Преброяването развенча лъжи за ромите и софиянци

Мине се не мине някой пишман социолог или върл националист от сидеровите или каракачановите почне да плаши, че българите се топят, а циганите раждат повече и след не знам колко си години от малцинство ще станат мнозинство (виж тук).

Тези заплахи почиват на тъпи сметки каква била раждаемостта и т. н. на едните и другите. Някой чул някое число от статистиката, взима молив и почва да смята. Но много от тия сметачи не са се научили и да четат, и да мислят.

Резултатите от преброяването, изнесени тия дни ги опровергават.

Оказва се, че циганите са намалели. И съвсем не са милион или 800 000, както тук и там сульо и пульо подхвърлят разни цифри. Като роми са се определили сами 325 345 души. По-малко с 45 565 от предишното преброяване.

Няма такъв филм – българите намаляват, турци и цигани се увеличават. Това е само в болните глави на националистите. Те държат да разделят етнически населението.

Всички намаляват. Българското население намалява. Застарява, заминава да търси по-добър живот навън…
Въпросът за етническа принадлежност при преброяването не е задължителен. Ако държиш да се пишеше турчин или ром – моля. Но това не е задължително. И 600 000 са отказали да посочат етнически произход. Всички обаче са българско население.

Както сме писали и друг път в e-vestnik по повод подобни лъжливи прогнози, колкото повече образованието достига до ромите, толкова повече те се доближават до бита на българите и не искат да раждат много деца. Просто трябва да ходят на училище, дори насила, както се случва с български роми във Франция например.

Вместо това в България отвсякъде валят разни прокоби колко е страшно с циганите и колко е нерешим проблемът с тях. Ако може да ги оградим с огради в циганските махали. Дивашки идеи.

Няма такъв нерешим проблем. Протестантски църкви тук и там из България са показали, че умеят да направят чудеса в ромски общности. Роми спират да пият алкохол, да пушат, да крадат и т. н., почват да се грижат за близките и т. н. Затова над 23 000 роми са посочили, че са протестанти.

Защо протестанти? – ще каже някой. По-интересният въпрос е – защо протестантска, а не православна църква, се грижи за ромите? И той трябва да бъде насочен към православната църква и нейната общност.

Още една митическа лъжа беше опровергана при последното преброяване – в София живеели 3 милиона души. Или 2 млн., 2,5 млн. – всеки плаши с разни числа. И едното и другото са глупости. Оказва се, че софиянци са 1 270 000 души. При това със 178 000 повече от предишното преброяване през 2001 г.

Колкото и да бърка преброяваното, няма как да сбърка толкова, че в столицата някак скрито да живеят още 1 млн. или 1,7 млн. отгоре.

У нас обичат да плашат с числа.

–––––––

За пояснение на някои читатели – коментар, който е подписан с името на изданието, е редакционен коментар, т. нар. editorial, който изразява мнението на редакцията. 

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.