Духът на космическия костюм

в. Ню Йорк таймс

„Атлантис“ излита за последен път от Кейп Канаверал. Снимка: АП/БТА

Сега, когато с приземяването на „Атлантис“ тази сутрин приключва последната мисия на космическа совалка, а програмата на НАСА за космически полети с хора е с несигурно бъдеще, може би настъпи моментът да скърбим за загубеното обещание на космическата епоха.

Не е така. Проливам сълзи от удивление и благоговение пред мащабите и постиженията на програмата на НАСА за космически полети с хора, а не заради неумолимия й край. Приключването на този етап от изследването на космоса е доста закъсняло. А подобно на много неща от историята на НАСА, това, което изглежда като епичен завършек, е елегантен мираж.

През 2005 и 2006 г. редовно предприемах дълго и бавно пътуване с автобус от Националния музей на въздухоплаването и космическите полети във Вашингтон, окръг Колумбия, където работех като научен сътрудник, до склада, където Смитсъновият институт съхранява космическите костюми на корабите „Аполо“. По костюмите, почистени от НАСА след завръщането им на земята и пазени добросъвестно оттогава, все още има незаличими петна от сиво-черна лунна прах. Тяхната повърхност, представляваща набръчкан етюд от светлосенки, изглежда жива.

Един ден, докато пътувах обратно към Вашингтон, видях как пълната луна се издига в небето. Погълнат от земни тревоги, бях разтърсен до сълзи от замайването след прекарания ден с тези покрити с лунни петна космически костюми – обекти с човешка форма, докоснали небето и върнали се оттам.

Това не бяха блестящите сълзи на Уолтър Кронкайт, незабравимо уловени от телевизионните камери на 20 юли 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацнаха на Луната. Но той, както и аз, трябва да е почувствал същата смесица от наслада и благоговение, ужас и облекчение от мащабите на човешкото постижение и промяната в историята, зависеща от „една малка стъпка“.

Ние обаче лесно забравяме, че героичното начинание имаше едно съществено оправдание: геополитика на живот и смърт. В разгара на Студената война държавническото изкуство беше също така проява на космически театър. След като Съветският съюз изведе Юрий Гагарин в открития космос през 1961 г., президентът Джон Ф. Кенеди попита вицепрезидента Линдън Б. Джонсън: „Има ли друга космическа програма, която обещава драматични резултати, с които ние бихме могли да спечелим?“ Сред съветниците на Джонсън, които препоръчаха кацане на Луната, бяха не само учени, но и шефът на телевизия Си Би Ес Франк Стантън.

Реквизитът и костюмите имаха значение в този театър на войната. Екипировката на НАСА би трябвало да бъде в бял цвят и по нея да няма военни гербове или корпоративни емблеми, а да има само „САЩ“, „НАСА“ и знамето – това беше съзнателно решение на президента Дуайт Д. Айзенхауър. Въпреки това обаче американските ракети бяха сглобени от военни материали, техните конструктори идваха от същата мрежа от системни инженери, която беше предназначена да ръководи надпреварата във въоръжаването и нейните апокалиптични сценарии. Първите ни астронавти отиваха в космоса, свити в импровизирана капсула, поставена на междуконтинентални балистични ракети на мястото на бойни глави. Великолепието, с което грееха дошлите в резултат на това постижения, беше, както при диамантите, резултат от страховит натиск. Би трябвало да се радваме, че тази епоха приключи.

Но ако бляскавият образ на космическия полет от средата на века прикрива обвитото му в тъмнина начало, то внимателното вглеждане в космическите костюми на „Аполо“ разкрива различен и по-силен подход към новаторството, който би трябвало да ни вдъхновява в този несигурен момент в изследването на космоса.

В началото на програмата „Аполо“ се смяташе за разумно космическите костюми да бъдат като ракетите: твърди като диамант, метални, бронирани и гладки. Но прототипите на тези костюми многократно не устояваха на налягане. Накрая космическият костюм за „Аполо“ беше направен по по-непретенциозен начин: ушит от шивачки, работещи в компанията за сутиени и жартиери „Плейтекс“.

Костюмът беше скроен от 21 пласта различни материали – от тефлон до ликра. Всеки от тях решаваше конкретен проблем – от трайността (бялата външна обвивка от стъклопласт) до закрепването на приличащия на балон мехур за налягане за тялото на астронавта (найлон за сутиени). Костюмът буквално беше кърпеж от импровизации и проспособявания – като изобретение, което обикновено се прави в гаража, а не в лабораторията. Наистина, главният инженер на костюма Ленард Шепърд беше бивш телевизионен техник от Куинс, нает от „Плейтекс“, след като умело оправил телевизора на основателя на компанията Ейбрам Спейнъл.

Успехът на този „мек“ подход – да го наречем индивидуалистичен, прагматичен, според случая – би трябвало да ни бъде за поука. Институционалната култура и неоправданите очаквания на програмата за космически совалки допринасят – не веднъж, а два пъти – за унищожаването на космически апарат и гибелта на екипаж. „Чалънджър“ и „Колумбия“ не бяха заплашени просто от дефектен уплътнител, а от трагична липса на връзка между бюрокрацията на НАСА и реалната сложност на космическото инженерство. Такова беше заключението на назначената от президента комисия, която разследва злополуката с „Чалънджър“. „За да бъде успешна една технология, реалността трябва да има предимство пред пиара, тъй като природата не може да бъде заблудена“, писа физикът Ричард Фейман в своята притурка към доклада на комисията.

Въпреки изключителните постижения на совалката, тя илюстрираше колко неподходящо е начинанието на военно-промишления комплекс спрямо единствената трайна причина за космически полет на човек: героизъм, чиста наслада и съществено разширяване на човешките възможности.

Докато се надигат предприемачески стремежи като „Спейс Екс“ и „Върджин галактик“, целящи да запълнят новата ни празнина в пилотираните космически полети, имаме основание за оптимизъм. В същото прощално обръщение, в което предупреди за прекомерното влияние на „военно-промишления комплекс“, Айзенхауър отправи и второ, не толкова запомнящо се предупреждение срещу свързаните с това изгледи за свят, в който един „държавен договор става буквално заместител на любознателността на ума“.

Подобна любознателност и нейните изненадващи резултати, както показва космическият костюм на „Аполо“, вероятно ще процъфтява по-силно извън организационните ограничения и корпоративната черупка на НАСА в епохата след „Аполо“. И така ще продължи да вдъхновява всички нас. БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.