко, ще влязат в ЕС”, заявява Янсен пред “Файненшъл Таймс”. “Не може да им бъде оказано позитивно влияние”.
Наистина България бе приета в ЕС на 1 януари. През 2004 г. бе приета в НАТО и изпрати 400 войници в Ирак.
Според някои съобщения през миналата година България е приютила един от секретните антитерористични центрове за задържане на ЦРУ, с които, според експерти, Борисов е бил пряко свързан в качеството на главен секретар, въпреки че правителството в София отхвърли тази информация.
Борисов, “най-популярният политик в България” според едно проучване, наскоро формира нова дясна популистка партия, като според информацията се ползва с рейтинг на одобрение 80% и е сочен за фаворит за премиерския пост.
“Едно нещо е сигурно…”, пише български анализатор – “Борисов е и ще бъде силният”.
Приближен на американското разузнаване

“Бойко Борисов е ярка личност, която често се появява в българската преса, определяйки се за ушите и очите в България на ФБР и американските специални служби”, се посочва в доклада. “Смята се, че българското общество уважава Борисов, защото си смята, че той е приближен на ФБР, американските тайни служби и Интерпол”.
Визитата на Борисов през май 2006 г. във Вашингтон, където той се срещна с високопоставени лица от ЦРУ и Сената, изглежда потвърди това.
Джон Маклафлин, бивш директор на ЦРУ, който бе ангажиран с новите споразумения с България в сферата на сигурността, заяви, че не си спомня да се е срещал лично с Борисов, но посъветва за проява на търпение към страната от бившия социалистически блок.
“Те са интересни хора, които искат да помогнат и го правят,” заяви Маклахлин в свое интервю. “Те все още търсят мястото си в света след десетилетия на подчинение пред СССР. Това ще отнеме време”.
Новият алианс може вече да е дал резултати в борбата с тероризма.
Два месеца след визитата на Борисов, в България бе заловен камион, прекарващ радиоактивен материал за Иран.
Джо Уилсън, републиканец от Южна Королина, който заяви, че “се е влюбил в България”, когато е бил там като наблюдател на изборите през 90-те години, а в последствие създаде групата за приятелство с България в Конгреса на САЩ, приветства новия съюз.
“Добрите взаимоотношения с България са жизненоважни,” заяви той, “защото България е стратегически разположена в Югоизточна Европа”.

Други бази

Българска информационна агенция съобщи наскоро, че американски бомбардировачи “Стелт” и крилати ракетни от България могат да бъдат използвани при нападение срещу Иран през април.
Но Уилсън заяви, че не вярва, че американските бази в България ще се използват за атака срещу Иран.
“Ние имаме бази, които са по-близо до Иран (в Персийския залив),” посочи той.
Уилсън каза също, че България “е осъществила напредък” в борбата с корупцията във връзка с присъединяването към ЕС.
Но бивш сътрудник на ФБР осъжда прегръдката на администрацията на Буш към България и връзките с Борисов, като съюзник в борбата с тероризма.
“Борисов може би е изминал дълъг път, за да се изчисти,” заяви бившият официален представител, пожелал анонимност, “и по мое мнение, той бе много по-уязвим от критика през 2005 г., отколкото е днес”.
Той, обаче, добави, че “правителството на САЩ е направило ужасен избор с кой да си легне в България.”
“Какво по дяволите е това – във “войната с тероризма”, ние изглежда приемаме помощта на всеки, колкото и мръсен да е той.

Джеф Стейн, редактор по въпросите на сигурността към „Конгрешънъл Куотърли“

(Преводът е на агенция „Фокус“)

ядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.