Осло – нов 11 септември от рус норвежец

След взрива в Осло. Снимка: АФП/БТА

„Добре съм, но градът е просто като след война! Чист 11 септември“, написа във Фейсбук българка, намираща се в Осло. По-рано мощна експлозия избухна близо до сградата на правителството в центъра на норвежката столица, предадоха световните агенции. Полицията съобщи за седем загинали и дузина ранени и потвърди, че става въпрос за бомба. Органите на реда не изключват възможността да има заклещени хора в потрошената сграда. Местните медии съобщават за една или повече коли с бомби, но няма потвърждение. От силния взрив сериозно пострада правителствената сграда, включително кабинетът на министър-председателя Йенс Столтенберг. Премиерът е невредим и в безопасност.

Взривът е бил чут и усетен в целия град и е отнесъл повечето от прозорците на 17-етажната сграда, както и на околните постройки. В Министерството на петрола, което е в близост, избухна пожар. Пред Би Би Си очевидец съобщи за пожар и в самата сграда на правителството. Улиците са покрити с отломки и над центъра на града се издига дим. Достъпът до мястото на инцидента беше отцепен, а сградите наоколо евакуирани. По-късно полицията евакуира и главната жп гара. В центъра на Осло се разполагат войници. Сигналът за експлозията е бил подаден в 15,26 ч. местно време (16,26 ч. българско време).

Междувременно мъж в полицейска униформа откри безразборна стрелба на младежко събиране недалеч от Осло съобщиха агенции. Той е задържан. Очевидец съобщи, че е видял телата на най-малко 20 загинали при стрелбата в младежкия лагер. Полицията отказа да коментира това съобщение, за което няма потвърждение от независим източник, предаде Ройтерс. „Със собствените си очи видях най-малко 20 убити във водата”, заяви 26-годишният Андре Скейе. Той посочи, че е отишъл на остров Утоя със своята лодка, за да помогне при евакуирането на хората от острова, след като там нападател, облечен с полицейска униформа, откри огън по младежите. Полицията отказа да коментира броя на загиналите в Утоя.

На намиращия се южно от норвежката столица остров Утоея младежката организация на Норвежката работническа партия на премиера Йенс Столтенберг организира годишните си събирания. Според органите на реда случката се е разиграла след взрива в Осло и е свързана с него. Присъстващи твърдят, че вероятно на острова има заложени и експлозиви. Обстановката на Утоея е критична, заяви премиерът Столтенберг за шведския телевизионен канал ТВ2. Самият той трябваше да произнесе реч на младежката среща там. На събирането е присъствал норвежкият външен министър Йонас Гар Стьоре. Премиерът свиква тази вечер кризисно заседание на правителството.

Веднага се появиха няколко версии кой стои зад нападението. Ройтерс отбелязва, че като страна членка на НАТО, Норвегия неведнъж е била заплашвана от „Ал Кайда“ заради участието си във войната в Афганистан. Страната участва и в операцията срещу Либия, а Муамар Кадафи заплаши да „удари Европа“. Анализатори припомнят, че в Норвегия няма местни терористични групи, макар че в страната са извършвани арести на хора, свързани с „Ал Кайда“. Взривът в правителствения район на Осло и стрелбата в младежкия летен лагер на остров в близост до норвежката столица са част от координирана акция, заяви комисарят от полицията в Осло Свейнунг Спонхайм, цитиран от Интерфакс.

Във вторник норвежката прокуратура повдигна обвинения в тероризъм срещу молла Крекар – основател на кюрдска ислямистка групировка. Той бе обвинен в отправяне на смъртни заплахи към Ерна Солберг – бивш министър и настоящ лидер на норвежката консервативна партия, припомня „Ал Джазира“. В една от пострадалите сгради се намира и редакцията на най-големия норвежки таблоид VG. Нападение срещу него също е сред версиите.

Министърът на правосъдието на Норвегия Кнут Сторбергет в съвместна пресконференция с премиера на страната потвърди, че задържаният след стрелбата в младежки лагер в близост до Осло е норвежки гражданин, предаде Би Би Си. Той потвърди информацията, че при бомбената експлозия в центъра на Осло са загинали седем души и десет са тежко ранени. Министърът на правосъдието също така посочи, че има загинали при стрелбата на остров Утоя, но отказа да уточни точния им брой.

Мъжът, задържан след стрелбата в младежки лагер на Норвежката работническа партия на остров Утоя, е със скандинавска външност и е говорил на чист норвежки език с характерен за определена местност диалект. Това съобщи в интервю за вестник „Верденс Ганг” участникът в политическата среща Симен Бренден Мортенсен. „Приближи се сребристо-сив фургон. В него се намираше човек в полицейска униформа и бронежилетка. Той излезе, показа удостоверението си и заяви, че е изпратен да провери сигурността на острова във връзка с терористичното нападение по-рано. Нямаше нищо подозрително и фериботът го откара на острова. А няколко минути по-късно се чуха изстрелите”, посочи той.
По БТА и Агенция Фокус

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.